MENU
klinika

Analiza nga "Deutsche Welle"

Gjermania mund të mbetet pa inxhinierë!

02.02.2023 - 12:45

Robert Weiss u rrit në Gjermani, duke ndihmuar të atin të rregullonte makinat në shtëpi në kohën e tij të lirë. Ishte një nga arsyet që ai zgjodhi të shkonte vetë në inxhinieri, duke punuar në industrinë hekurudhore dhe automobilistike të Gjermanisë përpara se të kalonte në akademi.

Sot, si dekan i fakultetit të Inxhinierisë Mekanike dhe Mekatronikës në Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Karlsruhes, ai heziton të konfirmojë se studentët nuk janë aq të interesuar për fushat teknike sa dikur. Pesë vjet më parë, kishte mesatarisht shtatë aplikantë për çdo pozicion në programin e tij, tha ai për DW: Sot, ky numër ka rënë në tre.

“Kjo është vërtet e frikshme,” tha ai. “Është një problem për universitetin. Ne duam t’i bëjmë programet tona sa më të plota dhe të ndërtojmë të gjithë këta inxhinierë. Por kjo gjithashtu ka një ndikim për industrinë, për Gjermaninë dhe për ekonominë, nëse nuk keni inxhinierë të mjaftueshëm. duke punuar.”

Transformimi i gjelbër në rrezik
Inxhinieria gjermane është e njohur në mbarë botën për cilësinë dhe inovacionin e saj. Por kjo markë është nën kërcënim. Numri i studentëve që fillojnë diploma universitare në fushat STEM – stenografi për shkencën, teknologjinë, inxhinierinë dhe matematikën – ra 6% në vetëm një vit, sipas një studimi të fundit nga agjencia federale e statistikave të vendit.

Shumë vende sot po luftojnë me mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar, por Gjermania është goditur në dy fronte. Popullsia e vendit është në rënie, me shumë inxhinierë dhe specialistë teknikë që tashmë kanë dalë në pension. Në të njëjtën kohë, Gjermania duhet të realizojë një transformim masiv dixhital dhe të gjelbër, një detyrë që do të kërkojë një ushtri punëtorësh të aftë në IT, inxhinieri dhe fusha të tjera teknike të avancuara.

Në prill 2022, vendi nuk kishte rreth 320,000 specialistë STEM, sipas një raporti të vitit 2022 nga Instituti Ekonomik Gjerman (IW) në Këln. Shifrat e fundit të regjistrimit tregojnë se situata nuk po përmirësohet.

Mungesa do të godasë produktivitetin
“Subjektet STEM nuk po marrin ende vlerësimin e garantuar nga rëndësia e tyre ekonomike dhe sociale,” shkroi Ministria e Arsimit dhe Kërkimit të Gjermanisë (BMBF) në një plan veprimi që synon rritjen e interesit për STEM.

Presioni për të inovuar është i madh tani dhe për këtë ju duhen këta specialistë teknikë, tha për DW Axel Plünnecke, drejtues i grupit “Edukimi, Inovacioni, Migrimi” në institutin IW. Çështja është nëse Gjermania mund t’i marrë ato në numër të mjaftueshëm.

“Nëse nuk mundet, atëherë konkurrenca do të marrë një goditje, ose kompanitë do të duhet të zhvendosen më shumë në rajone të tjera,” tha ai.

Industria e automjeteve më pak tërheqëse
Shumë faktorë po peshojnë në interesin e punëtorëve për STEM. Rënia e popullsisë është pjesë e historisë, siç janë trazirat në degën e famshme të automobilave në vend, ku punëdhënësit e njohur si BMW, Volkswagen dhe Mercedes-Benz kohët e fundit kanë luftuar për të tërhequr kalimin te motorët elektrikë.

“Njerëzit nuk janë të sigurt nëse duan të punojnë në atë fushë,” tha Weiss. “Makina ndoshta nuk është e njëjta gjë magjepsëse që ishte në të kaluarën.”

Ndryshimet demografike gjithashtu luajnë një rol. Ndërsa popullsia vendase është në rënie, gjatë dhjetë viteve të fundit Gjermania ka parë një rritje të përqindjes së nxënësve të shkollave që emigrojnë në vend me familjet e tyre, tha Plünnecke. Një pengesë gjuhësore dhe mbështetja e pamjaftueshme për nevojat e këtyre studentëve nuk po e ndihmon çështjen STEM.

“Ky është sigurisht një dështim i politikës arsimore,” tha Plünnecke, duke vënë në dukje se fëmijët që vijnë nga vende të tjera shpesh janë të pajisur për të bërë mirë në lëndët STEM. “Ligjet shkencore janë identike në mbarë botën, gjuhët e programimit janë identike në mbarë botën. Nëse tashmë i keni njohuritë, është e lehtë t’i zbatoni ato.”

Emigrantët e padukshëm
Pra, si ta mbushni boshllëkun?

“Industria do të duhet të kërkojë inxhinierë të huaj nga vende të tjera,” tha Weiss.

Dhe në një farë mase, tashmë është. Sipas Plünnecke, kohët e fundit Gjermania ka pasur një nivel shumë të lartë imigrimi në lëndët teknike. Gjatë dhjetë viteve të fundit, numri i mbajtësve të pasaportave indiane, për shembull, që punojnë në inxhinieri ose shkenca kompjuterike në Gjermani është rritur nga rreth 3,800 në 25,000 dhe është rritur me 558%.

“Ajo është kur mund të thuash se diçka po ndodh,” tha Plünnecke, duke shtuar se është më shumë nga sa e kuptojnë njerëzit, sepse diskutimet publike rreth migrimit në Gjermani priren të përqendrohen te njerëzit e zhvendosur nga konflikti.

Konkurrenca globale për fuqinë punëtore
Specialistët nga Egjipti, Tunizia dhe Maroku po bëhen gjithashtu gjithnjë e më të zakonshëm në Gjermani. Por ideja që “në vetvete të gjithë punëtorët e kualifikuar në botë” duan të vijnë në Gjermani është “për fat të keq një iluzion”, tha në nëntor ministri gjerman i Punës Hubertus Heil.

Qeveria aktualisht po përpiqet të drejtojë procesin e imigrimit për fuqi punëtore të kualifikuar. Pengesat burokratike dhe mungesa e dixhitalizimit mund t’i lënë punëtorët e huaj të presin me muaj të tërë për të drejtën për të punuar në vend.

Kjo vonesë është një makth për prodhuesit. Mungesa e fuqisë punëtore të nevojshme mund të nënkuptojë presion më të madh mbi stafin ekzistues, produktivitet më të ulët dhe rrezik që ata të humbasin biznesin ndaj lojtarëve gjithnjë e më konkurrues si Kina, e cila ka investuar shumë në ndërtimin e industrisë së saj të makinerive. Dhe gjithmonë ekziston rreziku që talenti vendas të duket diku tjetër.

“Kjo është arsyeja pse Gjermania duhet të jetë tërheqëse,” tha Plünnecke. “Sepse edhe njerëzit largohen. Pjesët e tjera të botës janë gjithashtu të këndshme.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “Deutsche Welle

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


A do hapen thirrjet për të huajt?

Gjermanisë po i shterojnë edhe mësuesit!