MENU
klinika

Ja si ndikon

Probleme me shtyllën kurrizore? Shkaku mund të jetë osteoporoza

08.02.2023 - 16:39

Çfarë duhet të dini për osteoporozën dhe shtyllën kurrizore?

Komplikimet e shtyllës kurrizore janë efekte të zakonshme të osteoporozës.

Këto përfshijnë fraktura të shtyllës kurrizore dhe stenozë kurrizore. Medikamentet, ndryshimet e stilit të jetesës dhe ushtrimet mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni osteoporozën dhe të parandaloni problemet e shtyllës kurrizore.

Rreth 1 në 3 gra dhe 1 në 5 burra mbi moshën 50 vjeç do të zhvillojnë një frakturë kockore për shkak të osteoporozës. Shpina është një nga vendet më të zakonshme të frakturave osteoporotike.

Kërkimi nga Evropa sugjeron se gratë kanë rreth 29% rrezik gjatë gjithë jetës për një frakturë të shtyllës kurrizore të lidhur me osteoporozën, dhe burrat kanë një rrezik rreth 14%.

Shumica e njerëzve me osteoporozë nuk zhvillojnë asnjë simptomë të dukshme derisa të thyejnë një kockë. Rreziku i zhvillimit të osteoporozës rritet me moshën, veçanërisht pas menopauzës tek gratë.

Nëse mjeku mendon se jeni në rrezik të një frakture, ai mund të përshkruajë medikamente për të ndihmuar në uljen e humbjes së kockave. Ushtrimi i rregullt gjithashtu mund të ndihmojë në mbajtjen e skeletit të fortë me kalimin e moshës.

Si ndikon osteoporoza në shtyllën kurrizore?

Femrat duket se zhvillojnë osteoporozën në një moshë më të re se meshkujt dhe me një ritëm më të shpejtë. Njerëzit në postmenopauzë humbasin rreth 1,5% të masës së tyre kockore nga shtylla kurrizore çdo vit në 5 vitet pas menopauzës.

Humbja e densitetit të kockave nga vertebrat mund t’i dobësojë ato derisa të shemben. Kur kjo ndodh, quhet një thyerje kompresioni.

Frakturat e shtypjes ndodhin pothuajse gjithmonë në pjesën e përparme të rruazave. Ato mund të çojnë në komplikime si një qëndrim i përkulur dhe ngjeshje e palcës kurrizore.

Frakturat e shtyllës kurrizore janë lloji i dytë më i zakonshëm i frakturave tek femrat me osteoporozë, pas frakturave të ijeve. Meshkujt duket se zhvillojnë fraktura të shtyllës kurrizore me densitet më të lartë të kockave sesa gratë, veçanërisht në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore.

Cilat janë simptomat e osteoporozës kurrizore?

Osteoporoza shpesh referohet si një sëmundje e heshtur sepse zakonisht nuk shkakton simptoma derisa të çojë në një frakturë.

Pasi kockat të jenë dobësuar rëndë, ju mund të zhvilloni simptoma të tilla si:

  • humbja e lartësisë nga ngjeshja e shtyllës kurrizore
  • dhimbje shpine ose qafe
  • qëndrim i përkulur

Cili është trajtimi për osteoporozën kurrizore?

Zakonisht mund ta trajtoni osteoporozën me një kombinim të ndryshimeve të stilit të jetesës dhe medikamenteve.

Barnat më të përshkruara për osteoporozën quhen bisfosfonate. Këto medikamente ngadalësojnë shkallën që trupi  thyen indet e eshtrave. Ju mund t’i merrni ato nga goja, ose një mjek mund t’i administrojë ato në mënyrë intravenoze (IV).

Alendronati bisfosfonat (Fosamax) mund të zvogëlojë shkallën e frakturave të ijeve dhe shtyllës kurrizore me 50%.  Acidi zoledronik (Reclast) i marrë përmes venës mund të zvogëlojë shkallën e frakturave të shtyllës kurrizore deri në 70%.

Osteoporoza është një densitet kockor më i ulët se normalja. Është shumë e zakonshme tek të rriturit e moshuar.

Frakturat e shtyllës kurrizore janë një nga ndërlikimet më të zakonshme të osteoporozës. Një frakturë e shtyllës kurrizore mund të shkaktojë komplikime të rënda nëse çon në ngjeshje të palcës kurrizore.

Ushtrimet e rregullta, një dietë ushqyese dhe mos pirja e duhanit janë disa nga mënyrat më të mira për të menaxhuar osteoartritin në shtëpi. Mjeku mund të përshkruajë medikamente nëse mendon se jeni në rrezik të lartë të frakturës.