MENU
klinika

Përgjigja për problemet më urgjente të planetit

Si mikroalgat mund të ndryshojnë botën?!

03.02.2023 - 14:21

Çdo pikë e ujit të detit është e mbushur me jetë mikroskopike. Por studiuesit në Europë besojnë se një lloj i veçantë mund të jetë përgjigja për problemet më urgjente të planetit. Mikroalgat, të cilat janë të padukshme për syrin e njeriut, kanë potencialin ta bëjnë bujqësinë më të qëndrueshme dhe të jenë një alternativë ndaj plastikës.

Almeria, e vendosur në Spanjën jugore, është e njohur për plazhet e saj me diell dhe industrinë e saj bujqësore. Rajoni është shtëpia e një rrjeti të gjerë serash, të njohura në vend si “deti plastik”. Kjo klimë është parajsë për mikroalgat – organizma njëqelizore që mund të shndërrojnë dritën e diellit, lëndët ushqyese dhe CO2 në biomolekula të vlefshme. Studiuesit vendas gjetën lloje të mikroalgave që mund të pastrojnë ujërat e zeza lokale ndërsa prodhojnë plehra dhe produkte të tjera për fermerët.

Nëpërmjet projekteve të financuara nga BE SABANA dhe ALGAENAUTS, një kompani lokale bioteknike ka zhvilluar një sërë produktesh bujqësore komerciale të bëra nga përbërësit e mikroalgave. Këto alternativa eko-miqësore përputhen me strategjinë e Bashkimit Europian Farm to Fork, e cila synon të përgjysmojë përdorimin e pesticideve kimike deri në fund të dekadës.

Ndërsa plehrat dhe pesticidet me bazë mikroalgat mund të jenë më të shtrenjta se kimikatet tradicionale, fermerët i kanë gjetur ato më efikase sepse nuk duhet të përdorin aq shumë produkte për të marrë të njëjtin rezultat. Në ditët e sotme, një numër në rritje i konsumatorëve janë të gatshëm të paguajnë më shumë për produktet që perceptohen si të rritura në një mënyrë më natyrale.

Ndotja nga plastika është një shqetësim i madh për rajonet bregdetare si Brittany në Francën veriore. Pjesët e mbeturinave detare ndahen në grimca të vogla që përfundojnë në zinxhirin ushqimor. Studiuesit thonë se problemi duhet të zgjidhet përmes grumbullimit dhe riciklimit – por në disa raste, alternativat e biodegradueshme gjithashtu mund të luajnë një rol.

Një tjetër projekt europian, Nenu2PHAR, po rregullon prodhimin industrial të biopolimerëve duke përdorur baktere detare dhe sheqerna të nxjerra nga mikroalgat. Studiuesit thonë se bioplastika të tilla mund të jenë më të qëndrueshme se ato të prodhuara nga kulturat bujqësore pasi kultivimi i mikroalgave nuk kërkon tokë të punueshme.

Karakteristikat e këtyre materialeve janë të barabarta me plastikën tradicionale dhe mund të përshtaten për të përmbushur kërkesat specifike.

Ka shumë përdorime të mundshme për mikroalgat, nga suplementet dietike te kozmetika dhe biokarburantet. Teknologjia po përparon me shpejtësi dhe Marrëveshja e Gjelbër Europiane pritet të japë një nxitje për industrinë në vitet e ardhshme. Këto krijesa të vogla filluan jetën komplekse në oqean qindra miliona vjet më parë. Sot, mikroalgat mund të ndihmojnë ekonomitë bregdetare të evoluojnë drejt qëndrueshmërisë më të madhe, duke mbrojtur oqeanin nga ndotja dhe kërcënimet e tjera.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga ekonomisti Iljas Mehmeti

Recesioni dhe Konsumi!

“Karantina nxori 50 mijë të papunë”

Si u fundos ekonomia shqiptare në dy muaj?

Më e ulët se norma mesatare për Ballkanin

Ekonomia shqiptare do rritet 4.5% këtë vit