MENU
klinika

Ja çfarë ilaçesh mund të përdorni

Si t’i lehtësoj dhimbjet nga ulcera e stomakut?

02.02.2023 - 19:59

Ulçera e stomakut është një plagë e hapur në stomak ose në zorrën e sipërme. Ndodh kur rreshtimi i stomakut ose i zorrëve prishet dhe ekspozon indin poshtë. Kjo mund të shkaktojë dhimbje që ndihet e ngjashme me urthin dhe mund të çojë në gjakderdhje në stomak dhe vrima në stomak.

Medikamentet kundër dhimbjeve, duke përfshirë ilaçet e zakonshme pa recetë, si ibuprofeni, mund të përkeqësojnë ulcerat. Në disa raste, ato mund të shkaktojnë edhe ulçera.

Nëse e dini se keni një ulçerë, zakonisht nuk është e sigurt të merrni këtë lloj qetësuesi të dhimbjes. Nëse nuk keni miratim nga mjeku, është më mirë të merrni qetësues alternativë kundër dhimbjeve, si acetaminofeni.

Çfarë ilaçesh kundër dhimbjeve mund të merrni me ulcerat e stomakut?

Është e rëndësishme që njerëzit me ulçerë stomaku të kenë kujdes me ilaçet kundër dhimbjes.

Ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) mund ta përkeqësojnë ulçerën. NSAID-të përfshijnë medikamente të tilla si ibuprofen (Advil, Midol, Motrin) dhe aspirinë.

Është më mirë të shmangni këto barna nëse mundeni. Në vend të kësaj, mund të provoni të merrni një jo-NSAID, siç është acetaminophen (Tylenol). Nëse keni nevojë të merrni një NSAID, është mirë ta merrni atë me ushqim. Kjo mund ta bëjë më të lehtë për stomakun.

Si mund të marr lehtësim të menjëhershëm nga dhimbja e ulçerës?

Antacidet janë një nga mënyrat më të shpejta për të marrë lehtësim nga dhimbjet e ulçerës.

Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se këto ilaçe nuk kanë për qëllim të shërojnë ulçerën. Ato mund të lehtësojnë dhimbjen tuaj, por nuk janë një zgjidhje afatgjatë.

Disa njerëz gjithashtu raportojnë se mjetet juridike në shtëpi, si pirja e ujit ose konsumimi i kosit ofrojnë lehtësim të shpejtë.

Cili është antiacidi më i mirë për ulcerat?

Ka shumë antacidë në dispozicion për lehtësimin e shpejtë të dhimbjes së ulçerës pa recetë.

Antacidet veprojnë duke neutralizuar acidin në stomak. Ata mund të ndalojnë dhimbjen dhe simptoma të tjera. Antacidi më i mirë për ju është zakonisht një çështje preference.

Antacidet shiten në forma dhe shije të ndryshme dhe me çmime të ndryshme. Për më tepër, disa antacidë kanë shtuar kalcium. Në varësi të nevojave tuaja dietike, kjo mund të jetë një arsye për t’i shmangur ato ose një arsye që ato janë të përshtatshme për ju.

Si mund të fle me dhimbje ulçere?

Dhimbja e ulçerës mund t’ju mbajë zgjuar, por ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të reduktuar simptomat e natës. Për shembull, është një ide e mirë që të:

Flini në anën tuaj të majtë: Fjetja në anën e majtë mund të ndihmojë në mbajtjen e acidit të stomakut në pjesën e poshtme të ezofagut dhe mund të zvogëlojë dhimbjen.

Flini në shpinë me kokën lart: Nëse nuk jeni një gjumë anësor, gjumi me pjesën e sipërme të trupit të ngritur mund të ndihmojë në lëvizjen e acidit nëpër traktin tretës. Kjo mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes. Për këtë janë krijuar jastëkë të veçantë.

Shmangni ngrënien para gjumit: Është një ide e mirë të ndaloni së ngrëni të paktën 2 orë para gjumit. Kjo i jep trupit kohë për të përpunuar ushqimin dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave.

Ndërsa ulçera shërohet, është një ide e mirë të ndërmerrni hapa në shtëpi, të tilla si shmangia e agrumeve dhe ushqimeve pikante, reduktimi i kafeinës, ndalimi i NSAID-ve dhe qëndrimi i hidratuar. Fjetja në anën e majtë ose me pjesën e sipërme të trupit të ngritur mund t’ju ndihmojë të pushoni mirë gjatë natës.