MENU
klinika

Të gjithë e sugjerojnë

A është Aloe Vera një trajtim efektiv për diabetin?

24.03.2023 - 13:08

Një bimë e njohur shtëpiake mund të ndihmojë si një mënyrë e re dhe efektive për njerëzit për të menaxhuar diabetin në të ardhmen – ndoshta edhe pa efekte anësore.

Hulumtimet sugjerojnë se lëngu nga bima e aloe vera rezistente ndaj thatësirës mund të ndihmojë njerëzit me diabet të menaxhojnë nivelet e sheqerit në gjak.

Njerëzit e kanë përdorur aloe verën për vetitë e saj medicinale për shekuj me radhë. Aloe vera ka një reputacion të gjatë për vetitë e saj anti-inflamatore dhe shëruese, duke përfshirë shërimin e djegieve nga dielli dhe plagëve të tjera.

Në fakt, aloe vera përmban 75 komponentë aktivë, duke përfshirë:

  • vitamina
  • minerale
  • enzimat
  • aminoacidet

Edhe pse ekspertët paralajmërojnë se nevojiten akoma më shumë kërkime, vitet e fundit, studiuesit kanë hulumtuar në potencialin e aloe verës për të ndihmuar njerëzit të ulin nivelet e larta të sheqerit në gjak dhe të mbajnë nën kontroll diabetin.

Në vitin 2016, një ekip studiuesish rishikuan një sërë studimesh kërkimore që shqyrtonin përdorimin e aloe verës tek njerëzit me diabet dhe prediabet. Disa nga këto studime shikuan ndikimin e aloe verës në faktorë të rëndësishëm që ndikojnë në shëndetin e një personi me diabet.

Përfitimet e supozuara

Hulumtimet sugjerojnë se lëngu ose suplementet e aloe verës mund të kenë një sërë përfitimesh të mundshme për njerëzit me diabet:

Ulja e nivelit të glukozës në gjak gjatë agjërimit. Një studim i vitit 2015 sugjeron se marrja e xhelit të aloe vera mund t’i ndihmojë njerëzit të arrijnë nivele më të mira të glukozës në gjak në agjërim, si dhe të reduktojnë yndyrën dhe peshën e trupit.

Pak efekte anësore. Siç vunë në dukje autorët e një rishikimi të studimeve, shumica e njerëzve që kanë marrë pjesë në studime që përfshinin përgatitjet e aloe verës dukej se e toleronin aloe verën dhe nuk përjetuan ndonjë efekt anësor negativ.

Më shumë njerëz mund ta përdorin. Njerëzit me diabet të tipit 2 nuk i marrin gjithmonë medikamentet e tyre sipas udhëzimeve. Në fakt, një studim vëren se më pak se gjysma e njerëzve me diabet të tipit 2 janë në gjendje të arrijnë qëllimet e tyre të glukozës në gjak. Mund të jetë një çështje kostoje, një çështje e përballimit të efekteve anësore ose një kombinim faktorësh.

Të metat

Disa nga përfitimet e supozuara të aloe vera në fakt mund të jenë disavantazhe.

Për shembull, aloe vera orale mund të ulë nivelet e sheqerit në gjak. Kjo është një nga arsyet që shkencëtarët janë kaq të interesuar në eksplorimin e produkteve të aloe vera si një mjet i mundshëm për menaxhimin e diabetit.

Por nëse tashmë jeni duke marrë një ilaç për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak, pirja e një gote të madhe me lëng aloe vera ose marrja e ndonjë preparati tjetër aloe vera mund të shkaktojë rënie të sheqerit në gjak.

Ju mund të përfundoni zhvillimin e hipoglikemisë, një gjendje në të cilën nivelet e sheqerit në gjak janë jashtëzakonisht të ulëta dhe mund të rezultojë në humbje të vetëdijes.

Gjithashtu, disa njerëz përdorin aloe vera për efektet e saj laksative dhe si një antidot i mirë ndaj kapsllëkut. Por marrja e çdo substance që ka një efekt laksativ mund të zvogëlojë efektivitetin e çdo medikamenti tjetër oral që mund të merrni.

Trupi nuk do t’i absorbojë as ato medikamente të tjera dhe mund të përjetoni probleme, të tilla si glukoza e lartë në gjak, nëse medikamentet për diabetin oral nuk funksionojnë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN