MENU
klinika

Trajtimet

A është i shërueshëm kanceri anal?

22.03.2023 - 12:09

Kanceri anal është një lloj i rrallë kanceri që zhvillohet në pjesën e jashtme të anusit ose në kanalin anal. Ai prek kryesisht të moshuarit dhe është shumë i rrallë tek njerëzit nën 35 vjeç.

Mundësia gjatë gjithë jetës për të zhvilluar kancer anal është rreth 1 në 500. Ndodh rreth 40 herë më shpesh tek njerëzit me HIV krahasuar me njerëzit në popullatën e përgjithshme. Rreth 91% e rasteve janë të lidhura me infeksionin me papillomavirusin njerëzor (HPV).

Kanceri anal shpesh është i shërueshëm nëse nuk është përhapur në indet e largëta kur është diagnostikuar. Trajtimi është zakonisht paliativ nëse kanceri është përhapur në vende të tjera si mushkëritë ose mëlçia. “Paliativ” do të thotë që trajtimi fokusohet në menaxhimin e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës në vend që të kurojë kancerin.

Çfarë do të thotë të shërohesh nga kanceri anal?

Kur mjekët thonë se kanceri është shëruar, ata zakonisht nënkuptojnë se kanceri është larguar dhe nuk pritet të kthehet.

Nëse trajtimi funksionon, një mjek mund t’ju thotë se jeni në falje ose remision. “Remision” do të thotë se shenjat dhe simptomat e kancerit janë reduktuar. Nëse ato largohen plotësisht, mjekët thonë se jeni në falje të plotë.

Mjekët shpesh e konsiderojnë kancerin të shëruar nëse jeni në falje të plotë për të paktën 5 vjet. Shumica e kancereve që kthehen, rikthehen brenda kësaj periudhe.

Mjekët ka të ngjarë të vazhdojnë t’ju testojnë përtej kësaj periudhe pasi ka ende një shans të vogël që kanceri të kthehet.

Cilat janë qëllimet e trajtimit për kancerin anal?

Kanceri anal mund të përhapet në indet përreth ose në pjesë të largëta të trupit tuaj.

Mjekët e ndajnë kancerin në faza në varësi të asaj se sa larg është përhapur. Ky sistem e ndan kancerin në faza që variojnë nga faza 0 deri në fazën 4.

Trajtimi për kancerin anal të fazës 0 deri në 3 zakonisht synon shërimin e kancerit. Kanceri i fazës 4 është shumë i vështirë për t’u kuruar dhe trajtimi zakonisht sillet rreth përpjekjes për të menaxhuar shenjat dhe simptomat.

Cila është perspektiva për njerëzit me kancer anal?

Perspektiva për njerëzit me kancer anal është përgjithësisht e mirë, kur kanceri nuk është përhapur në indet e largëta. Faza e kancerit është një nga faktorët më të rëndësishëm për të përcaktuar shanset për të mbijetuar. Shkalla e mbijetesës relative 5-vjeçare është një masë se sa njerëz me kancer janë gjallë 5 vjet më vonë krahasuar me njerëzit pa kancer.

Kanceri anal shpesh është i shërueshëm nëse diagnostikohet dhe trajtohet përpara se të përhapet në organet tuaja të largëta. Trajtimi për kancerin anal në fazën e hershme zakonisht fokusohet në përpjekjen për të kuruar kancerin.

Kanceri që është përhapur në zona të largëta quhet kanceri anal i fazës 4. Trajtimi për kancerin anal të fazës 4 zakonisht fokusohet në minimizimin e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës në krahasim me shërimin e kancerit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN