MENU
klinika

Ja çfarë kanë të përbashkët

A është sëmundja Still e ngjashme me artritin reumatoid?

22.03.2023 - 12:11

Sëmundja Still është një gjendje e lidhur me imunitetin që, si artriti reumatoid (RA), shkakton dhimbje të kyçeve. Por sëmundja Still zakonisht shfaqet si një episod i vetëm ose një seri episodesh, ndërsa RA është një gjendje kronike, e përjetshme.

Sëmundja Still dhe artriti reumatoid (RA) janë dy lloje të ndryshme të artritit. Ndërsa të dyja lidhen me inflamacionin dhe mund të ndajnë disa ngjashmëri, sëmundja Still dhe RA nuk janë të njëjtat kushte.

Cili është ndryshimi midis sëmundjes Still dhe RA?

Sëmundja Still është e pazakontë. Ka tendencë të zhvillohet te njerëzit midis moshës 16 dhe 35 vjeç. RA është një gjendje më e zakonshme që mund të ndodhë në çdo moshë, por shpesh zhvillohet te njerëzit midis moshës 30 dhe 50 vjeç.

Ndërsa të dyja kushtet mund të lidhen me funksionimin e sistemit imunitar në mënyrë atipike, një ndryshim kryesor midis tyre është se RA është një gjendje kronike autoimune dhe sëmundja Still nuk është. Sëmundja Still shpesh shfaqet në një episod të vetëm ose një seri episodesh të përsëritura. Këto episode priren të përfshijnë simptoma akute, si një temperaturë e lartë, që janë të pazakonta në RA.

RA është një gjendje inflamatore që shkakton inflamacion të kyçeve dhe indeve. RA është gjithashtu një sëmundje autoimune. Ndodh kur sistemi imunitar sulmon gabimisht qelizat e shëndetshme në trup, më së shpeshti në rreshtimin e nyjeve. Inflamacioni që rezulton shkakton dhimbje dhe ënjtje të kyçeve dhe ndonjëherë më shumë komplikime sistemike.

Sëmundja Still është gjithashtu një formë inflamatore e artritit, por ekspertët e konsiderojnë atë më idiopatike, që do të thotë se shkaku i saktë nuk dihet. Disa ekspertë besojnë se një infeksion mund të shkaktojë sëmundjen e Still-it në disa njerëz. Hulumtimet më të reja mbështesin teorinë se sëmundja Still me fillimin tek të rriturit është një gjendje auto-inflamatore që ndodh kur sistemi imunitar reagon në mënyrë atipike.

Simptomat e sëmundjes Still dhe RA

Sëmundja Still dhe RA shkaktojnë dhimbje në një ose më shumë nyje. Secili mund të prekë vetëm disa nyje përpara se të bëhet më i përhapur. Megjithatë, ka dallime kryesore në fillimin e simptomave.

*Sëmundja e Still

Me sëmundjen Still, mund të mos përjetoni dhimbje kyçesh në fillim. Fillimi i kësaj gjendje zakonisht fillon me:

një temperaturë e lartë prej 39°C që shfaqet me ndërprerje dhe mund të arrijë kulmin dy herë në ditë

Skuqje të lëkurës me ngjyrë salmon, të cilat prekin kryesisht krahët, këmbët dhe trungun

dhimbje të fytit

nyjet limfatike të fryra

Pas disa javësh, mund të përjetoni dhimbje të kyçeve dhe muskujve që zgjasin për 2 javë ose më shumë. Njerëzit me sëmundjen Still shpesh ndjejnë dhimbje të kyçeve në gjunjë . Dhimbja e kyçeve mund të rritet ose të prekë më shumë nyje me kalimin e kohës.

Përparimi i sëmundjes Still mund të ndryshojë. Simptomat e një episodi mund të zgjasin disa javë ose muaj dhe më pas të zhduken. Simptomat mund të mos kthehen kurrë, ose mund të kthehen muaj ose vite më vonë. Sëmundja kronike  Still do të thotë që ju keni simptoma afatgjata.

*Artrit rheumatoid

RA kryesisht përfshin dhimbje të kyçeve, ngurtësi dhe ënjtje. Këto gjithashtu priren të zhvillohen në një model simetrik, që do të thotë se prek nyjet në të dy anët e trupit j (për shembull, të dy gjunjët ose duart).

Simptomat shtesë të RA mund të përfshijnë:

ethe të herëpashershme të shkallës së ulët

lodhje

lëvizshmëri e reduktuar

humbje e oreksit

aneminë

indet e zemrës, të mushkërive dhe enët e gjakut të përflakura

Trajtimi i sëmundjes Still dhe RA

Për shkak se të dyja janë kushte inflamatore, trajtimet për sëmundjen Still dhe RA janë të ngjashme. Këto mund të përfshijnë:

Ilaçet anti-inflamatore josteroide (NSAIDs): Njerëzit mund të marrin medikamente pa recetë si ibuprofen (Advil) ose naproksen (Aleve) për të reduktuar inflamacionin dhe dhimbjen e kyçeve.

Kortikosteroidet: Njerëzit mund t’i marrin këto medikamente nga goja ose nëpërmjet injeksioneve. Këto medikamente mund të trajtojnë inflamacionin më të rëndë që nuk i përgjigjet NSAID-ve.

Pika kortikosteroide për sy: Këto pika mund të trajtojnë uveitin (inflamacionin e syrit) që zhvillohet

Medikamente modifikuese të sëmundjes: Shembujt përfshijnë barnat biologjike dhe mund të jenë të nevojshme për të trajtuar RA të rëndë ose sëmundjen Still që bëhet kronike.

Terapitë: Terapia fizike dhe profesionale mund të ndihmojë në përmirësimin e gamës së lëvizjes dhe lëvizshmërisë së përgjithshme.

Kirurgjia: Ndërsa e rezervuar për raste më të rënda, operacioni i riparimit të kyçeve ose një zëvendësim i kyçeve mund të ndihmojë nëse artriti është më i avancuar dhe ndikon ndjeshëm në cilësinë e jetës tuaj.

Terapia e mirëmbajtjes, ose medikamentet me doza të ulëta, mund të jenë të nevojshme për të menaxhuar inflamacionin me sëmundjen e Still. Me RA, mund t’ju nevojiten medikamente të caktuara për një afat të gjatë për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të kyçeve.