MENU
klinika

Kanceri që prek qelizat e sistemit limfatik

A ka vaksinë për të trajtuar limfomën?

27.03.2023 - 12:08

Limfoma është një lloj kanceri që prek qelizat e sistemit limfatik. Këto qeliza quhen limfocite dhe përfshijnë qelizat B dhe qelizat T. Të dy llojet e qelizave zakonisht përfshihen në mbrojtjen nga infeksionet.

Ekzistojnë dy lloje të gjera të limfomës: limfoma Hodgkin dhe limfoma jo-Hodgkin (NHL). Lloji i trajtimit të rekomanduar dhe si ndikon ai në pamjen tuaj varet nga lloji specifik i limfomës që keni.

Trajtimi i limfomës shpesh përfshin kimioterapi. Megjithatë, terapia me rrezatim, terapia e synuar dhe imunoterapia mund të përdoren gjithashtu. Përparim po bëhet edhe në trajtimin e vaksinave për limfomën.

Çfarë është terapia e vaksinës për limfomën?

Zakonisht ne mendojmë për vaksinat si një mënyrë për të parandaluar sëmundjet. Megjithatë, vaksinat për trajtimin e kancerit janë pak më ndryshe.

Vaksinat kundër kancerit jepen si pjesë e trajtimit të kancerit për të ndihmuar sistemin imunitar të njohë dhe t’i përgjigjet qelizave të kancerit. Ky lloj trajtimi i kancerit quhet imunoterapi.

Aktualisht, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar dy vaksina për trajtimin e kancerit. Këto vaksina synojnë kancerin e prostatës dhe melanomën. Aktualisht, asnjë vaksinë nuk është miratuar për trajtimin e limfomës.

Megjithatë, vaksinat e limfomës janë duke u testuar në prova klinike. Provat klinike i ndihmojnë studiuesit të përcaktojnë nëse një trajtim ose terapi e re është e sigurt dhe efektive përpara se të vihet gjerësisht në dispozicion.

Shumë nga vaksinat e limfomës që po studiohen janë për trajtimin e NHL, e cila në përgjithësi ka një pamje më të dobët se limfoma e Hodgkin.

Vaksinat për NHL shpesh fokusohen në limfomat me rritje të ngadaltë (indolente), të cilat janë më sfiduese për t’u trajtuar. Sidoqoftë, vaksinat mund të synojnë gjithashtu llojet agresive të NHL.

Cilat jane llojet e terapisë me vaksina?

Vaksinat mund të përdoren për të trajtuar kancerin në disa mënyra të ndryshme, dhe ekzistojnë lloje të ndryshme vaksinash bazuar në mënyrën se si ato bëhen.

*Me bazë proteina

Disa vaksina kundër kancerit përmbajnë proteina që gjenden në qelizat e kancerit. Kjo mund të ndihmojë në mësimin e sistemit imunitar për t’iu përgjigjur këtyre proteinave. Diçka që shkakton një përgjigje imune quhet antigjen.

Një rishikim i hulumtimit të vitit 2021, vëren se, megjithëse vaksinat e kancerit me bazë proteina janë të lehta për t’u bërë dhe mund të stimulojnë sistemin imunitar, ato shpesh nuk kanë treguar përfitime në provat klinike. Kjo përfshin prova më të vjetra për vaksinat e limfomës me bazë proteina, sipas një rishikimi tjetër të vitit 2021.

Megjithatë, ekzistojnë disa vaksina më të reja të bazuara në proteina për trajtimin e NHL indolent në provat klinike tani.

Njëri, i quajtur EO2463, përdor katër peptide për të ndihmuar sistemin imunitar të njohë qelizat e limfomës si të huaja. Një tjetër, i quajtur NeoVax, është i personalizuar dhe përdor antigjene të pranishme në qelizat e limfomës.

*Me bazë acidi nukleik

Acidet nukleike përfshijnë ADN dhe ARN. Vaksinat e acidit nukleik përmbajnë informacion që mund t’u tregojë qelizave se si të bëjnë një antigjen të lidhur me kancerin. Pasi të krijohet ky antigjen, sistemi imunitar mund të zhvillojë një përgjigje ndaj tij.

Një provë klinike e një vaksine mRNA, po rekrutohet tani për njerëzit me tumore të ngurta ose limfoma. Vaksina injektohet në tumor dhe përmban mRNA që vazhdon të nxisë prodhimin e citokinës, duke aktivizuar qelizat imune rreth tumorit.

*Me bazë qelizore

Disa vaksina bëhen duke përdorur qeliza që janë të izoluara nga trupi. Këto qeliza më pas ekspozohen ndaj antigjeneve në një laborator. Kjo i mëson qelizat të njohin dhe t’i përgjigjen antigjenit kur ato riinfuzohen në trup.

Sipuleucel-T (Provenge) është një vaksinë kundër kancerit e aprovuar nga FDA që përdor këtë metodë. Përdoret për të trajtuar kancerin e avancuar të prostatës që nuk i është përgjigjur trajtimeve të tjera.

Një provë klinike për një vaksinë me bazë qelizore për trajtimin e limfomës është për Oncoquest-L. Vaksina kombinon qelizat e tumorit të një personi me një citokinë që stimulon sistemin imunitar. Është duke u testuar për trajtimin e NHL indolent.

*E bazuar në viruse

Vaksinat e bazuara në virus përdorin një lloj virusi të quajtur virus onkolitik. Ky është një virus që është modifikuar për të infektuar dhe vrarë qelizat e kancerit. Gjithashtu stimulon qelizat e infektuara të prodhojnë citokina, të cilat mund të aktivizojnë sistemin imunitar.

Talimogene laherparepvec (Imlygic) është një vaksinë kundër kancerit e aprovuar nga FDA e bazuar në virus. Përdoret për melanomën që nuk mund të hiqet me operacion.

Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë të bazuar në virus që po testohet për limfomën. Megjithatë, studiuesit po punojnë shumë duke testuar sigurinë dhe efektivitetin e disa kandidatëve për vaksina në provat klinike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Personat që rrezikojnë më shumë

A mund të trashëgohet limfoma jo-Hodgkin?