MENU
klinika

Aplikacioni që po çmend botën...

A mund të kthehet ChatGPT në një “armë” mashtrimi?

30.03.2023 - 08:10

ChatGPT ka mahnitur përdoruesit me aftësitë e tij, duke i kërkuar që t’u përgjigjet qartë pyetjeve të vështira, të shkruajë kode dhe madje të luajë muzikë.

A mund të bëhet aplikacioni i inteligjencës artificiale, i cili lejon dialog dhe përgjigje (chatbot) dhe është krijuar nga startup-i amerikan OpenAI, një mjet për të dezinformuar dhe mashtruar shoqërinë? “Shfrytëzimi i mundshëm i sistemeve të tilla të inteligjencës artificiale nga kriminelët ofron një perspektivë të zymtë,” tha Europol në raportin e tij.

“Laboratori i ri i Inovacionit” i Europol-it shikoi përdorimin e chatbot-eve në tërësi, por u fokusua në ChatGPT. Kriminelët mund të përdorin ChatGPT për të ndërhyrë ndjeshëm procesin e hetimit në zona për të cilat nuk dinë asgjë”, sipas AFP.

Kjo mund të përfshijë shkrimin për të kryer mashtrim ose dhënien e informacionit se si të hyni në një shtëpi, deri te terrorizmi, krimi kibernetik dhe abuzimi seksual i fëmijëve.

Aftësia e ChatGPT për të prodhuar me shpejtësi tekste audio autentike e bën atë ideal për qëllime propagande dhe dezinformimi, duke i lejuar përdoruesit të prodhojnë dhe të shpërndajnë mesazhe që pasqyrojnë një tregim të veçantë me relativisht pak përpjekje.

Aftësia e chatbot-it për të imituar stilin e të folurit e bëri atë veçanërisht efektiv për phishing, në të cilin përdoruesit tundohen të klikojnë në lidhje të rreme e-mail që më pas përpiqen të vjedhin të dhënat e tyre, tha ai. ChatGPT mund të përdoret gjithashtu për të shkruar kodin kompjuterik, veçanërisht për kriminelët që nuk kanë njohuri teknike. “Europol nuk ka asnjë lidhje me këtë teknologji”.

Anashkalimet

Një studim i hershëm nga firma amerikano-izraelite e inteligjencës për kërcënimet kibernetike Check Point Research (CPR) ka treguar se si chatbot mund të përdoret për të depërtuar në sistemet online duke krijuar email phishing. Gjithashtu çdo masë mbrojtëse mund të anashkalohet me nxitje të zgjuara, tha Europol.

Inteligjenca artificiale është ende në fillimet e saj dhe aftësitë e saj priten të përmirësohen më tej me kalimin e kohës. Është jashtëzakonisht e rëndësishme të rritet ndërgjegjësimi për këtë çështje për të siguruar që çdo boshllëk potencial të zbulohet dhe mbyllet sa më shpejt të jetë e mundur, sipas Europol.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Inteligjenca artificiale, rutinë e përditshme:

A do të fillojnë njerëzit të mendojnë më pak?

Bill Gates: Do të përshpejtojë sektorin e inovacionit

“Inteligjenca artificiale do të ndihmojë me pabarazinë sociale”

Si i transformojnë ekonomitë teknologjitë e reja të fuqishme

Lulëzimi i Inteligjencës Artificiale: mësime nga historia