MENU
klinika

Si ndikon në nivelin e hekurit

A mund të pi alkool nëse jam anemik?

31.03.2023 - 09:20

Shumica e njerëzve janë përgjithësisht të vetëdijshëm për aneminë dhe e lidhin atë me mungesën e hekurit. Në të vërtetë, ka shumë lloje të anemisë – të gjitha këto klasifikohen si çrregullime të gjakut.

Në shumicën e rasteve, qofshin ato të përkohshme apo afatgjata, efektet e dëmshme të anemisë zakonisht mund të kundërbalancohen duke konsumuar më shumë hekur nëpërmjet dietës dhe suplementeve.

Por zgjedhjet e stilit të jetesës mund të ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si anemia ndikon në trup. Ashtu si me shumë kushte të tjera afatgjata, alkooli mund të krijojë efekte negative dhe të përkeqësojë simptomat e anemisë tek njerëzit që e konsumojnë rregullisht.

A ndikon alkooli në nivelin e hekurit?

Alkooli është një depresant që mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash jo vetëm në gjak, por në të gjithë trupin. Hulumtimet e vjetra, kanë vërtetuar se konsumimi i rregullt i sasive të mëdha të alkoolit mund të shtypë prodhimin e qelizave të gjakut. Në shumë raste, kjo mund ta përkeqësojë aneminë.

Konsumimi i tepërt i alkoolit gjithashtu mund të shkaktojë qeliza të kuqe të gjakut me anomali strukturore. Si rezultat, këto qeliza nuk maturohen në qeliza funksionale të gjakut.

Një tjetër efekt i papritur është niveli anormalisht i lartë i hekurit. Edhe konsumimi rutinë i butë ose i moderuar i alkoolit është lidhur me një rritje të përqendrimit të hekurit në trup. Kjo mund të ketë efekte anësore të rrezikshme si rritja e rrezikut të vdekjes nga cirroza alkoolike ose sëmundjet e mëlçisë të shkaktuara nga alkooli.

Konsumimi i tepërt i alkoolit gjithashtu mund të rrisë shanset që një person të zhvillojë hemokromatozë, një çrregullim në të cilin nivelet e hekurit janë jashtëzakonisht të larta. Së bashku me dëmtimin e mëlçisë, kjo gjendje është e lidhur edhe me dëmtimin e pankreasit, zemrës, gjëndrave endokrine, madje edhe nyjeve.

A shkakton anemi alkooli?

Ndërsa shumë studime janë përpjekur të hetojnë dhe përcaktojnë një lidhje të drejtpërdrejtë midis konsumit të alkoolit dhe anemisë, shumica ndalojnë të deklarojnë në mënyrë eksplicite se konsumimi i rëndë i alkoolit do të shkaktojë anemi.

Në vend të kësaj, shumica e ekspertëve pajtohen se ndërsa ekziston një lidhje, konsumi i rëndë i alkoolit është një faktor kontribues dhe jo një shkak kryesor. Në shumë nga rastet e dokumentuara kur dikush konsumon shumë alkool dhe është gjithashtu anemik, zakonisht janë të pranishme edhe kushte të tjera kronike themelore apo edhe të ushqyerit e dobët në përgjithësi.

Për më tepër, shumë nga këto raste përfshinin njerëz që nuk kishin akses të besueshëm në kujdesin shëndetësor. Si rezultat, kushtet u përkeqësuan dhe kur ata kërkuan kujdes mjekësor, simptomat dhe rezultatet ishin të dobëta.

Megjithatë, aftësia e alkoolit për të ndikuar në nivelet e hekurit mund të kontribuojë në zhvillimin e anemisë.

A është e dëmshme të pini alkool nëse keni anemi?

Është e rëndësishme të theksohet se ka shumë lloje të anemisë, ku anemia e mungesës së hekurit është më e përhapura dhe më e njohura. Në përgjithësi, konsumimi i alkoolit mund ta përkeqësojë aneminë pasi alkooli dihet se ka një efekt të drejtpërdrejtë në nivelet e hekurit, si dhe në prodhimin dhe funksionin e qelizave të gjakut.

Nëse keni anemi – veçanërisht anemi që nuk menaxhohet mirë – shmangia e alkoolit është alternativa më e mirë për të parandaluar komplikimet. Por në përgjithësi, reduktimi i ndjeshëm i sasisë së alkoolit që pini mund të bëjë një ndryshim.