MENU
klinika

Pasojat

A mund të shkaktojë anemi pirja e duhanit?

21.03.2023 - 12:21

Dihet mirë se sa i dëmshëm është pirja e duhanit për trupin e njeriut. Kimikatet e cigareve si katrani, monoksidi i karbonit dhe nikotina mund të çojnë në kushte serioze shëndetësore si kanceri i mushkërive dhe sëmundjet e zemrës.

Kur bëhet fjalë për marrëdhënien midis pirjes së duhanit dhe anemisë, nuk kuptohet mirë.

Disa studime sugjerojnë se pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të anemisë, por në përgjithësi, pirja e duhanit ka shumë më shumë gjasa të shkaktojë sëmundje të tjera të lidhura me hemoglobinën.

Disa studime tregojnë një lidhje midis pirjes së duhanit dhe anemisë së mungesës së hekurit (IDA). Marrëdhënia midis pirjes së duhanit dhe anemisë është e ndërlikuar dhe gjetjet e hulumtimit janë të përziera.

IDA është një lloj anemie që shfaqet kur trupi nuk ka hekur të mjaftueshëm për të prodhuar një furnizim të qëndrueshëm të hemoglobinës, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut përgjegjëse për dërgimin e oksigjenit në trup.

Marrëdhënia midis pirjes së duhanit dhe IDA nuk është intuitive sepse ndërsa IDA tregon nivele më të ulëta të hemoglobinës, hulumtimet sugjerojnë se pirja e duhanit rrit nivelet e hemoglobinës.

Për këtë arsye, rritja e niveleve të hemoglobinës nga pirja e duhanit shoqërohet më shpesh me:

  • policitemia dytësore
  • Sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD)
  • sëmundje kardiovaskulare

Pavarësisht nga kjo marrëdhënie në dukje paradoksale midis pirjes së duhanit dhe anemisë, pirja e duhanit ende mund të shkaktojë anemi. Për shembull, një studim i vitit 2022 gjeti një lidhje të fortë midis pirjes së duhanit dhe anemisë së mungesës së hekurit.

Megjithëse studimi zbuloi se sa më gjatë një person pinte duhan, aq më shumë gjasa kishte për të zhvilluar anemi. Rezultatet treguan se lidhja e plotë midis pirjes së duhanit dhe anemisë nuk është kuptuar plotësisht.

Ekzistojnë disa teori se pse pirja e duhanit mund të kontribuojë në anemi:

Pirja e duhanit ul nivelin e vitaminës C në trup, e cila luan një rol të madh në përthithjen e hekurit. Provat tregojnë vazhdimisht se duhanpirësit kanë nivele më të ulëta të vitaminës C në gjak. Sa më shumë cigare të pihen në ditë, aq më e ulët është vitamina C.

Pirja e duhanit dëmton mukozën e stomakut dhe zorrëve, duke çuar në humbje kronike të gjakut.

Pirja e duhanit zvogëlon aftësinë e trupit për të absorbuar hekurin nga ushqimi.

Pirja e duhanit çon në mangësi të tjera ushqyese, duke përfshirë vitaminat B12 dhe folatin, të cilat janë të rëndësishme për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Pirja e duhanit gjithashtu kontribuon në disa kushte dhe sëmundje që mund të përkeqësojnë aneminë si ulçera dhe lloje të ndryshme të kancerit.

Si ndikon pirja e duhanit në nivelet e hemoglobinës?

Hulumtimi i vitit 2017 zbuloi se duhanpirësit kanë nivele dukshëm më të larta të hemoglobinës – proteina që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut që çon oksigjen në organet e trupit – sesa jo duhanpirësit. Hulumtimet e vitit 2020 arritën në përfundimin se përveç hemoglobinës, pirja e duhanit rrit numrin e qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut.

Megjithëse rritja e hemoglobinës, rruazave të kuqe të gjakut dhe qelizave të bardha të gjakut mund të ketë pasoja të rëndësishme shëndetësore, këto nuk shoqërohen me anemi pasi anemia shoqërohet me ulje të hemoglobinës, qelizave të kuqe të gjakut dhe qelizave të bardha të gjakut.

Megjithëse disa kërkime kanë gjetur një lidhje midis pirjes së duhanit dhe anemisë, nuk ka prova të mjaftueshme për t’i lidhur këto të dyja.

Në vend të kësaj, studiuesit tregojnë se pirja e duhanit ka më shumë gjasa të çojë në një numër të shtuar të hemoglobinës, gjë që mund të çojë në sëmundje si policitemia dytësore.

Megjithatë, nëse pini duhan dhe mendoni se mund të keni anemi, merrni parasysh të kontaktoni një mjek  për të bërë një test gjaku. Me trajtimin e duhur, anemia mund të trajtohet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pijet e gazuara, patatet e skuqura dhe kofshat e pulës

‘Vrasësit e heshtur’ të stomakut tuaj