MENU
klinika

Shenjat

A mund të shkaktojë kanceri i mushkërive njolla në lëkurë?

31.03.2023 - 09:05

Megjithëse jo i zakonshëm, kanceri i mushkërive mund të shkaktojë ndryshime të lëkurës, duke përfshirë hiperpigmentimin.

Hiperpigmentimi do të thotë që disa pjesë të lëkurës duken më të errët se ngjyra juaj natyrale. Kjo mund të duket si njolla ose njolla të sheshta kafe, të zeza, rozë ose të kuqe.

Mund të ndodhë në një lloj kanceri të mushkërive të quajtur kanceri i mushkërive me qeliza të vogla (SCLC).

SCLC është lloji më pak i zakonshëm i kancerit të mushkërive, që përbën rreth 13 përqind të kancereve të mushkërive.

Ndryshimet e lëkurës në SCLC mund të jenë për shkak të një gjendjeje dytësore të quajtur sindroma e hormonit adrenokortikotrop ektopik (ACTH). Sindroma ektopike ACTH (EAS) vlerësohet të ndodhë në 2 deri në 5 përqind të njerëzve me SCLC.

Çfarë e shkakton hiperpigmentimin tek njerëzit me kancer të mushkërive me qeliza të vogla?

Kanceri i mushkërive ndodh kur qelizat e shëndetshme në mushkëri ndryshojnë dhe rriten me shpejtësi dhe formojnë lezione ose tumore.

Në SCLC, këto ndryshime mund të ndodhin në qelizat nervore ose qelizat që prodhojnë hormone (endokrine) që gjenden në të gjithë mushkëritë. Kjo është arsyeja pse SCLC shpesh konsiderohet një lloj i karcinomës neuroendokrine. Termi “neuroendokrine” i referohet lidhjeve midis sistemit endokrin dhe atij nervor.

Qelizat nga një tumor shpesh lëshojnë hormone në gjak në përgjigje të stimulimit të sistemit nervor. Tumoret neuroendokrine mund të prodhojnë sasi të tepërt të ACTH.

Trupi çliron ACTH për të ndihmuar në rregullimin e niveleve të hormonit kortizol. Kortizoli është hormoni kryesor i stresit. Ai rregullon mënyrën se si trupi e kthen ushqimin në energji, kontrollon presionin e gjakut dhe nivelet e glukozës në gjak dhe ndikon në mënyrën se si trupi reagon ndaj stresit.

Ndër simptomat e tjera, shumë ACTH mund të bëjë që lëkura të zbardhet. Sipas hulumtimit të vitit 2019, kjo ndodh sepse ACTH bën që disa qeliza të lëkurës, të quajtura melanocite, të prodhojnë melaninë. Melanina është përgjegjëse për pigmentimin e lëkurës.

Çrregullimet dytësore si EAS që ndodhin nga tumoret neuroendokrine njihen si sindroma paraneoplazike. Ato mund të lidhen me një përgjigje atipike nga sistemi imunitar ndaj tumorit.

Hulumtimet kanë treguar se kanceri i mushkërive është kanceri më i zakonshëm i lidhur me sindromat paraneoplazike. Dhe SCLC është nëntipi më i zakonshëm i kancerit të mushkërive i lidhur me sindromat paraneoplazike.

Është ende e paqartë pse disa njerëz me SCLC përjetojnë hiperpigmentim dhe të tjerët jo. Gjenetika ka të ngjarë të luajë një rol, sipas hulumtimit të vitit 2012. Në përgjithësi, të rriturit e moshuar gjithashtu kanë më shumë gjasa se të rriturit më të rinj të zhvillojnë sindroma paraneoplastike si EAS.

Si e trajtoni ose menaxhoni lëkurën e zbardhur me SCLC?

Trajtimi për lëkurën e zbardhur ose hiperpigmentimin e shkaktuar nga SCLC përfshin trajtimin e vetë kancerit.

Nëse kanceri është ende në fazat e tij të hershme, mjeku mund të rekomandojë kirurgji për të hequr (rezektuar) tumorin. Mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu kimioterapi ose një kombinim të kimioterapive të ndryshme.

Medikamente, të tilla si steroidet, mund të përshkruhen për të ulur nivelet e ACTH. Mjeku mund të përshkruajë gjithashtu ketokonazol ose mitotan për të ulur nivelin e kortizolit, sipas një rishikimi kërkimor të vitit 2020.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN