MENU
klinika

Mund të ndodhë për shumë arsye

A shkaktojnë erë të keqe të gojës ilacet antialergjike?

26.03.2023 - 13:21

Antihistaminat janë medikamente që përdoren për të trajtuar alergjitë. Ato shoqërohen me disa efekte anësore, duke përfshirë erën e keqe të gojës.

Në shumicën e rasteve, era e keqe e gojës (halitoza) nuk është shkak për shqetësim. Në fakt, është normale të kesh frymë të keqe herë pas here. Megjithatë, nëse merrni rregullisht antihistamina, mund të shqetësoheni për këtë efekt anësor.

Çfarë e shkakton erën e keqe të gojës?
Era e keqe e gojës shkaktohet nga rritja e tepërt e disa baktereve në gojë.

Kjo mund të ndodhë për shumë arsye:
Higjiena e dobët e gojës. Higjiena orale përfshin larjen dhe pastrimin me fill të dhëmbëve, gjë që kontrollon bakteret që shkaktojnë erën. Dështimi për të praktikuar higjienën e mirë orale mund të çojë në rritje të tepërt të baktereve.

Goje e thate. Pështyma në mënyrë natyrale largon bakteret që shkaktojnë erën, si dhe acidet që ato prodhojnë. Një gojë e thatë mund të çojë në rritje të tepërt të baktereve.

Ushqime të caktuara. Disa ushqime, si kafeja, qepa dhe hudhra, mund të shkaktojnë erë të keqe.

Pirja e duhanit. Kimikatet në tymin e cigares mund t’i bëjnë bakteret në gojë të çekuilibruar. Kjo përfshin rritjen e tepërt të baktereve që shkaktojnë erë.

Medikamente. Era e keqe e gojës është një efekt anësor i shumë ilaçeve, duke përfshirë antihistaminat.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve, ose gingiviti, shkaktohet nga një infeksion bakterial në mishrat e dhëmbëve. Në fazat e avancuara, sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të shkaktojë erë të keqe nga akumulimi i pllakave.

Gjendje të tjera mjekësore. Shumë kushte, si diabeti, refluksi gastrik dhe sëmundjet e mëlçisë ose veshkave, mund të çojnë gjithashtu në erë të keqe të frymëmarrjes.

Mund të keni më shumë gjasa të përjetoni erën e keqe të gojës nëse për ju vlejnë faktorë të shumtë.

Si e shkaktojnë erën e keqe antihistaminat?
Antihistaminet janë medikamente që trajtojnë reaksionet alergjike. Ato funksionojnë duke ulur nivelet e histaminës, një kimikat që shkakton simptoma alergjie.

Megjithatë, antihistaminat kanë edhe efekte antikolinergjike. Kjo do të thotë se ato bllokojnë veprimin e acetilkolinës, një neurotransmetues. Neurotransmetuesit janë lajmëtarë kimikë të çliruar nga qelizat nervore.

Acetilkolina është e përfshirë në funksionin dhe rrjedhjen normale të pështymës. Pështyma është e nevojshme për të larë bakteret, përfshirë ato që shkaktojnë erën e keqe të gojës. Ajo gjithashtu lan ushqimin dhe mbeturinat, me të cilat ushqehen bakteret.

Megjithatë, efekti antikolinergjik i antihistamines bllokon acetilkolinën, duke ulur rrjedhën e pështymës. Kjo rrit tharjen e gojës, duke rezultuar në erën e keqe të gojës.

Por ky efekt anësor nuk është specifik për antihistaminet. Shumë medikamente të tjera gjithashtu mund të shkaktojnë erë të keqe, si p.sh.
antikolinergjikë (përdoren për mosmbajtjen e urinës, sëmundjet e zemrës dhe gjendje të tjera)
ilacet kundër depresionit
shtesa dietike
dekongestantët
qetësues kundër dhimbjeve
diuretikët
reduktuesit e acidit
aminotiolet
antimykotikët
steroidet
antispazmatikë
agjentët kimioterapeutikë
qetësuesit

A duhet të shkoni te mjeku për erën e keqe të gojës të shkaktuar nga antihistaminat?
Nëse jeni të shqetësuar për erën e keqe të gojës për shkak të antihistamines, bisedoni me mjekun. Ata mund të jenë në gjendje të ofrojnë udhëzime ose alternativa.

Gjithashtu, vizitoni një mjek nëse vëreni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:
erë e keqe e gojës e vazhdueshme për disa javë, edhe pasi keni përdorur mjete juridike shtëpiake për ta larguar
simptomat e një infeksioni respirator, të tilla si ethe ose kollë
dhimbje dhëmbi
dhimbje mishi të dhëmbëve
gjakderdhje ose mishra të fryrë
problemet me protezat

Kur goja është e thatë, është më e lehtë që bakteret që shkaktojnë erën të rriten. Rezultati është era e keqe e gojës. Megjithatë, zakonet si pirja e ujit, përdorimi i një lagështuesi dhe përtypja e çamçakëzit pa sheqer mund të ndihmojnë.

Nëse era e keqe nuk largohet me mjetet juridike në shtëpi, vizitoni një mjek. Ju gjithashtu duhet të kërkoni ndihmë mjekësore nëse keni ethe, dhimbje dhëmbi ose gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve, gjë që mund të tregojë gjendje më serioze.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN