MENU
klinika

Pasojat

A shkakton tumori i hipofizës dhimbje koke e veshi?

20.03.2023 - 11:50

Tumoret e hipofizës (adenoma) janë rritje jonormale që zhvillohen brenda indeve të gjëndrrës së hipofizës, një gjëndër që rregullon hormonet në bazën e trurit.

Ndërsa shumica e këtyre tumoreve janë jo kanceroze (beninje), ato ende mund të shkaktojnë simptoma. Nëse rriten, ato mund të shtypin trurin, duke shkaktuar probleme me shikimin dhe dhimbje koke. Simptoma të tjera mund të jenë për shkak të çrregullimeve hormonale.

Simptomat e veshit zakonisht nuk janë rezultat i një tumori të hipofizës. Por hulumtimi ka lidhur disa lloje të kancerit të trurit me simptoma si presioni i veshit dhe tringëllima në vesh.

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të vazhdueshme të veshit, është një ide e mirë të shihni një mjek për një vlerësim.

Cilat janë simptomat e zakonshme të tumoreve të hipofizës?

Simptomat e sakta të tumoreve të hipofizës mund të ndryshojnë në bazë të hormoneve që ndikojnë dhe nëse ato shtypin në zona të tjera të trurit. Por simptomat më të zakonshme përfshijnë:

  • dhimbje koke
  • problemet e shikimit
  • marramendje
  • konfuzion
  • dhimbje ose mpirje në fytyrë
  • të përziera
  • të vjella

Cilat simptoma shkaktohen nga presioni nga tumoret e hipofizës?

Nëse një tumor i hipofizës bëhet i madh ose invaziv, ai mund të rritet ose të shtypë mbi nerva ose pjesë të ndryshme të trurit. Kjo mund të përkthehet në simptomat e mëposhtme:

*Dhimbje koke

Presioni nga tumoret e mëdha të hipofizës mund të çojë gjithashtu në dhimbje koke. Në disa raste, dhimbja e kokës mund të jetë e rëndë dhe t’ju zgjojë nga gjumi ose të përkeqësohet kur zgjoheni në mëngjes.

Dhimbjet e kokës gjithashtu mund të lidhen me hidrocefalusin, një grumbullim jonormal i lëngjeve brenda barkusheve në tru. Por ky është një ndërlikim shumë i rrallë i tumoreve të mëdha të hipofizës. Është më e zakonshme me tumoret e tjera të trurit.

*Probleme me sytë

Tumoret e hipofizës gjithashtu mund të shtypin nervat optikë pas syve. Kjo mund të shkaktojë shikim të paqartë ose të dyfishtë dhe humbje të shikimit periferik (anësor). Verbëria progresive mund të ndodhë në raste më të rënda.

Ndryshimet e shikimit janë të zakonshme me tumoret e hipofizës, duke prekur rreth 40% deri në 60% të njerëzve që i kanë ato.

*Konvulsione

Krizat mund të zhvillohen nëse një tumor i madh i hipofizës shtyp në lobet e përkohshme ballore ose mediale të trurit. Mund të ndodhë gjithashtu marramendje ose humbje e vetëdijes.

*Nauze dhe të vjella

Nauze dhe të vjella janë simptoma të tjera të mundshme të tumoreve të hipofizës, veçanërisht nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme. Të vjellat gjithashtu priren të përkeqësohen në mëngjes.

*Dhimbje sinusi ose fytyre

Sinuset janë zgavra në kafkë, pas syve dhe hundës. Në raste të rralla, një adenoma invazive e hipofizës – një tumor që është përhapur përtej gjëndrrës së hipofizës – mund të prekë sinuset. Kjo mund të shkaktojë dhimbje në sinus ose në fytyrë.

Cili është trajtimi për simptomat e kokës së tumorit të hipofizës?

Trajtimi për simptomat e kokës përfshin trajtimin e drejtpërdrejtë të tumorit të hipofizës. Një mjek do të marrë në konsideratë madhësinë dhe llojin e tumorit, nëse është përhapur, si dhe moshën tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm.

Tumoret e hipofizës në përgjithësi janë shumë të trajtueshëm. Opsionet mund të përfshijnë:

Terapia me rrezatim: Kjo përfshin dozë të lartë të rrezeve X për të synuar dhe shkatërruar qelizat e tumorit.

Kirurgjia: Kjo ka të ngjarë të përfshijë heqjen e tumorit.

Medikamente që bllokojnë hormonet: Një mjek mund të marrë në konsideratë ilaçe të tilla nëse tumori shkakton trupin të prodhojë shumë hormone, si estrogjeni, testosteroni ose hormonet e tiroides.

Terapitë me ilaçe: Ashtu si terapia me rrezatim, këto janë krijuar për të ndihmuar në shkatërrimin e tumoreve.

Kimioterapia: Mjekët mund të rekomandojnë kimioterapi për tumoret malinje të hipofizës për të ndihmuar në vrasjen e qelizave të kancerit dhe për të ndaluar përhapjen e tyre.

Edhe pse ato prekin sytë dhe ndonjëherë sinuset, tumoret e hipofizës zakonisht nuk prekin veshët. Gjëndra e hipofizës nuk është shumë afër veshit ose nervave që ndikojnë në dëgjim për të shkaktuar simptoma të tilla. Por disa lloje të tumoreve të trurit, si neuromat akustike, mund të shkaktojnë simptoma si humbja e dëgjimit dhe zhurma e veshit.

Ndërsa këto simptoma mund të lidhen me tumoret e hipofizës ose trurit, ato mund të jenë gjithashtu për shkak të një gjendjeje tjetër. Një mjek mund të ndihmojë në përcaktimin e shkakut themelor të simptomave të kokës dhe veshit dhe të rekomandojë hapat e duhur të ardhshëm.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN