MENU
klinika

Kriza bankare

Analiza: Kapitali ka ‘fluturuar’ nga nafta në ar

27.03.2023 - 18:34

Rënia e papritur e Silicon Valley Bank ka shkaktuar tronditje në të gjithë sektorin financiar dhe ka shënuar dështimin më të madh të bankës që nga kriza financiare e vitit 2008. Duke qenë e vetmja bankë e tregtuar publikisht e fokusuar në Silicon Valley dhe startup-et për katër dekada, kolapsi i shpejtë ka tronditur veçanërisht komunitetin e kapitalit sipërmarrës dhe i ka lënë startup-et e teknologjisë klimatike në një krizë.

Por tregjet e energjisë nuk janë kursyer, me çmimet e naftës që ranë në nivelet më të ulëta shumëvjeçare pas krizës bankare që pasoi. Çmimet e naftës u rrëzuan në mënyrë spektakolare, me naftën e papërpunuar WTI që ra nga 80,46 dollarë për fuçi vetëm 10 ditë përpara kufirit prej 67 dollarësh, ndërsa Brent ra nga 86,18 dollarë për fuçi në intervalin prej 73 dollarësh, nivele që i prekën për herë të fundit në dhjetor 2021. Analistët e mallrave në Standard Chartered paralajmëruan se rënia e çmimit të naftës ishte përkeqësuar nga aktiviteti mbrojtës – veçanërisht, për shkak të efekteve të mbrojtjes gama, me bankat që shesin naftë për të menaxhuar anën e tyre të opsioneve, ndërsa çmimet ranë përmes çmimeve të grevës së opsioneve të prodhuesve të naftës dhe rritjes së paqëndrueshmërisë. Efekti negativ i çmimit është përkeqësuar për shkak se faqja kryesore e shkëmbit të produkteve prodhuese aktualisht zë një gamë të ngushtë çmimesh.

Dhe tani raporti i fundit i Angazhimit të Tregtarëve (CoT) i publikuar nga Komisioni i Tregtisë së të Ardhmeve të Mallrave (CFTC) ka zbuluar se ku kanë rrjedhur paratë e naftës.

Analistët e mallrave në Standard Chartered kanë kombinuar të dhënat e CoT me të dhënat ekuivalente të Exchange Intercontinental (ICE) dhe zbuluan se kishte shitje të mëdha të naftës së papërpunuar dhe benzinës, e kombinuar me një lëvizje të shpejtë të fondeve në metale të çmuara katër ditë pas rënies së Silicon Valley, por gjashtë ditë përpara se Brent të arrinte nivelin më të ulët të 14 muajve prej 70.12 USD për fuçi.

Në të vërtetë, argjendi dhe ari panë një rritje neto në pozicionet e gjata, ndërsa të gjitha klasat e tjera të produkteve të papërpunuara dhe bruto, përveç naftës për ngrohje dhe gazit natyror, panë një rritje neto në pozicionet short.

Kontratat arritën një shifër marramendëse prej 128.1 milionë fuçi (mb) në javën deri më 14 mars.

Indeksi i pozicionimit të naftës së papërpunuar të StanChart ra me 41.6 w/w në -67.0, rënia më e madhe njëjavore në gjashtë vjet, ndërsa indeksi i pozicionimit të benzinës ra me 36.4 në -6.6, duke shënuar herën e parë që ishte kthyer negativ në 20 muaj.

Nuk është për t’u habitur që çmimet e arit janë rritur gati 9% që nga 10 marsi dhe tani janë në 1,995 dollarë/oz, jo shumë larg nivelit më të lartë të të gjitha kohërave, ndërkohë që çmimet e argjendit janë rritur me mbi 16% duke u tregtuar me 23.35 dollarë/oz.

Frika bankare zgjatet
Më parë, analistët e StanChart kishin thënë se zbutja e gjatësisë spekulative duket se është e plotë në këtë moment, duke ulur kështu presionin e shitjes, por kishin paralajmëruar se çmimet mund të ritestonin nivelet më të ulëta nëse FOMC rrit normën e saj të politikës me më shumë se marzhi i pritur gjerësisht prej 25 bps. Tregjet e kanë rritur me sukses atë mur shqetësimi pasi rritja e Fed të mërkurën erdhi në përputhje me pritshmëritë. Fed gjithashtu tregoi se cikli aktual i rritjes së normës po i afrohet fundit. StanChart pret që efektet e gamës së javës së kaluar të ndryshojnë kursin me bankat që blejnë pozicione, duke përforcuar kështu rikthimin afatshkurtër. Përtej kësaj, StanChart thotë se çmimet e naftës do të diktohen kryesisht nga ndryshimet e politikave strategjike të inventarit të OPEC-ut dhe vendeve konsumuese. Ekspertët e mallrave mendojnë se rruga e rezistencës më të vogël për çmimet e naftës në këtë pikë është më e lartë, jo më e ulët.

Megjithatë, çmimet e naftës, pas një rikthimi të shkurtër, vazhdojnë të përballen me presion të konsiderueshëm shitjeje, me çmimin e naftës së papërpunuar WTI dhe Brent me 2.5% në seancën brenda ditës të së premtes. Me sa duket, frika bankare nuk ka përfunduar dhe kjo situatë mund të zgjasë për një kohë. Tregu duket se po reagon ndaj një drame tjetër bankare që po shpaloset, ku aksionet e Deutsche Bank të Gjermanisë kanë rënë me 11% të premten pasi shkëmbimet e saj të mospagimit të kredisë filluan të rriten. Këmbimet e kredisë përdoren për të siguruar borxhin e bankës ndaj rrezikut të mospagimit, dhe rritja e normave do të thotë që tregu mendon se rreziku i dështimit të DB-së po rritet. Problemet e DB-së e kanë vënë sektorin bankar evropian në lëvizje të kundërt, duke hequr me vete aksionet e Barclays, BNP Paribas, UBS dhe Societe Generale.

Kjo vjen pavarësisht se presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde, siguroi liderët e BE-së se sektori bankar i zonës së euros ishte elastik për shkak të pozicioneve të forta të likuiditetit, kapitalit të bollshëm dhe reformave pas vitit 2008. Ajo tha gjithashtu se paketa e veglave të BQE-së ishte gati për të ofruar likuiditet për sistemin financiar nëse lind nevoja.

Pyetja më e madhe këtu është nëse valët e fundit të dështimeve dhe krizave bankare, duke përfshirë kolapsin e papritur të Silicon Valley Bank dhe krizën e likuiditetit në gjigantin bankar Credit Suisse, mund të fshihen si ngjarje “idiosinkratike” ose të shënojnë shpalosjen e një krize tjetër financiare globale. Tani për tani tregjet mbeten të shqetësuara dhe nuk duket se dinë se çfarë të bëjnë me të gjithë sagën.

Por siç ka thënë shefi i investimeve të UBS Wealth, Mark Haefele, veprimi i shpejtë nga FDIC për të garantuar depozitat dhe nga Fed për t’u dhënë hua bankave që kërkojnë fonde do të zgjidhë rreziqet e lidhura me likuiditetin për bankat amerikane dhe gjithashtu për degët e bankave të huaja në SHBA. Një javë më parë, ne dëshmuam një tjetër trazira për stoqet e bankave rajonale me kapital mesatar, përpara se të dilnin raporte se bankat e mëdha do t’i vinin në ndihmë. SPDR® S&P Rajonal Banking ETF (NYSE:KRE) është rrëzuar më shumë se 25% që nga snafu SVB, por duket se është stabilizuar kohët e fundit.

Kjo sugjeron që tregjet e energjisë gjithashtu mund të rikuperohen shpejt pasi situata të qetësohet.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


BSH publikon të dhënat, 2.5 herë rritje krahasuar me 2020-ën

Bankat lulëzojnë pavarësisht krizës!

Çfarë ndryshoi këtë vit?

Depozitat e biznesit rriten më ngadalë

Çfarë po bëjnë qeveritë për ekonomitë

Bota hyn në një epokë të re: Shpenzime për të gjithë!