MENU
klinika

Analiza nga "BBC"

Çfarë do të thotë rritja e normës së interesit?

23.03.2023 - 17:31

Banka e Anglisë ka rritur normat e interesit për të 11-ën herë radhazi pas një kërcimi të papritur të normës së rritjes së çmimeve. Norma e Bankës është rritur nga 4% në 4.25% pas mbledhjes së Komitetit të Politikës Monetare. Ndryshimi nënkupton një ndikim të menjëhershëm te disa huamarrës dhe kursimtarë.

Sa të larta mund të shkojnë normat e interesit?
Norma e Bankës është tashmë në nivelin më të lartë për 14 vjet, duke u rritur vazhdimisht si përgjigje ndaj rritjes së kostos së jetesës. Pati një rritje të papritur të normës së inflacionit – që paraqet rritjen e çmimeve – në 10.4% në vitin deri në shkurt, krahasuar me 10.1% në janar.

Ka pasur një sërë rritjesh të normave të Bankës që nga dhjetori 2021.

Edhe pse ka pasiguri gjatë muajve të ardhshëm, mbetet një besim i përhapur se çdo rritje mund të përfundojë deri në mes të vitit. Banka do të jetë e prirur të mos dobësojë ekonominë, e cila ka treguar pak shenja rritjeje.

Analistët presin që norma të arrijë në 4.5% në verë. Kjo është më e ulët se parashikimet fillestare pas trazirave të mini-buxhetit të vitit të kaluar. Komiteti i Politikës Monetare të Bankës mblidhet tetë herë në vit për të vendosur politikën e normave të interesit. Vendimi i radhës do të shpallet më 11 maj.

Pse Banka e Anglisë ndryshon normat e interesit?
Ajo është nën presion për të rritur normat sepse ka një objektiv për të mbajtur inflacionin në 2%, por çmimet aktualisht po rriten në më shumë se pesë herë atë nivel.

Si ndikojnë normat e interesit tek ne?
Hipotekat

Pak më pak se një e treta e familjeve kanë një hipotekë, sipas Anketës Angleze të Strehimit të qeverisë.

Pas një periudhe me tarifa ultra të ulëta, shumë pronarë shtëpish po përballen tani me gjasat e pagesave mujore shumë më të shtrenjta. Banka e Anglisë thotë se deri në katër milionë familje përballen me një faturë mujore më të lartë hipotekore këtë vit. Rreth 356,000 huamarrës të hipotekave mund të përballen me vështirësi me shlyerjet deri në korrik të vitit të ardhshëm, sipas mbikëqyrësit të qytetit, Autoriteti i Sjelljes Financiare.

Kur rriten normat e interesit, më shumë se 1.4 milionë njerëz në marrëveshjet gjurmuese dhe me norma të ndryshueshme zakonisht shohin një rritje të menjëhershme në pagesat e tyre mujore.

Rritja e normës së Bankës nga 4% në 4.25% do të thotë që ata me një hipotekë tipike gjurmuese do të paguajnë rreth 24 £ më shumë në muaj. Ata me hipoteka standarde me normë të ndryshueshme përballen me një rritje prej 15 £.

Kjo vjen në krye të rritjeve pas rritjes së mëparshme të normës së fundit. Krahasuar me para dhjetorit 2021, klientët mesatarë të hipotekës gjurmuese do të paguajnë rreth 394 £ më shumë në muaj dhe mbajtësit e hipotekës me normë të ndryshueshme rreth 251 £ më shumë.

Parashikimet sugjerojnë se ato mund të fillojnë të bien përsëri në verë, por mbetet një shkallë e konsiderueshme e pasigurisë për këtë.

Tre të katërtat e klientëve të hipotekave mbajnë një hipotekë me normë fikse. Pagesat e tyre mujore mund të mos ndryshojnë menjëherë, por blerësit e shtëpive – ose kushdo që kërkon të marrë peng, që vlerësohet të jetë 1.8 milionë njerëz këtë vit – do të duhet të paguajnë shumë më tepër tani sesa nëse do të kishin marrë të njëjtën hipotekë një vit ose më shumë më parë.

Në këtë treg ka pasur trazira të konsiderueshme që nga minibuxheti i shtatorit, edhe pse shumica e politikave të shpallura tashmë janë hequr.

Një marrëveshje mesatare fikse dyvjeçare, e cila ishte 2.29% në nëntor 2021, tani është 5.32% – potencialisht një diferencë prej qindra paundësh çdo muaj në shlyerjet për një huamarrës tipik. Megjithatë, tarifat janë më të ulëta se kulmi i tyre në vjeshtë, që do të ishte koha më e shtrenjtë për të bërë një marrëveshje fikse.

Ju mund të shihni se si hipoteka juaj mund të ndikohet nga tarifat në rritje me kalkulatorin tonë më poshtë.

Kartat e kreditit dhe kreditë
Normat e interesit të Bankës së Anglisë ndikojnë gjithashtu në shumën e ngarkuar për gjëra të tilla si kartat e kreditit, kreditë bankare dhe kreditë për makina. Edhe përpara këtij vendimi, interesi mesatar vjetor në janar ishte 20.85% për overdraftet bankare dhe 19.9% ​​për kartat e kreditit. Huadhënësit mund të vendosin të rrisin më tej çmimet, nëse presin norma më të larta interesi në të ardhmen.

Kursimet
Bankat individuale dhe shoqëritë e ndërtimit zakonisht ua kalojnë klientëve rritjen e normave të interesit. Marrëveshjet që ofrohen tani janë më të mira se çdo gjë që shihet prej vitesh.

Analistët thonë se njerëzit duhet të blejnë përreth për një normë më të mirë kursimi, me shumë të paguar pak ose aspak në interes në shumë llogari. Bankat e mëdha kanë qenë nën presionin e deputetëve për të kaluar rritjen e normave.

Por megjithëse kjo do të thotë që kursimtarët marrin një kthim më të lartë në paratë e tyre, normat e interesit nuk po i përmbahen çmimeve në rritje.

Kjo do të thotë se vlera e kursimeve në para – fuqia e saj blerëse – po bie në terma realë.

Pse rritja e normave të interesit ndihmon në uljen e inflacionit?
Banka ka vendosur norma për të luftuar rritjen e çmimeve – të njohura si inflacion. Çmimet janë rritur me shpejtësi në mbarë botën, pasi kufizimet kovid u lehtësuan dhe konsumatorët shpenzuan më shumë.

Shumë firma kanë hasur probleme në marrjen e mallrave të mjaftueshme për të shitur. Kohët e fundit në Mbretërinë e Bashkuar ka pasur probleme me mungesën e ushqimit të freskët. Dhe me më shumë blerës që ndjekin shumë pak mallra, çmimet janë rritur.

Kostot e naftës dhe gazit ishin më të larta se sa kishin qenë – një problem që u përkeqësua nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia.

Rritja e normave të interesit ndihmon në kontrollin e inflacionit duke e bërë më të shtrenjtë marrjen e parave. Kjo i inkurajon njerëzit të marrin më pak hua dhe të shpenzojnë më pak dhe të kursejnë më shumë. Megjithatë, është një akt i ashpër balancues pasi Banka nuk dëshiron të ngadalësojë shumë ekonominë.

Që nga kriza globale financiare e vitit 2008, normat e interesit në Mbretërinë e Bashkuar kanë qenë në nivele historikisht të ulëta. Normat ishin në 0.1% në 2021.

A po i rrisin vendet e tjera normat e interesit?
Mbretëria e Bashkuar është prekur nga rritja e çmimeve në të gjithë globin. Pra, ekziston një kufi se sa efektive do të jetë rritja e normave të interesit në Mbretërinë e Bashkuar.

Megjithatë, vende të tjera po marrin një qasje të ngjashme, dhe gjithashtu kanë rritur normat e interesit.

Banka Qendrore e SHBA-së ka njoftuar rritje të mëdha të normës, të cilat e kanë çuar normën e saj bazë në nivele të papara për gati 15 vjet, por dy dështime bankare në SHBA këtë muaj kanë ngritur frikën për shëndetin e sistemit financiar. Sapo ka rritur sërish tarifat.

Banka të tjera qendrore në mbarë botën kanë rritur gjithashtu normat, pasi inflacioni vazhdon të shkaktojë probleme në një mori ekonomish të mëdha.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përpjekje për të ulur inflacionin

Banka Qendrore amerikane rrit normën e interesit