MENU
klinika

Ja faktorët që ndikojnë

Çfarë e shkakton mosfunksionimin e traktit të poshtëm urinar?

27.03.2023 - 12:12

Mosfunksionimi në traktin e poshtëm urinar mund të shkaktojë një sërë simptomash si infeksione, vështirësi në urinim ose një ndjenjë të vazhdueshme se duhet të zbrazni fshikëzën.

Simptomat e traktit urinar të poshtëm, ndonjëherë të shkurtuara si LUTS, janë shumë të zakonshme. Sipas hulumtimit të vitit 2017, rreth gjysma e burrave dhe gati 60 për qind e grave kanë probleme me ruajtjen e urinës në veçanti.

Kjo mund të nënkuptojë që fshikëza ndihet e mbushur edhe kur nuk është e mbushur. Mund të nënkuptojë gjithashtu se diçka po bllokon fshikëzën ose pjesë të tjera të sistemit të traktit urinar dhe po shkakton probleme.

Ja çfarë duhet të dini për simptomat e traktit urinar të poshtëm, si dhe shkaqet e mundshme.

Simptoma të zakonshme

Simptomat e traktit urinar të poshtëm mund të përfshijnë:

 • një ndjenjë që nuk mund ta zbrazni plotësisht fshikëzën veçanërisht nëse keni prostatë
 • një fshikëz që duket se mbushet shumë shpejt
 • një dëshirë shumë e shpeshtë ose e vazhdueshme për të urinuar që është e vështirë për t’u menaxhuar
 • urinimi aksidental (sidomos kur teshtitni, kolliteni, etj.)
 • vëllime të larta të urinës
 • rrjedhje e dobët ose e vonuar e urinës
 • urinim i sforcuar

Shkaqet e mundshme

Shkaqet e mundshme të simptomave të traktit urinar të poshtëm përfshijnë:

 • çdo pengesë për fshikëzën, veshkat, ureterët ose uretrën
 • obstruksioni urinar i shkaktuar nga një prostatë e zmadhuar (veçanërisht në ata mbi 50 vjeç)
 • inflamacion
 • infeksionet e traktit urinar (UTIs)
 • fibroza prostatike
 • lindjen e fëmijës
 • fibroidet
 • tumoret
 • probleme me organet përreth, të tilla si zorra e trashë
 • probleme me organet e largëta, si truri
 • faktorët e stilit të jetesës, duke përfshirë pirjen e duhanit, pirjen e alkoolit ose konsumimin e kafeinës
 • medikamente të caktuara, duke përfshirë diuretikët

Trajtimet

Simptomat e traktit urinar të poshtëm janë mjaft të zakonshme dhe jo gjithmonë një arsye për shqetësim serioz. Megjithatë, trajtimi edhe i simptomave të buta mund ta ndryshojë gjendjen ose ta parandalojë atë nga përkeqësimi.

Trajtimi për simptomat e traktit të poshtëm urinar rekomandohet veçanërisht kur ato ndikojnë në cilësinë e jetës tuaj të përditshme.

Lloji i trajtimit do të varet nga ajo që po shkakton simptomat dhe se si ato ndikojnë tek ju.

Mjeku  mund të rekomandojë ndryshime në stilin e jetës si një trajtim i linjës së parë. Shembujt përfshijnë:

 • kufizimi i marrjes së nikotinës, alkoolit ose kafeinës
 • duke forcuar muskujt e legenit
 • vendosja e një orari për të shkuar në tualet në orare të caktuara
 • ndryshimi ose modifikimi i ndonjë medikamenti që merrni
 • ndryshimi i sasisë së lëngjeve që konsumoni ose kur i konsumoni ato
 • të humbni peshë nëse jeni mbipeshë ose keni obezitet
 • reduktimin e stresit dhe ankthit

Simptomat e traktit urinar të poshtëm janë të zakonshme dhe mund të jenë shenjë e shumë gjërave, nga pengesat fizike deri te konsumimi i tepërt i kafeinës.

Nëse simptomat e traktit urinar të poshtëm ndërhyjnë në cilësinë e jetës suaj, rekomandohet trajtimi. Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së simptomave, një mjek mund të rekomandojë ndryshime në stilin e jetës, ushtrime të dyshemesë së legenit, ilaçe ose ndërhyrje kirurgjikale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN