MENU
klinika

Ja cilat janë simptomat

Çfarë është hiperovulacioni?

23.03.2023 - 11:44

Ovulacioni është një proces ku një vezë e pjekur lirohet nga vezorja. Pas lëshimit, ai rrjedh poshtë përmes tubave fallopiane dhe qëndron brenda mitrës për 12 deri në 24 orë për fekondim. Një femër ka një shans të lartë për të mbetur shtatzënë kur spermatozoidet e gjalla mbijetojnë në tubin fallopian gjatë ovulacionit.

Gjatësia e ciklit menstrual ndryshon në mesin e femrave, dhe koha ndërmjet ovulacionit dhe fillimit të ciklit të ardhshëm menstrual mund të ndryshojë gjithashtu. Në një femër që ka 28 ditë cikli menstrual, ovulacioni zakonisht ndodh në ditën e 14-të ose në mes të procesit. Gratë që përballen me cikle menstruale të parregullta mund të parashikojnë ovulimin duke mbajtur një kalendar menstrual.

Kompletet e ovulacionit pa recetë janë gjithashtu të disponueshme për të parashikuar ovulimin tek femrat. Këto komplete testojnë urinën për rritjen e hormoneve përpara ovulacionit. Ovulacioni shpesh ndodh pas 36 orësh nga marrja e një rezultati pozitiv.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e ovulacionit?

Femrat mund të vërejnë disa shenja dhe simptoma që tregojnë ovulimin. Simptoma tipike e vërejtur është shkarkimi vaginal. Shkarkimi mund të duket i qartë dhe elastik, i ngjan të bardhës së vezës së papërpunuar. Pas ovulacionit, mukoza e qafës së mitrës zvogëlohet dhe bëhet e trashë, e turbullt dhe më pak e dukshme.

Ovulacioni mund të shkaktojë gjithashtu gjakderdhje të lehtë, ndjeshmëri të gjirit, rritje të temperaturës bazale të trupit, rritje të dëshirës seksuale dhe dhimbje vezore në njërën anë të barkut. Jo të gjithë i përjetojnë këto simptoma të ovulacionit. Pra, këto simptoma konsiderohen dytësore në njohjen e periudhës pjellore tek femrat.

Çfarë është ovulimi i shumëfishtë ose hiperovulimi?

Gjatë ovulacionit, vetëm një vezë lëshohet në një cikël menstrual. Por ndonjëherë, më shumë se një vezë piqet dhe lirohet nga vezoret. Kjo gjendje njihet si hiperovulation. Mund të ndodhë natyrshëm ose mund të stimulohet duke përdorur trajtime hormonale për dhurimin e vezëve. Kur më shumë se një vezë lëshohet në kushte normale, rritet edhe ngjizja me binjakë ose trenjakë vëllazërore. Binjakët vëllazërorë mund të formohen gjithashtu kur dy vezë fekondohen nga dy spermatozoide në një cikël të vetëm menstrual. Hiperovulacioni mund të ndodhë gjithashtu kur të dy vezoret lëshojnë një vezë ose një vezore lëshon më shumë se një vezë.

Sa shpesh ndodh hiperovulimi?

Folikulat janë qese të mbushura me lëngje që maturohen në vezë kur ka një rritje të hormoneve luteinizuese. Femrat që kanë nivele të balancuara të hormoneve mund të kenë ovulim të shumëfishtë dhe ajo femër mund të jetë pjellore në çdo kohë të muajit.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e hiperovulacionit?

Hiperovulacioni nuk mund të zbulohet lehtë duke përdorur kompletet e ovulacionit. Mënyra e vetme për të diagnostikuar hiperovulacionin është duke bërë një eko me ultratinguj. Përjetimi i shkarkimit të tepërt të bardhë elastik vaginal tregon hiperovulim.

A ka ndonjë lidhje midis hiperovulacionit dhe shtatzënive të shumëfishta?

Shtatzënitë e shumëfishta mund të ndodhin për shkak të hiperovulacionit, por kjo nuk është mënyra e vetme. Binjakët identikë formohen kur një vezë fekondohet dhe ndahet, duke krijuar dy fetuse me ADN identike (acidi deoksiribonukleik).

Në dekadat e fundit, ka pasur një rritje të shkallës së rritjes së shtatzënive të shumëfishta për shkak të rritjes së trajtimeve të fertilitetit. Binjakët ndodhin natyrshëm në 1 në 250 shtatzëni, trenjakë në 1 në 10,000 shtatzëni dhe katërnjakë në 1 në 700,000 shtatzëni.

Edhe pse është e rrallë, është e mundur të kemi shumëfisha identikë kur më shumë se një vezë e fekonduar ndahet, duke rezultuar në dy grupe të ndryshme binjakësh identikë. Me rritjen e numrit të fetuseve rriten edhe ndërlikimet e tjera të mundshme.