MENU
klinika

Pasojat

Çfarë është limfoma e zorrëve të vogla?

23.03.2023 - 11:42

Limfoma është një kancer që prek sistemin limfatik të trupit. Sistemi limfatik ndihmon në mbrojtjen e trupit nga infeksionet.

Është e mundur që limfoma të zhvillohet kudo ku ka ind limfatik në trup, i cili mund të përfshijë pjesë të traktit gastrointestinal (GI) siç është zorra e hollë.

Limfoma e zorrëve të vogla është një lloj limfome jo-Hodgkin (NHL) që prek limfocitet në zorrën e hollë. Limfocitet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut që reagojnë ndaj infeksioneve.

Llojet kryesore të limfociteve janë qelizat B dhe qelizat T. Qelizat B prodhojnë antitrupa në përgjigje të infeksioneve dhe qelizat T shkatërrojnë mikrobet ose qelizat anormale në trup.

Në përgjithësi, limfomat e qelizave B janë më të zakonshme sesa limfomat e qelizave T. E njëjta gjë vlen edhe për limfomat GI, të cilat përfshijnë ato që prekin zorrën e vogël.

Limfoma e zorrës së hollë mund të jetë gjithashtu primare ose sekondare. “Primare” do të thotë që limfoma filloi në indin limfatik të zorrës së hollë. Në përgjithësi, limfomat parësore GI janë mjaft të rralla.

“Sekondar” do të thotë se limfoma filloi diku tjetër dhe tani është në indin limfatik të zorrës së hollë.

Pjesa më e zakonshme e zorrës së hollë e prekur nga limfoma është ileumi, e cila është pjesa e zorrës së hollë më afër zorrës së trashë. Rreth 60% deri në 65% të limfomave të zorrëve të vogla gjenden në ileum.

Cilat janë simptomat e limfomës së zorrës së hollë?

Simptomat e limfomës së zorrëve të vogla mund të përfshijnë:

 • dhimbje barku
 • fryrje barku
 • humbje peshe e padëshiruar
 • nauze ose të vjella
 • diarreja
 • gjak në jashtëqitje
 • ethe

Limfomat e zorrëve të vogla gjithashtu mund të çojnë në komplikime potencialisht serioze, të cilat mund të përfshijnë pengim ose perforim të zorrëve.

A mund të kurohet limfoma e zorrëve të vogla?

Limfomat e zorrëve të vogla mund të kurohen ose jo, varet nga lloji që keni.

Llojet agresive shpesh mund të kurohen me trajtim, por limfomat më pak agresive (indolente) zakonisht nuk mund të kurohen. Në vend të kësaj, trajtimi i limfomës indolente synon të menaxhojë këtë lloj.

Limfomat GI shpesh trajtohen duke përdorur kimioterapinë e kombinuar si “CHOP”, e cila është një akronim për barnat e mëposhtme:

 • ciklofosfamidi
 • hidroklorur doxorubicin (hidroksidaunorubicin)
 • sulfat vincristine (Oncovin)
 • prednisone

Në disa raste, ilaçi i terapisë së synuar rituximab (Rituxan) mund të shtohet gjithashtu, i cili ndryshon akronimin në “R-CHOP”.

Kirurgjia mund të jetë gjithashtu një pjesë e trajtimit të limfomës së zorrëve të vogla për të hequr indin limfatik kanceroz. Kirurgjia mund të jetë gjithashtu e nevojshme për të trajtuar komplikimet e limfomës së zorrëve të vogla, siç është obstruksioni i zorrëve.

Terapia me rrezatim për limfomat GI është më pak e zakonshme për shkak të rrezikut të efekteve anësore serioze në traktin gastrointestinal.

Limfomat indolente mund të mos kenë nevojë të trajtohen menjëherë. Në vend të kësaj, mjeku mund të zgjedhë të monitorojë me kujdes këtë lloj limfome derisa të shkaktojë probleme dhe të ketë nevojë të trajtohet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Personat që rrezikojnë më shumë

A mund të trashëgohet limfoma jo-Hodgkin?