MENU
klinika

Mos u shqetësoni!

Fenomeni i çuditshëm që shkakton rënien e flokëve tuaj në pranverë!

30.03.2023 - 09:40

A po e vini re që ju bien më shumë flokët ndërsa jemi drejt verës? Mos u shqetësoni, thonë trikologët. Rënia e flokëve është ndoshta për shkak të një fenomeni të keqkuptuar të quajtur rënia sezonale e flokëve, e cila tenton të ndodhë rreth fillimit të pranverës. Mendoni se si kafshët heqin pallton e tyre të dimrit ndërsa temperaturat fillojnë të rriten.

Edhe pse nuk kemi një lesh për të shkundur, është e zakonshme që disa prej nesh të humbin më shumë flokë në këtë kohë të vitit, tha trikologu i Harley Street, Dr Hugh Rushton. Rënia sezonale prek disa njerëz më shumë se të tjerët, vuri në dukje ai dhe gjithashtu mund të ndodhë kur kalojmë nga vera në vjeshtë. Profesori i studimeve trikologjike tha:

Për disa njerëz, ata e përjetojnë atë vetëm në pranverë, për të tjerët, vetëm në vjeshtë, ndërsa disa, për fat të keq, mund të preken nga të dyja.

Flokët tuaj kanë katër faza: faza anagjene (në rritje), faza e katagjenit (kalimtare), faza e telogjenit (pushim) dhe egzogjenit (derdhja). Sipas Dr Rushton, rënia sezonale ndodh sepse një përqindje më e madhe se normale e flokëve në rritje kalon në fazën e pushimit të ciklit të flokëve. Ky ndryshim zakonisht do të ndodhë gjatë solsticit të dimrit ose verës këto janë ditët më të shkurtra dhe më të gjata të çdo viti.

Por ju do të vini re që flokët tuaj të bien rreth tre muaj më vonë. Shkaku i saktë i rënies së flokëve sezonal është i panjohur, por shkencëtarët besojnë se mund të lidhet me ndryshimin e niveleve të dritës në secilën prej solsticeve. Dr Rushton shpjegoi se gjëndra e flokëve ka një numër fotoreceptorësh, si CRY1, CRY2, OPN3 dhe OPN4, të cilët i përgjigjen dritës.

Ai propozoi që ndryshimet në nivelet e dritës ndërsa ditët bëhen më të gjata ose më të shkurtra, mund të stimulojnë qelizat e receptorit të dritës në flokë, duke bërë që disa qime të kalojnë në fazën tjetër të ciklit të flokëve. Dr Rushton tha:

Për shkak se më shumë flokë se zakonisht shkojnë në fazën e pushimit në të njëjtën kohë, rënia ka tendencë të ndodhë e gjitha brenda një periudhe të shkurtër kohore, duke e bërë atë shumë më të dukshme dhe shpesh duke i shtyrë njerëzit të besojnë se kanë një problem të rënies së flokëve ose po përjetojnë një problem të panatyrshëm. nivelet e rënies së flokëve.

Ai shtoi:

Është e rëndësishme të theksohet se rënia sezonale e flokëve duhet të zgjasë vetëm për një maksimum prej dy deri në tre javë.

Dhe fatmirësisht, të gjitha flokët që ju kanë rënë do të rriten përsëri. Por nëse ju bien vazhdimisht flokët, kjo mund të jetë për një arsye tjetër. Dr Rushton këshilloi:

Në raste të tilla, mund të jetë e dobishme të kërkoni këshillën e një trikologu ose specialisti të humbjes së flokëve, i cili mund të ndihmojë në identifikimin e shkakut të rritjes së rënies së flokëve dhe të sugjerojë mënyra të përshtatshme për të trajtuar gjendjen.

Ata do të jenë në gjendje të përjashtojnë kushtet themelore shëndetësore dhe të arrijnë në rrënjën e asaj që ju bën të hiqni flokët. Është e mundur që edhe ju të përjetoni rënie sezonale të flokëve në shtator, thonë ekspertët. Parukierët kanë zbuluar gjithashtu se si përdorimi i stileve mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të pakëndshme të kokës dhe madje edhe tullacisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN