MENU
klinika

Ja kur duhet ta ndaloni

Gjërat që duhet të dini për stërvitjen gjatë shtatzënisë!

30.03.2023 - 09:38

Këshilla për të “menduar veten” gjatë shtatzënisë nuk do të thotë më të ndërpresësh stërvitjen për nëntë muaj. Përkundrazi, përfitimet e aktivitetit fizik për nënën dhe foshnjën janë bërë të dukshme në kërkimet shkencore gjithnjë në zhvillim. Megjithatë, gratë e reja shtatzëna ende mund të marrin informacione kontradiktore. Mund të jetë një kohë konfuze dhe e frikshme për atë që është e sigurt dhe çfarë jo, por ndalimi nuk është zgjidhja.

Shmangni aktivitetin me ndikim të lartë

Mos e përplasni barkun është një rregull i përgjithshëm, por ngarkesa e çmuar mund t’i rezistojë lëvizjeve të fuqishme.

Bëni përshtatje në palestër

Shumica e frekuentuesve të rregullt të palestrës do të duan të vazhdojnë programet e tyre të stërvitjes, për shëndetin e tyre fizik dhe mendor. Gjetja e një trajneri personal me njohuri të përshtatshme ose klasa në grupe të vogla të përshtatura për shtatzëninë do të sigurojë që ju të mund të ndiqni programe që marrin parasysh trupin tuaj në ndryshim.

Synoni muskujt e dyshemesë së legenit

Nëse nuk e keni zakon të përkulni muskujt e legenit, tani është koha për të filluar. Shtatzënia dhe lindja dobësojnë muskujt e legenit, kështu që është e rëndësishme t’i forconi ato, të përpiqeni të shmangni problemet me mosmbajtjen e urinës.

Hani mirë

Të mendosh për dy në vend të të ngrënit për dy është ajo që rekomandon Kathy Whyte për të ushqyerit gjatë shtatzënisë (për të mos përmendur edhe para dhe menjëherë pas saj). Foshnjat në barkun e nënës janë “pastrues”, thotë ajo dhe janë të parat në ushqyerjen e tyre. Kjo do të lërë të varfëruar së pari nënën dhe jo fëmijën nëse dieta e shtatzënisë mungon në cilësi dhe sasi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mësoni si të mbroni veten dhe fëmijën!

A rrezikojnë gratë shtatzënë nga mpiksja e gjakut?