MENU
klinika

Kini kujdes!

Katër këshilla për tu mbrojtur gjatë blerjeve online

23.03.2023 - 11:52

Blerja online është bërë tashmë e përditshme për shumë njerëz në vendin tonë, të cilët përfitojnë nga teknologjia moderne për të shmangur radhët dhe turmat dhe bëjnë blerje nga komoditeti i shtëpive të tyre.

Blerja në internet ka avantazhet e veta, por përpara se të futni numrat e kartës suaj të kreditit, mësoni se si ta bëni atë në mënyrë të sigurt dhe mbani të sigurta të dhënat tuaja personale dhe sigurisht paratë tuaja.

Kompanitë e besuara

Para se të filloni blerjet, kërkoni informacione për atë faqe, kompani, dyqan online. Lexoni me kujdes mendimet e përdoruesve, përvojat e tyre, zbuloni se cili është imazhi dhe vlerësimi i kompanisë në media, në rrjetet sociale dhe në komentet e përdoruesve. Është më mirë të filloni të përdorni faqet që ju janë rekomanduar nga njerëz të afërt me ju që kanë pasur një përvojë pozitive. Gjithmonë kontrolloni që ata të listojnë një numër telefoni funksional dhe adresë emaili për t’ju kontaktuar në rast se diçka nuk shkon me porosinë tuaj.

Për të sjellë më afër qytetarëve dyqanet online që plotësojnë rregulloret dhe rregullat e nevojshme për operacionet e tregtisë elektronike dhe për të motivuar e-tregtarët ekzistues për t’i zbatuar ato në operacionet e tyre, AETM po prezanton “Distinktivin e verifikuar të tregtarit elektronik”, i cili do të mundësojë dallimin e qartë të dyqaneve online që janë subjekte të regjistruara dhe plotësojnë kushtet bazë ligjore pas gjetjes së një bankomati dhe në përputhje me rregullat e parashikuara në këtë rregullore nga dyqanet e tjera online që nuk plotësojnë kushtet bazë ligjore ose nuk janë fare të regjistruar dhe janë pjesë e ekonomisë gri.

Siguria

Asnjëherë mos përdorni një dyqan online, URL-ja e të cilit është e thjeshtë http. Blerja është e sigurt vetëm nëse shihni simbolin e protokollit https. Pra, kontrolloni nëse ka ato “s” shtesë, nëse ka një ikonë të bllokimit të mbyllur në atë vend, ose nëse shiriti i adresave është i theksuar me jeshile. Këto janë shenja që ju po komunikoni në mënyrë të sigurt dhe se të gjitha të dhënat që shkëmbeni me serverin janë të koduara.

Ndarja e informacionit

Kompanitë legjitime nuk do të kërkojnë kurrë informacion në lidhje me llogarinë ose numrin e kartës suaj përmes postës elektronike ose në kutinë e bisedës në faqe, por gjithmonë vetëm përmes dyqanit online, domethënë vendit të caktuar për futjen e të dhënave pasi të keni zgjedhur tashmë atë që dëshironi. Në përgjithësi, nuk duhet të ndani më shumë të dhëna personale sesa emri dhe mbiemri, adresa dhe numri i kartës dhe vetëm në vendin e verifikuar në dyqanin e caktuar të internetit.

Përdorimi i kompjuterit të dikujt tjetër

Kompjuterët publikë, si në hotele, internet kafe, librari etj., nuk rekomandohen për kryerjen e transaksioneve financiare online ku futni fjalëkalime dhe numra karte. Ju nuk e dini se sa i sigurt është ai kompjuter dhe nëse përmban malëare që do të “mbledhë” të dhënat tuaja personale dhe do t’i abuzojë ato. Gjithashtu, mos përdorni kurrë një rrjet publik Ëi-Fi për të kryer një transaksion financiar në internet, qoftë edhe përmes laptopit, smartfonit, tabletit, ose kompjuterit tuaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN