MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Kur truri ynë fillon të plaket?

23.03.2023 - 12:01

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Kur truri ynë fillon të plaket?

Mjeku:Sa shpesh e harroni pse keni hyrë në një dhomë apo e keni të vështirë të mbani mend një fjalë që dëshironi të thoni apo edhe informacionin që sapo ju kanë dhënë?

Shumë njerëz mbi moshën 50 vjeç fillojnë të vërejnë një rritje në “thyerje” dhe ndërprerje të tilla të trurit.

Për fat të mirë, shumica e këtyre intervaleve të vdekura janë normale dhe nuk janë shenja të një problemi të kujtesës ose funksionit njohës.

Megjithëse shumica e sondazheve të shëndetit të trurit janë kryer në njerëz të moshës së mesme dhe të moshuar, studimi i ri tregon se edhe në moshën e mesme truri mund të forcohet duke u përfshirë në aktivitete specifike kur personi është në dekada e jetës së tij (20-40), dmth kur është i ri.

Për shembull, në testet neuropsikologjike (të cilat lejojnë matjen dhe monitorimin e saktë të aftësive njohëse dhe aftësive të të menduarit, shumica e njerëzve duket se fillojnë të humbin potencialin e tyre për funksionimin e trurit që në fillim të 20 dhe sigurisht pas 30.

Edhe pse këto ulje fillimisht nuk bien në sy, i shtohen çdo dekade që kalon dhe shpesh bëhen më të dukshme pas moshës 50 vjeç.

Është gjithashtu interesante të theksohet se shkalla e plakjes së trurit lidhet me shkallën e plakjes në sistemet e tjera trupore.

Në një studim inovativ që shikoi shkallën e plakjes tek të rriturit e rinj të moshës 26 deri në 38 vjeç, ata që plakeshin më shpejt në organe dhe sisteme të ndryshme (mushkëri, zemër, dhëmbë, veshka, mëlçi dhe sistem imunitar) treguan një ulje më të madhe të njohësit funksionimi dhe plakja e trurit fillon në moshën 38 vjeç.

Cilat lloje të aktiviteteve në moshën e rritur janë treguar që ndikojnë në shëndetin e trurit dhe funksionin njohës në moshën e mesme?

A) Ajo që është e mirë për zemrën është gjithashtu e mirë për trurin!

Të rriturit më të rinj me shëndet më të fortë kardiovaskular dhe nivele më të larta të aktivitetit fizik në të 20-at dhe 30-at e tyre kishin një funksion njohës dukshëm më të fortë 25 vjet më vonë sesa ata që nuk e kishin.

Ushtrimi është një mënyrë e shkëlqyeshme për të rritur shanset tuaj për t’u bërë një zakon i përjetshëm që do të rrisë jo vetëm shëndetin tuaj të trurit, por edhe shëndetin tuaj fizik, gjendjen shpirtërore, gjumin dhe cilësinë e jetës.

B) Nivelet më të ulëta të shikimit në TV shoqërohen me funksionin njohës më të fortë të së ardhmes.

Të rriturit në të 20-at dhe 30-tat e tyre që shikuan televizion për më shumë se tre orë në ditë kishin shpejtësi dukshëm më të ulët të përpunimit të informacionit dhe fleksibilitet mendor 25 vjet më vonë, në moshën e mesme, sesa ata që shikonin më pak se tre orë në ditë.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja çfarë duhet të kemi kujdes!

A është plakja e trurit e trashëgueshme