MENU
klinika

Shkenca bën gjithçka

“Ma bëj një lugë birrë të lutem!”, pija e dashur vjen në formë pluhuri

22.03.2023 - 12:31

Një lugë plot me birrë tingëllon e pazakontë, por mund të jetë e ardhmja e një pije të popullarizuar në mbarë botën. Një fabrikë birre në Gjermaninë Lindore ka zhvilluar një birrë në formë pluhuri për të reduktuar gjurmën e rëndë të karbonit në eksportet e birrës.

Menaxheri i Përgjithshëm i kësaj birrarie Stefa Fritsche thotë se kjo formë e re birre globalisht do të ishte rreth gjysmë për qind e emetimeve të CO2 në mbarë botën që mund ta reduktojmë. Pluhuri i birrës do t’i bënte ujin, shishet, arkat dhe fuçitë në logjistikën ndërkombëtare të birrës, duke reduktuar peshën dhe konsumin e karburantit.

Dy lugë pluhur, përzieni me ujë dhe birra juaj është gati. Fritsche thotë se ajo që kërkojnë është të shtojnë dioksid karboni në formë pluhuri, alkool në formë pluhuri duke i bërë të gjitha. Provat e para të birrës me përgatitjen e pluhurit kanë qenë premtuese dhe kompania po kërkon partnerë për të prodhuar pluhurin në një shkallë më të madhe.

Birra pluhur, pa alkool për momentin, është në fazën e fundit të zhvillimit. Pas dy vitesh kërkimi, Fritsche dhe ekipi i tij janë të sigurt se do të kenë një produkt të gatshëm për treg deri në fund të vitit 2023.

Në një skenar të ardhshëm, fabrikat e birrës në mbarë botën do të merrnin një pluhur birre dhe do të shtonin ujin e tyre përpara se ta mbushnin në shishe. Edhe pluhuri për prodhuesin përfundimtar është një opsion. Por deri atëherë ka ende shumë rrugë për të bërë.