MENU
klinika

"Kemi argumente të forta"

Ministri serb: Ja pse Kosova nuk duhet të jetë në OKB

27.03.2023 - 12:39

Zëvendëskryeministri i Parë dhe Ministri i Punëve të Jashtme Ivica Daçiç thotë se si qytetar dhe si anëtar i Qeverisë është i kënaqur që presidenti Aleksandër Vuçiç po përfaqëson Serbinë në bisedimet e vështira me Prishtinën, sepse siç thekson ai e di shumë mirë sa e vështirë është. Daçiç thotë se e vetmja gjë e rëndësishme për Serbinë gjatë gjithë këtyre viteve është ruajtja e sovranitetit dhe integritetit territorial.

“Gjatë gjithë këtyre viteve është bërë një luftë e vështirë për mbrojtjen e asaj që është më e rëndësishme për ne, që është sovraniteti dhe integriteti ynë territorial. Fakti që marrëveshjet këtu u pritën me thikë nga disa nga opozita duhet të jetë së paku një masë nëse kemi bërë një gjë të mirë apo jo. Këta njerëz prej kohësh kanë humbur çdo lidhje me interesat e Serbisë, sepse e vetmja gjë që u intereson është që çdo gjë të dështojë, që të kenë njëfarë shprese për të ardhur në pushtet. Secili prej tyre që nuk largohet nga televizioni, ka pasur rastin të bëjë diçka për Serbinë dhe për Kosovën e Metohinë si pjesë e tij. Dhe çfarë bënë ata? Ikën nga problemet, madje punuan drejtpërdrejt në dëm të Serbisë. Secili prej tyre duhej të bënte atë që po bën Vuçiç tani, por ai nuk kishte guxim ta bënte, as përgjegjësi ndaj vendit të tij”, tha Daçiç.

Daçiç thekson se nuk pret që SHBA-ja dhe BE-ja të ndryshojnë qëndrimin e tyre sepse e kanë njohur Kosovën, por është mirë që kanë ndryshuar qëndrimin ndaj vetë problemit.

Asnjëri prej tyre nuk do të ndryshojë qëndrimin e tyre për Kosovën, do të ishte marrëzi për ne ta presim këtë nga Amerika, Gjermania, Franca apo dikush në Perëndim që e ka njohur Kosovën. Ata po ndryshojnë qëndrimin e tyre ndaj problemit, i cili është i mirë dhe i dobishëm për Serbinë. Ne i bëmë të ndryshonin qëndrimin e tyre ndaj problemit sepse kishim një argument të fortë, sepse ishim këmbëngulës, të durueshëm dhe, më e rëndësishmja, u treguam drejtpërdrejt se cilat ishin pikëpamjet tona, e përsëritëm pafundësisht dhe kurrë nuk u përpoqëm të flisnim një gjë. ata, dhe së dyti për qytetarët tanë. Ata janë plotësisht me ne, as për ta nuk është e lehtë, por e respektojnë këtë. Kjo ka efekt, sepse Serbia, ndryshe nga qeveria në Prishtinë, është gjithmonë pjesëmarrëse serioze dhe e përgjegjshme në bisedime. Kur ne kemi çuar në një situatë të tillë, atëherë edhe ne shikohemi ndryshe, respekti është i madh dhe prandaj jemi në pozitë të realizojmë interesat tona dhe kjo është e vetmja gjë e rëndësishme”, shton ai.

Daçiç thekson se Serbia ka argumente të forta dhe qëndrim se Kosova nuk duhet të ketë ulëse në OKB.

“Tani po investojmë gjithçka që mundemi në krijimin e zgjidhjeve më të mira për Serbinë dhe për popullin tonë në Kosovë e Metohi. Ne nuk duam që asgjë të pengojë këtë qëllim. Për momentin, shumica dërrmuese e 106 anëtarëve të OKB-së nuk e njohin Kosovën si shtet, 84 e njohin dhe tre shtete nuk kanë një qëndrim të qartë. Ky është argumenti ynë i fortë në bisedime, sidomos si tregues i arsyetimit të qëndrimit tonë se Prishtina nuk duhet të ketë ulëse në OKB”, beson Daçiç.

I pyetur se sa e vështirë ka qenë gjatë gjithë kësaj kohe tu rezistojë presioneve që kanë të bëjnë me mosvendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë, Daçiç thotë se Serbia po mbron interesat e saj, që janë sovraniteti dhe integriteti territorial.

“Ky është qëndrimi ynë parimor dhe qëndrimi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare, i vendosur vitin e kaluar. “Serbia, pa precedent, respekton parimet e së drejtës ndërkombëtare, pra integritetin territorial dhe sovranitetin e çdo shteti, përfshirë Ukrainën, por ne nuk vendosim sanksione ndaj Rusisë për shkak të interesave tona, të cilat, ndër të tjera, janë mbrojtja. të sovranitetit dhe integritetit territorial”, thotë ai.

Ai shton se marrëdhëniet SNS dhe SPS janë në nivelin më të lartë.

“Marrëdhëniet mes dy partive tona janë në nivelin më të lartë, siç u ka hije dy partive më të mëdha në bllokun qeverisës dhe në skenën politike në përgjithësi. Ne jemi njerëz të përgjegjshëm, unë dhe Vuçiç kemi qenë në politikë për një kohë të gjatë dhe e trajtojmë atë me përgjegjësi. Ne punojmë së bashku çdo ditë në detyra shumë të rëndësishme për vendin dhe qytetarët tanë”, përfundoi Daçiç.