MENU
klinika

Ja çfarë duhet të shmangni

Omega-3 apo peshk, cili është më i shëndetshëm gjatë shtatzënisë?

25.03.2023 - 18:47

Pavarësisht shqetësimit të mëparshëm në lidhje me nivelet e merkurit në peshq, FDA tani rekomandon që gratë shtatzëna, që ushqejnë fëmijën me gji ose planifikojnë të mbeten shtatzënë të konsumojnë më shumë peshk. Peshku përmban lëndë ushqyese jetike duke përfshirë acide yndyrore omega-3, proteina, vitamina dhe minerale si hekuri. Këto lëndë ushqyese janë thelbësore, veçanërisht për nënat shtatzëna, pasi ato nxisin zhvillimin e shëndetshëm të fetusit, foshnjës dhe fëmijërisë.

Po, gratë shtatzëna mund të hanë salmon dhe peshq të tjerë me mërkur të ulët

Shumë amerikanë nuk hanë sasi të mjaftueshme të peshkut. Megjithatë, FDA rekomandon të hahet 250-350 gram peshk me pak merkur në javë. Kjo arrin në rreth 2 deri në 3 porcione peshku në javë, të cilat mund të hahen në vend të llojeve të tjera të proteinave. Sigurohuni që të zgjidhni një shumëllojshmëri peshqish më të ulët në merkur, si salmoni, tilapia, karkaleca, ton (i lehtë i konservuar), merluci dhe mustak. Konsumi i tonit të bardhë (albacore) nuk duhet të kalojë 100 gram në javë.

Çfarë peshku duhet të shmang?

Mërkuri është një element që mund të grumbullohet në oqeane, liqene dhe përrenj. Në këto trupa ujorë, merkuri shndërrohet në metilmerkur, një neurotoksinë që gjendet në shumicën e peshqve në sasi të paktën të vogla. Në sasi të mëdha, metilmerkuri mund të jetë toksik për sistemin nervor. Për shkak të niveleve të larta të merkurit, ekzistojnë katër lloje peshqish që duhen shmangur gjatë shtatzënisë ose gjatë ushqyerjes me gji.

Këto përfshijnë peshqit me pllaka, peshkun shpatë, peshkaqenin dhe skumbri. Gjithashtu, nëse hani peshk nga një lumë, përrua ose liqen lokal, sigurohuni që së pari të kontrolloni këshillat për ato trupa ujorë.

Rekomandohet që gratë shtatzëna dhe ato që ushqejnë fëmijën me gji të shmangin ngrënien e peshkut të papërpunuar pasi ato janë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi.

Po sikur të ha një nga peshqit me shumë merkur?

Nuk ka gjasa që një porcion i tillë peshku të përbëjë rrezik. Sidoqoftë, është më mirë t’i shmangni këto gjatë shtatzënisë ose dhënies së gjirit.

A është në rregull të shmangni të gjithë peshqit dhe të merrni vetëm suplemente omega-3?

Ndërsa suplementet omega-3 janë të dobishme, nëse shmangni të gjithë peshqit, do t’ju mungojnë lëndët e tjera ushqyese thelbësore. Është mirë të hani një shumëllojshmëri të peshkut me mërkur të ulët. Përveç kësaj, ju mund të merrni një shtesë omega-3.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?