MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Pas ‘vdekjes’ së Credit Suisse, vëmendja kthehet te Deutsche Bank

26.03.2023 - 18:50

Javët e fundit, investitorët e eurozonës kanë përjetuar një ndjenjë mosbesimi. A mund të qëndrojnë vërtet trazirat bankare të kufizuara në Amerikë dhe Zvicër? Më 24 mars, ndërsa stoqet e bankave evropiane ranë, mosbesimi u zbeh. Në fund të ditës, Christine Lagarde, presidente e Bankës Qendrore Evropiane, kishte komentuar se bankat e Evropës ishin mjaft të sigurta dhe likuide për t’i bërë ballë shqyrtimit të tregut.

Shitja filloi me Deutsche Bank, një huadhënës gjerman, i cili, me kalimin e viteve, është përballur me telashe. Këmbimet e saj të mospagimit të kredisë, sigurimet e tregtueshme ndaj mospagimit të borxhit të një banke, u hodhën në nivele gati rekord. Si përgjigje, investitorët hodhën aksionet e firmës, të cilat ranë me 14%. Frika u përhap. Nga mesi i pasdites, indeksi i bankave Euro Stoxx 600, i cili përmban huadhënësit më të mëdhenj të rajonit, kishte humbur 5%. Pas kolapsit të Credit Suisse, e cila përfundoi në një lidhje me UBS më 19 mars, investitorët pyesnin veten nëse një tjetër fundjavë fatale priste.

Sa keq duken gjërat për Deutsche Bank? Filloni me krahasimin e menjëhershëm midis tij dhe Credit Suisse. 300 km që ndan Frankfurtin nga Cyrihu nuk është e vetmja gjë që i veçon dy institucionet. Banka zvicerane ishte jofitimprurëse dhe u përball me grindje të mëdha ligjore. Por ajo që me të vërtetë e bëri Credit Suisse një kandidat kryesor për një xhiro të shpejtë bankare ishte se pothuajse të gjitha depozitat e saj ishin të pasiguruara.

Në të kundërt, pas një ristrukturimi të zgjatur dhe të dhimbshëm, Deutsche Bank është fitimprurëse. Rreth 70% e depozitave të saj të shitjes me pakicë janë të siguruara dhe firmat që parkojnë para me to janë gjithashtu ngjitëse. Në vitin 2016, kur një përzierje e rezultateve të dobëta, hetimeve dhe skandaleve tronditën bankën, depozitat mezi u luhatën. Nëse shtytja vjen për të nxitur, huadhënësi ka shumë aktive likuide të cilësisë së lartë që mund t’i shkëmbejë me para në Bankën Qendrore Evropiane. Skenari i Credit Suisse, i një banke vetëlëvizëse, duket i pamundur.

Megjithatë, ka edhe kërcënime të tjera. Këto përfshijnë rritjen e normave të interesit, të cilat ishin ato që rrëzuan Silicon Valley Bank (svb). Rritja e normave është e mirë për bankat në afat të shkurtër, pasi të ardhurat nga interesi rriten. Në të vërtetë, bankat e Evropës kanë shënuar fitime të mëdha. Fitimet neto të Deutsche Bank prej 5.7 miliardë euro (6.1 miliardë dollarë) në 2022 ishin dyfishi i atyre të një viti më parë.

Por ndërsa kostoja e financimit rritet, aktivet e bankave, si obligacionet afatgjata, humbasin vlerën. Për fat të mirë për Deutsche Bank, rregullatorët evropianë kanë kërkuar nga huadhënësit të mbrojnë këtë rrezik. Vitin e kaluar Banka Qendrore Evropiane raportoi se rreziku i kohëzgjatjes neto – sa humbasin bankat nëse rriten normat – ishte një pjesë e ulët e kapitalit rregullator të bankave lokale. Sipas Autonomous Research, një firmë analistësh, edhe nëse rreziku i Deutsche Bank është në nivelin më të lartë, ai nuk përbën shumë rrezik.

Një shqetësim tjetër është për pasojat nga svb që prek portofolin amerikan të Deutsche Bank. Prona komerciale duket se do të vuajë pasi huadhënësit e mesëm shtrëngojnë çezmat e kredisë. Deutsche Bank zotëron afro 17 miliardë dollarë aktive të tilla, duke e renditur atë ndër bankat më të ekspozuara evropiane. Por portofoli i pronave tregtare të huadhënësit, i cili është i larmishëm mirë, mbart borxh të kufizuar dhe është i barabartë me vetëm 35% të kapitalit të tij të cilësisë së lartë. Deutsche Bank mund të ketë një libër të madh derivativësh, të cilët janë instrumente të rrezikshëm në tregjet e paqëndrueshme, por këto tregtohen hapur dhe shpesh mjaftueshëm për ta bërë të pamundur që të jenë shumë të keqçmuara.

Ndoshta shkaku më i madh për shqetësim është kostoja e financimit të Deutsche Bank, e cila mund të rritet pas rënies së Credit Suisse. Megjithëse Deutsche Bank ka më shumë kapital sesa kërkojnë rregullat e rrepta të Evropës, investitorët në obligacionet e nivelit shtesë 1 (at1), të cilët u zhdukën në marrjen e Credit Suisse nga ubs, tani do të kërkojnë prime më të larta. Dhe at1 llogariten për një pjesë më të lartë të aktiveve të ponderuara me rrezik të Deutsche Bank sesa në bankat e tjera.

Megjithatë, arsyeja kryesore për shitjen nuk është një skelet i frikshëm në dollapin e Deutsche Bank. Në vend të kësaj, është lloji i “pasigurisë që prodhon reagime të tepërta ndaj sinjaleve të dobëta”, thotë Corrado Passera, një veteran i bankave evropiane. Tregu për këmbimet e kredisë së paracaktuar të Deutsche Bank është jolikuid, që do të thotë se disa tregti mund të lëvizin shpejt çmimet. Pas një fundjave ku investitorët humbën ‘këmisha’, tregtarët do të kenë dashur të shesin çdo gjë të rrezikshme për të shijuar paqen e disa ditëve.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Russian Today/ Miliarderë me energji të pastër

Kriza e energjisë po shton miliardat e manjatëve të naftës