MENU
klinika

Ja si ndikon

Pirja e kafesë shkakton gurë në veshka?

31.03.2023 - 09:10

Një gur në veshka është një substancë e vogël dhe e fortë e bërë nga produkte të mbeturinave në urine që nuk janë nxjerrë në mënyrë adekuate.

Edhe pse studiuesit janë ende duke shqyrtuar lidhjen midis pirjes së kafesë dhe rrezikut të gurëve në veshka, studimet e fundit tregojnë se konsumimi i kafeinës mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të gurëve në veshka.

Çfarë dimë për lidhjen mes kafesë dhe gurëve në veshka?

Për shkak se kafeja ka veti diuretike (që do të thotë se mund t’ju shkaktojë urinim më shpesh), njerëzit shpesh supozojnë se pirja e kafesë mund të jetë dehidratuese, duke rritur kështu rrezikun për gurë në veshka. Megjithatë, të dhënat sugjerojnë të kundërtën.

Në fakt, hulumtimet e fundit mbi gurët në veshka tregojnë se përdorimi i kafeinës në fakt mund të parandalojë gurët në veshka.

Sipas një studimi të vitit 2021, kafeina, qoftë në çaj, pije ose alkool, është mbrojtëse dhe mund të ulë rrezikun e gurëve në veshka. Edhe kalimi nga pirja e 1 filxhanit në 1.5 filxhan në ditë mund të zvogëlojë gjasat e gurëve të mundshëm në veshka deri në 40%.

Një studim tjetër i publikuar në vitin 2021 tregoi se ata që pinin kafe ose çaj kishin më pak gjasa të zhvillonin gurë në veshka sesa ata që nuk pinin lëngje me kafeinë. Në këtë studim, u tregua se uji rrit rrjedhjen e urinës, gjë që çoi në rritjen e mbrojtjes kundër gurëve në veshka.

Një përmbledhje sistematike dhe meta-analizë e botuar në vitin 2022 zbuloi gjithashtu se një konsum më i lartë i kafeinës mund të shoqërohet me një rrezik më të ulët të gurëve në veshka.

Çfarë i shkakton gurët në veshka dhe kush është në rrezik?

Gurët në veshka janë një nënprodukt i paaftësisë së trupit për të shpëlarë në mënyrë adekuate produktet e mbeturinave përmes urinës. Kur disa minerale në urinë  nuk nxirren jashtë, ato mund të formojnë kristale. Këto kristale të vegjël vazhdojnë të mbledhin lloje të tjera mbetjesh derisa të zhvillohet një gur.

Ekzistojnë katër lloje të gurëve në veshka, ata që përbëhen nga:

Oksalati i kalciumit: Ky është lloji më i zakonshëm i gurëve në veshka. Një dietë me oksalate të ulët mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të këtij lloji të gurëve.

Acidi urik: Ky është lloji i dytë më i zakonshëm i gurëve në veshka. Ato shpesh zhvillohen tek njerëzit me diabet ose sindroma metabolike.

Struviti: Ky lloj guri në veshka shpesh shfaqet te njerëzit me infeksione të traktit urinar (UTIs), infeksione të veshkave ose të dyja.

Cistina: Ky lloj guri në veshka formohet nga cistina, një aminoacid që rrjedh nga veshkat në urinë. Ndodh te njerëzit që kanë një çrregullim gjenetik të quajtur cistinuria.

Gurët në veshka janë bërë më të zakonshëm në mbarë botën. Pirja e më shumë lëngjeve mund të zvogëlojë rrezikun e gurëve në veshka. Ngrënia e më shumë frutave dhe fibrave, dhe më pak kripë, sheqer dhe proteina shtazore mund t’ju ndihmojë gjithashtu të shmangni gurët në veshka.

Kur bëhet fjalë për kafenë, konsumimi i një filxhani herë pas here mund të jetë një zgjedhje e mirë për ata që kërkojnë të reduktojnë rrezikun e gurëve në veshka. Megjithëse nevojiten akoma më shumë kërkime, studimet aktuale tregojnë se kafeja mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të gurëve në veshka.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN