MENU
klinika

Ja kur është për tu shqetësuar

Pse anemia shkakton dhimbje gjoksi?

24.03.2023 - 13:10

Dhimbja e gjoksit është një simptomë e zakonshme e anemisë dhe mund të jetë një shenjë se plani juaj i trajtimit duhet të rregullohet.

Anemia është një nga çrregullimet më të zakonshme të gjakut që diagnostikohen. Ndërsa ekzistojnë versione të shumta të anemisë, shqetësimi është pothuajse gjithmonë i njëjtë. Gjendja i referohet të pasurit një numër të ulët të qelizave të kuqe të gjakut, që do të thotë se trupi mund të mos marrë oksigjen të mjaftueshëm për të mbështetur mjaftueshëm funksionet kritike.

Megjithëse lodhja ose gulçimi mund të jenë më të zakonshme, një tjetër efekt anësor i mundshëm i anemisë është dhimbja në gjoks.

Të kuptuarit se çfarë shkakton dhimbje gjoksi te njerëzit anemikë, si dhe si të menaxhohen simptomat ose cilat trajtime janë më të mira, është kritike për rikthimin e cilësisë së jetës dhe kontrollin e këtij çrregullimi.

Si ndihet dhimbja e gjoksit nga anemia?

Ashtu si me gjendjet e tjera që shpesh shoqërohen me dhimbje gjoksi si simptomë, dhimbja e gjoksit e lidhur me aneminë mund të ndihet sikur keni diçka që ju shtyp ose shtrydh në gjoks.

Gjithashtu shpesh shoqërohet me një rrahje zemre të shpejtë që mund të shkaktojë ankth ose sulm paniku.

Kur shfaqen dhimbje gjoksi, përpiquni të qëndroni të qetë. Lejimi i ankthit  të rritet mund ta përkeqësojë përvojën ose madje të shkaktojë simptoma shtesë ose dhimbje më të forta në gjoks.

Opsionet e trajtimit për dhimbjet anemike të gjoksit

Mbani në mend se opsionet e trajtimit për simptomat e lidhura me aneminë zakonisht ndahen në dy kategori të gjera – zgjidhje që trajtojnë vetëm simptomat dhe zgjidhjet që punojnë për të kontrolluar dhe kthyer aneminë.

Ndërsa trajtimet afatshkurtra janë të shkëlqyera për qetësimin e shpeshtësisë ose ashpërsisë së simptomave të anemisë, qëllimi afatgjatë duhet të jetë ta çoni aneminë në një nivel të kontrolluar. Kjo do të thotë që ju jeni të fokusuar në rritjen e sigurt të numrit të qelizave të kuqe të gjakut.

Trajtimi i dhimbjes së gjoksit

Ashpërsia dhe shpeshtësia e dhimbjes  në gjoks, si dhe çdo simptomë shoqëruese që është e pranishme, do të përcaktojë planin e trajtimit që rekomandon një mjek.

Për shembull, një personi që përjeton shpesh dhimbje gjoksi pas periudhave të gjata të gulçimit mund t’i kërkohet të fillojë plotësimin e oksigjenit.

Në fund të fundit, çdo plan trajtimi që trajton vetëm simptomat nuk do të jetë aq efektiv në afat të gjatë sa trajtimet e dizajnuara për të korrigjuar një numër të ulët të qelizave të kuqe të gjakut.

Trajtimi i anemisë

Zgjidhjet e trajtimit do të varen nga lloji i anemisë që ka një person, si dhe nga ashpërsia.

Suplementet e vitaminave: Për aneminë e mungesës së hekurit dhe vitaminës, korrigjimi i zgjedhjeve dietike dhe ndoshta plotësimi i vitaminave zakonisht mund të jetë efektiv në korrigjimin e çekuilibrit. Si rezultat, simptomat shoqëruese duhet të zhduken me kalimin e kohës.

Medikamentet: Format e tjera të anemisë mund të kërkojnë medikamente të ndryshme me recetë që ndihmojnë palcën e eshtrave të trupit në prodhimin e më shumë qelizave të kuqe të gjakut.

Transfuzionet e gjakut: Disa njerëz mund të përfitojnë nga një transfuzion gjaku i cili mund të ndihmojë shpejt një individ të rrisë numrin e përgjithshëm të qelizave të kuqe të gjakut. Transfuzioni i gjakut mund të jetë hapi i parë për njerëzit që jetojnë me raste më të rënda të anemisë.

Transplantimi i palcës së eshtrave: Përveç kësaj, disa njerëz mund të kërkojnë një transplant të palcës së eshtrave nëse anemia lidhet me qelizat burimore të dëmtuara që normalisht do të funksiononin për të krijuar qeliza të reja gjaku.

Pse anemia shkakton dhimbje gjoksi?

Në shumë raste, disa nga simptomat dalluese të anemisë mund të lidhen me të njëjtin shkak. Dhimbja e gjoksit, gulçimi, lodhja, lëkura e zbehtë dhe rrahjet e shpejta ose jonormale të zemrës janë të gjitha të lidhura me oksigjenimin e dobët në të gjithë trupin.

Për shkak se nuk keni mjaft qeliza të kuqe të gjakut për të shpërndarë në mënyrë efikase oksigjenin në të gjithë trupin, të gjitha këto simptoma janë të mundshme dhe theksojnë tendosjen me të cilën përballet trupi.

Dhimbja e gjoksit është një nënprodukt i mungesës së oksigjenit në zemër. Qelizat e kuqe të gjakut përmbajnë një molekulë të njohur si hemoglobinë. Kjo proteinë specifike lidhet me oksigjenin në mushkëri dhe e bart atë në pjesë të ndryshme të trupit.

Nëse ka një problem me funksionin ose sasinë e qelizave të kuqe të gjakut në trup, ju mund të zhvilloni anemi.

Gjithashtu, vini re se format më të specializuara të anemisë, si sëmundja e qelizave drapër, mund të shkaktojnë gjithashtu komplikime si sindroma akute e gjoksit (ACS). ACS ka shumë simptoma, por dhimbja në gjoks është një nga më të zakonshmet.

Ashtu si me format e tjera të anemisë, anomalitë e lidhura me ACS me qelizat e kuqe të gjakut janë shpesh fajtorë për dhimbjen e gjoksit. Shkaqet e zakonshme mund të përfshijnë një infeksion në mushkëri, ose një grumbull qelizash gjaku në formë jonormale që krijojnë një bllokim në enët e gjakut që shkojnë në zemër ose mushkëri.

Në shumicën e rasteve, përqendrimi në trajtimin dhe kontrollin e anemisë është masa më e mirë parandaluese që një person mund të marrë për të ndaluar dhimbjet e gjoksit dhe simptomat e tjera dobësuese të anemisë.

Nëse dhimbja në gjoks përkeqësohet, shfaqet me frekuencë në rritje ose shoqërohet me vështirësi në frymëmarrje, mos prisni – shkoni në spital.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Më së shumti, lidhet me mangësitë e lëndëve ushqyese

A është anemia gjenetike?