MENU
klinika

Arsyeja

Pse shtohen dhimbjet e kokës në shtatzëni?

24.03.2023 - 13:12

Pothuajse të gjitha gratë kanë herë pas here dhimbje koke, por të kesh dhimbje koke gjatë shtatzënisë nuk është argëtuese. Dhe, menaxhimi i dhimbjeve të kokës është veçanërisht i ndërlikuar në tremujorin e parë kur duhet të shmangni shumë ilaçe. Pavarësisht nëse dhimbja e kokës është nga tensioni ose është një migrenë e plotë, ka disa gjëra që duhet të dini.

Shkaku i saktë i dhimbjes së kokës nuk është gjithmonë i qartë. Në tremujorin e parë, ndryshimi i niveleve të hormoneve dhe vëllimit të gjakut mund të luajë një rol. Një dhimbje koke e shurdhër dhe e përgjithshme mund të vijë me stres dhe lodhje të syve. Dhimbjet e kokës sinusale mund të jenë më të mundshme për shkak të kongjestionit të hundës dhe rrjedhjes së hundës që janë të zakonshme në shtatzëninë e hershme. Uria dhe nivelet e ulëta të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë gjithashtu dhimbje koke. Gratë që ndalojnë papritur kafenë e mëngjesit dhe pijet e gazuara mund të përjetojnë dhimbje koke nga mungesa e kafeinës. Ato që gjithashtu vuajnë nga të përziera dhe të vjellat në shtatzëninë e hershme mund të dehidratohen. Kjo mund të sjellë edhe dhimbje koke.

Dhimbjet e kokës nga migrena janë një lloj dhimbje koke e zakonshme në shtatzëni. Këto dhimbje koke të dhimbshme, pulsuese zakonisht ndjehen në njërën anë të kokës dhe vijnë nga zgjerimi i enëve ë gjakut në tru. Mjerimi shoqërohet ndonjëherë me të përziera, të vjella dhe ndjeshmëri ndaj dritës.

Kur duhet të shqetësohem?

Kur një dhimbje koke është e rëndë, ose thjesht nuk largohet, ose kur keni marramendje, shikim të paqartë ose ndryshime në fushën e shikimit, duhet të kontaktoni me mjekun. Dhimbjet e kokës ndonjëherë mund të lidhen me problemet e presionit të gjakut në shtatzëni. Nëse ato janë të vazhdueshme ose të rënda dhe ndodhin pas javës së 20-të të shtatzënisë, njoftoni mjekun. Megjithëse goditjet në tru gjatë shtatzënisë janë të rralla, migrena mund të rrisë rrezikun e një gruaje shtatzënë për to.

Çfarë mund të bëj për dhimbjet e kokës?

Hapat për të menaxhuar dhimbjet e kokës përfshijnë si më poshtë:

Shmangni çdo shkaktar të njohur të dhimbjes së kokës, duke përfshirë alergjenët dhe ushqimet e caktuara, si glutamati i monosodiumit, mishi i përpunuar dhe djathrat e fortë.

Pirja e duhanit nuk është kurrë një ide e mirë në shtatzëni. Ju gjithashtu duhet të shmangni duhanin e dorës së dytë.

Mundohuni të hani mirë dhe të pini shumë lëngje, veçanërisht nëse jeni të prirur për të vjella në mëngjes.

Ulni nivelin e stresit. Provoni një masazh ose paketë të ftohtë për të ndihmuar me dhimbjet e kokës nga tensioni.

Nëse dhimbja është migrenë, pushoni në një dhomë të ftohtë dhe të errët pa zhurmë dhe provoni të përdorni kompresa të ngrohta ose të ftohta ose një pako akulli.

Megjithatë, ka një lajm të mirë. Shumica e grave kanë më pak dhimbje koke gjatë shtatzënisë, veçanërisht pas tremujorit të parë. Dhe ato me një histori të migrenës shpesh zbulojnë se ka përmirësim gjatë shtatzënisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ka arsye për tu shqetësuar?

A janë normale ngërçet në shtatzëni?