MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Pse tregjet nuk janë kurrë vërtet të sigurta?

24.03.2023 - 18:12

Kolaterali është zakonisht një çështje e mërzitshme. Vlerësimi i aktiveve dhe dhënia e kredisë ndaj tyre është preokupimi i bankierit të hipotekave dhe tregtarit të repove, i cili rregullon triliona dollarë në ditë në marrëveshjet e riblerjes për obligacionet e qeverisë shumë afatshkurtra. Ky aktivitet quhet hidraulik financiar për një arsye: është vendimtar, por jo tundues. Dhe si hidraulika e zakonshme, ju dëgjoni për të vetëm kur diçka ka shkuar keq.

Tani është një nga ato kohë. Më 16 mars, Banka Kombëtare e Zvicrës dha 54 miliardë dollarë për Credit Suisse, të mbështetur nga kolaterali i bankës, në një lëvizje që doli të ishte e pamjaftueshme për të shpëtuar institucionin 167-vjeçar. Më 19 mars, Rezerva Federale e Amerikës njoftoi se do të riaktivizonte linjat ditore të shkëmbimit të dollarit me Britaninë, Kanadanë, zonën e euros, Japoninë dhe Zvicrën. Bankat qendrore të këtyre ekonomive tani mund të marrin hua dollarë nga Fed me një kurs këmbimi fiks për periudha të shkurtra, të mbështetura nga monedhat e tyre, dhe t’ua japin hua firmave financiare vendase.

Në kohë normale aktivet që janë të ekspozuara ndaj rrezikut të vogël dhe që mendohet se nuk ka gjasa të luhaten shumë në vlerë, mbështesin shumë aktivitet tregu. Obligacionet e qeverisë dhe prona janë shembuj tipikë të kolateralit. Mallrat, kredia e korporatave dhe aksionet janë më të rrezikshme, por edhe ndonjëherë të punësuara. Të dyja llojet e kolateralit janë në rrënjë të shumë krizave financiare.

Perceptimi i sigurisë është arsyeja pse rreziqet shfaqen përfundimisht. Sa më të sigurta mendohet se janë aktivet, aq më komode është një huadhënës që jep kredi ndaj tyre. Ndonjëherë asetet janë vetë të sigurta, por huadhënia që mundësojnë (dhe përdorimi i parave) nuk është.

Ky tension midis sigurisë dhe rrezikut mund të shkaktojë panik financiar. Në raste të tjera, problemi është thjeshtë gjykimi i gabuar. Aktivitetet e Silicon Valley Bank (svb) ishin në thelb një bast me levë mbi aktivet që bankierët e saj besonin se ishin të qëndrueshme: hipotekë me afat të gjatë dhe bono thesari. Menaxhmenti i firmës besonte se mund të huazonte në mënyrë të sigurt para – domethënë, ato që u detyroheshin depozituesve në bankë – kundrejt këtyre aktiveve të besueshme. Rënia e shpejtë e mëvonshme e çmimit të aktiveve ishte përfundimisht shkaku i rënies së bankës.

Gjatë krizës globale financiare të viteve 2007-09, besimi në sigurinë e padiskutueshme të tregut amerikan të hipotekave çoi në një shpërthim në huadhënien e kolateralizuar. Shpërthimi nuk kërkoi as mospagime aktuale në letrat me vlerë të mbështetura nga hipoteka. Thjesht ndryshimi në probabilitetin e mospagimit rriti vlerën e këmbimeve kreditore-default dhe detyrimet e firmave që shisnin produktet, gjë që ishte e mjaftueshme për të fundosur institucionet që kishin shitur vëllime të mëdha të swap-eve. Në Japoni, në fillim të viteve 1990, një kolaps i çmimeve të tokës, kolaterali i preferuar i bankave vendase, çoi në një seri të ngadaltë të krizës financiare që zgjati për më shumë se një dekadë.

Krizat nuk zbulojnë vetëm se ku kolaterali është gjykuar gabimisht si i sigurt. Ato janë gjithashtu burimi i risive që përmbysin mënyrën se si funksionon kolaterali. Në përgjigje të panikut të vitit 1866, të shkaktuar nga kolapsi i Overend, Gurney & Company, një bankë me shumicë në Londër, Walter Bagehot, një ish-redaktor i kësaj gazete, popullarizoi idenë që bankat qendrore të funksiononin si huadhënës të mundësisë së fundit për financat private. institucionet, kundrejt kolateralit të shëndoshë. Linjat ditore të shkëmbimit të riaktivizuara së fundmi nga Fed u prezantuan në krizën financiare dhe u rihapën në periudhën e hershme të Covid-19.

“Programi i financimit me afat bankar” të Fed, i prezantuar pas rënies së svb, është risia e parë në politikën e kolateralit gjatë luhatjes aktuale financiare. Bujaria e programit është sa e re aq edhe tronditëse. Një obligacion 30-vjeçar i thesarit i emetuar në vitin 2016 vlen rreth një të katërtën më pak se vlera e tij nominale në treg sot, por vlerësohet me vlerën nominale nga Fed nëse një institucion e jep atë si kolateral. Në javën e parë të programit, bankat morën hua gati 12 miliardë dollarë, si dhe një rekord prej 153 miliardë dollarësh nga dritarja e zakonshme e zbritjes së bankës qendrore, në të cilën bankat tani mund të marrin hua pa prerjen e zakonshme të kolateralit të tyre.

Programi mund të ndryshojë kuptimin e kolateralit që është krijuar gjatë 150 viteve të fundit. Nëse investitorët presin që objekti të bëhet pjesë e mjeteve të rregullta të luftimit të panikut, siç kanë bërë linjat e shkëmbimit, atëherë obligacionet me maturim të gjatë do të gëzonin një backstop të ri dhe shumë të vlefshëm. Kjo do të thotë që institucionet financiare përfitojnë kur normat e interesit bien dhe obligacionet e tyre rriten në vlerë; dhe kur normat rriten dhe obligacionet bien në vlerë, Fed vjen në shpëtim. Në përpjekje për të hequr rrezikun e kolapsit të papritur dhe për ta bërë sistemin financiar më të sigurt, politikëbërësit në afat të gjatë mund të kenë bërë pikërisht të kundërtën.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza nga "Project Syndicate"

Disa mësime nga kolapsi SVB!