MENU
klinika

Astronomët paralajmërojnë

Satelitët paraqesin “kërcënim global për natyrën”

23.03.2023 - 11:51

Në një seri studimesh të botuara në Nature Astronomy, astronomët paralajmërojnë se rritja e ndotjes nga drita e shkaktuar nga numri gjithnjë në rritje i satelitëve që rrotullohen rreth Tokës është një “kërcënim global i paprecedentë për natyrën”.

Numri i satelitëve që aktualisht rrotullohen rreth Tokës është dyfishuar që nga viti 2019 dhe disa të tjerë do të nisen së shpejti, duke shtuar mijëra të tjerë në një orbitë tashmë të mbingarkuar 2000 km mbi sipërfaqe.

Kjo mund të shkaktojë një reaksion zinxhir përplasjesh që do të prodhojnë copa gjithnjë e më të vogla mbeturinash.

Astronomët vlerësojnë se pjesa më e errët e qiellit do të bëhet 7.5% më e ndritshme gjatë dekadës së ardhshme, duke penguar punën e tyre pasi do të reduktojë numrin e yjeve që ata mund të shohin me 7.5%.

Për pasojë, do të thotë që njerëzit nuk do të jetë në gjendje të shohin ngjarje të rëndësishme qiellore.

Megjithatë, një qiell i ndritshëm i natës nuk paraqet probleme vetëm për astronomët.

Siç raporton astronomja Aparna Venkatesan e Universitetit të San Franciskos, ajo kërcënon gjithashtu “marrëdhënien tonë të lashtë me qiellin e natës”.

Hapësira është trashëgimia jonë e përbashkët dhe paraardhësi ynë. Na lidh përmes shkencës, tregimeve, artit dhe traditave. Dhe tani ajo është në rrezik. Ndaloni këtë sulm natyral të natës. Humbja e versionit natyror të një qielli të natës në të gjithë botën është një kërcënim i paprecedentë global për natyrën dhe trashëgiminë tonë kulturore. Nëse nuk e ndalojmë, kjo çmenduri vetëm sa do të bëhet gjithnjë e më e keqe. Ne duhet të kufizojmë në mënyrë drastike megakonstelacionet e satelitëve, edhe nëse duhet t’i ndalojmë ata. Është naive të shpresojmë se ekonomia hapësinore në shpërthim do të kufizohet nëse nuk e detyrojmë atë ta bëjë këtë“, tha ajo.