MENU
klinika

Analiza nga "Project Syndicate"

Si përfiton Kina nga një tjetër krizë bankare në SHBA

24.03.2023 - 17:36

Nuk ka dy kriza të ngjashme. Kjo është e vërtetë për trazirat e fundit financiare – kriza financiare aziatike e fundit të viteve 1990, kriza dot-com e vitit 2000 dhe kriza financiare globale e 2008-09. Është gjithashtu rasti me krizat e shkaktuara nga goditjet gjeostrategjike, të tilla si luftërat, murtaja, uria dhe pandemitë.

Sot, ne jemi dëshmitarë të një ndërveprimi potencialisht vdekjeprurës midis këtyre dy burimeve të trazirave: një krizë financiare, e reflektuar në dështimin e Silicon Valley Bank dhe një krizë gjeostrategjike, e reflektuar në thellimin e luftës së ftohtë midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës. Ndërsa origjina e çdo krize është e ndryshme, në një kuptim nuk ka shumë rëndësi: Rezultati i ndërveprimit të tyre ka të ngjarë të jetë më i madh se shuma e pjesëve.

Dështimi i SVB-së është simptomë e një problemi shumë më të madh: një sistem financiar amerikan që është mjerisht i papërgatitur për rikthimin e inflacionit dhe normalizimin shoqërues të politikës monetare. Menaxherët e rrezikut të SVB ishin në mohim të thellë të një rezultati të tillë dhe banka u rrëzua nga humbje të mprehta në portofolin e saj të obligacioneve të pambrojtura prej 124 miliardë dollarësh, duke shkaktuar një bankë klasike të drejtuar nga depozitues të frikshëm.

Depozituesit, madje edhe pikat e nxehta të kulturës fillestare të Amerikës, vështirë se mund të fajësohen për mosbërjen e kujdesit të duhur ndaj institucioneve komplekse financiare që u besojnë asetet e tyre. Kjo detyrë i takon Rezervës Federale, e cila, fatkeqësisht, e shpërtheu përsëri. Duke filluar me akomodimin e pamatur monetar që përjetësoi një varg të rrezikshëm flluskash aktivesh – nga dot-com dhe strehimi tek kreditë dhe aktivet afatgjatë – dhe duke vazhduar me keqdiagnozën e inflacionit post-kovid si “kalimtar”, Fed tani ka bërë një mbikëqyrje gabim i përmasave monumentale: Ai fiksoi bankat e mëdha dhe anashkaloi bankat më të vogla rajonale si SVB, Signature dhe First Republic, ku aksidentet prisnin të ndodhnin.

Kjo është veçanërisht dëshpëruese si pasojë e zbatimit të një regjimi të ri mbikëqyrës pas vitit 2008. “Po sikur” testet e stresit për bankat u bënë shpejt standardi i artë për minimizimin e rrezikut të infektimit financiar. Testi i parë i stresit në fillim të vitit 2009 shënoi në mënyrë efektive luginën e asaj krize, sepse zbuloi se bankat e mëdha të sapokapitalizuara mund të përballonin goditjet e rastit më të keq të një thellimi të mprehtë të një recesioni tashmë të rëndë.

Megjithatë, me kalimin e kohës, testet e stresit u bënë një ushtrim i përsëritjes së pamend. Bankat e mëdha ndërtuan jastëkë të bollshëm të kapitalit financiar që përjashtonin dështimin sistemik në rast të një goditjeje të madhe recesioni. Një varg sekretarësh të thesarit, kryesues të Fed-it, CEO të bankave dhe madje edhe presidentë ishin unanim në mburrjen e një sistemi financiar amerikan që ishte në gjendje të shkëlqyer. Herë pas here, Fed do të përdorte testin vjetor të stresit si një paralajmërim për disa institucione për të përmirësuar praktikat e tyre të menaxhimit të rrezikut ose për të forcuar mjaftueshmërinë e kapitalit. Ka funksionuar kryesisht si një sharm – deri më tani.

Megjithatë, me kalimin e kohës, testet e stresit u bëjnë një ushtrim i përsëritjes së pamend. Bankat e mëdha ndërtuan jastëkë të bollshëm të kapitalit financiar që është i vërtetë i sistemit në një goditje të madhe të recesionit. Një varg sekretarësh të thesarit, kryesues të Fed-it, CEO të bankave dhe madje edhe presidentë unanim në mburrjen e një sistemi financiar amerikan që ishte në gjendje të shkëlqyer. Herë pas here, Fed do të përdorte testin vjetor të stresit si një paralajmërim për disa institucione për të praktikat e tire të menaxhimit të rrezikut ose për të forcuar mjaftueshmërinë e kapitalit. Ka funksionuar si një sharm – deri më tani.

Sigurisht, ky goditje hipotetike – të cilën Fed e quan një “skenar shumë negativ mbikëqyrës” – është pikërisht e kundërta e goditjes së normës së interesit që goditi SVB-në. Në testin e saj të stresit të shkurtit 2023, Fed pranoi se duhej të fillonte të mendonte më gjerësisht për goditje të ndryshme dhe lejoi mundësinë e një “goditjeje të re eksploruese të tregut” – ende një recesion, megjithëse i shoqëruar me inflacion më të lartë. Por, i varrosur në një gjuhë të shkurtër afër fundit të raportit të fundit të testit të stresit, Fed vuri në dukje se çdo rezultat eksplorues specifik për firmën nuk do të ishte i disponueshëm deri në qershor 2023. Dhe nuk kishte asnjë tregues se rezultate të tilla do të publikoheshin për rajone më të vogla bankat. Shumë pak, shumë vonë.

Pra, çfarë lidhje ka kjo me Kinën dhe konfliktin e përshkallëzuar kino-amerikan? Për 20 vitet e fundit, një grup në radhët e larta të udhëheqjes kineze ka argumentuar se Amerika është në një gjendje rënieje të përhershme, duke ofruar një hapje për epërsinë globale të Kinës. Kjo pikëpamje fitoi mbështetje pas krizës financiare globale të shkaktuar nga SHBA dhe me siguri do të fitojë edhe më shumë mbështetje ndërsa kriza SVB godet një segment të ri të sistemit financiar të SHBA.

Një Kinë në rritje vështirë se mund të kërkojë më shumë. Në një kohë kur sistemi financiar perëndimor po vuan edhe një herë nga dëmtimi i shkaktuar nga vetja, imazhet e presidentit rus Vladimir Putin dhe presidentit kinez Xi Jinping duke u përqafuar me njëri-tjetrin në Kremlin si “miq të dashur” i thonë të gjitha. Kina me sa duket i sheh një luftë të ftohtë dhe masakrën në Ukrainë si një çmim të vogël për të paguar për të forcuar shtytjen e saj për hegjemoninë gjeostrategjike.

Ekziston një shënim i rëndësishëm në këndvështrimin e Kinës për një Amerikë në rënie. Ndërsa Mao aludoi për të në terma të gjerë – një “tigër letre … në grahmat e luftës së tij në shtratin e vdekjes” – ky argument u artikulua për herë të parë plotësisht nga Wang Huning në librin e tij të vitit 1991 Amerika kundër Amerikës. Bazuar në vëzhgimet e dorës së parë të Wang ndërsa jetonte në SHBA, libri ishte një kritikë e ashpër e prishjes sociale, politike dhe ekonomike të Amerikës.

Wang vështirë se është një kalimtar i pafajshëm për vendosmërinë e re të Kinës. Ai ishte këshilltari kryesor ideologjik i dy paraardhësve të afërt të Xi Jinping, Jiang Zemin dhe Hu Jintao, dhe ka luajtur një rol të ngjashëm për Xi në ekspozitën e “Mendimit të Xi Jinping” si spiranca e re ideologjike e Kinës. Dhe Wang, një nga vetëm dy mbajtësit që mbeti në ekipin më të lartë drejtues prej shtatë anëtarësh (Komiteti i Përhershëm i Byrosë Politike), sapo është emëruar Kryetar i Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez. Shkatërrimi i SVB-së vetëm çimenton shtatin e Wang.

Në fund, ia vlen të meditosh etimologjinë kineze. Në mandarinisht, wéijī (危机) ka kuptimin e dyfishtë të rrezikut dhe mundësisë. Nga SVB tek Wang Huning, kjo është pikërisht pika e ndërveprimit gjithnjë e më shqetësues midis një tjetër shoku financiar të bërë nga SHBA dhe një lufte të ftohtë kino-amerikane në përshkallëzim të madh. Një Kinë në ngritje po vë në shënjestër Amerikën e prirur ndaj krizës.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


BSH publikon të dhënat, 2.5 herë rritje krahasuar me 2020-ën

Bankat lulëzojnë pavarësisht krizës!

“The Guardian” artikull për emigrimin

“Të gjithë duam të ikim nga varfëria”

Inflacioni dhe gjeopolitika, një përzierje toksike

A është bota në prag të një dekade tjetër të humbur?

Nga Bloomberg/ Kjo është situata në SHBA, BE, Azi, Turqi

Bankat Qendrore të derdhin para në ekonomi, tani!