MENU
klinika

Analiza/ Shkaqet dhe zgjidhja!

“The Economist”: Një krizë globale e orizit!

29.03.2023 - 16:08

Sipas legjendës indoneziane, orizi iu dhurua ishullit Java nga perëndeshë Dewi Sri. Duke i ardhur keq për banorët e saj për butësinë e bazës së tyre ekzistuese, kasava, ajo u mësoi atyre se si të ushqejnë fidanët e orizit në fusha të gjelbëruara me orizi. Në Indi, perëndesha hindu Annapurna thuhet se ka luajtur një rol të ngjashëm; në Japoni, Inari. Në të gjithë Azinë, orizit i jepet një histori hyjnore dhe zakonisht femërore.

Një mitologji e tillë është e kuptueshme. Për mijëra vjet, farat niseshteje të bimës së barit Oryza sativa (shpesh i quajtur oriz aziatik) kanë qenë ushqimi kryesor i kontinentit. Azia përbën 90% të prodhimit të orizit në botë dhe pothuajse po aq të konsumit të tij. Aziatikët marrin më shumë se një të katërtën e kalorive të tyre ditore nga orizi. OKB-ja vlerëson se mesatarisht aziatiku konsumon 77 kg oriz në vit—më shumë se mesatarja e Afrikës, Evropiane dhe Amerikane së bashk. Qindra miliona fermerë aziatikë varen nga rritja e të korrave, shumë prej tyre kanë vetëm copa të vogla toke. Megjithatë, tasi i orizit në botë po plasaritet.

Kërkesa globale për oriz – në Afrikë si dhe në Azi – është në rritje. Megjithatë rendimentet janë në stanjacion. Toka, uji dhe puna që kërkon prodhimi i orizit po bëhen gjithnjë e më të pakta. Ndryshimet klimatike janë një kërcënim më i rëndë. Rritja e temperaturave po vyshk të mbjellat; përmbytjet më të shpeshta po i shkatërrojnë ato. Jo thjesht viktimë e ngrohjes globale, kultivimi i orizit është gjithashtu shkaku kryesor i saj, sepse fushat me orizin emetojnë shumë metan, një gaz i fuqishëm serrë. Kultura që nxiti rritjen e 60% të popullsisë së botës po bëhet një burim pasigurie dhe kërcënimi.

Rritja e kërkesës e përkeqëson problemin. Deri në vitin 2050 do të ketë 5.3 miliardë njerëz në Azi, nga 4.7 miliardë sot, dhe 2.5 miliardë në Afrikë, nga 1.4 miliardë. Kjo rritje parashikohet të nxisë një rritje prej 30% të kërkesës për oriz, sipas një studimi të botuar në revistën Nature Food. Dhe vetëm në vendet më të pasura aziatike, të tilla si Japonia dhe Koreja e Jugut, buka dhe makaronat hahen në monopolin e orizit si bazë kontinentale.

Megjithatë, rritja e produktivitetit të orizit në Azi po bie. Rendimentet u rritën me një mesatare vjetore prej vetëm 0.9% gjatë dekadës së kaluar, nga rreth 1.3% në dekadën para kësaj, sipas të dhënave nga OKB. Rënia ishte më e theksuar në Azinë Juglindore, ku norma e rritjes ra nga 1.4% në 0.4%. Indonezia dhe Filipinet tashmë importojnë shumë oriz. Nëse rendimentet nuk rriten, këto vende do të varen gjithnjë e më shumë nga të tjerët për të ushqyer 400 milionë banorët e tyre, sipas studimit të Nature Food.

Për vite me radhë prodhimi e mbajti ritmin me kërkesën në rritje falë efekteve të qëndrueshme të revolucionit të gjelbër, i cili filloi në vitet 1960. Për të trajtuar rendimentet e dobëta, shkencëtarët në Institutin Ndërkombëtar të Kërkimit të Orizit (irri), me qendër në Filipine, zhvilluan ‘ir8’, një varietet që lulëzoi me përdorimin e plehrave dhe sistemeve të ujitjes. I prezantuar kur Kina po dilte nga uria dhe India në prag të një, ir8 rezultoi një shpëtim masiv.

Ndërsa ir8 u përhap në të gjithë Azinë, nga Filipinet në Pakistan, rendimentet e orizit u rritën. Produktiviteti më i madh e bëri orizin një kulturë më tërheqëse, kështu që më shumë burime iu dedikuan atij. Shqetësimet e pakësuara për sigurinë ushqimore i liroi qeveritë aziatike të përqëndroheshin në industrializimin dhe rritjen ekonomike.

‘irri’ ka zhvilluar varietete të reja orizi që mund të përsërisin një pjesë të këtij suksesi. Ato janë më produktive dhe rezistente ndaj klimës dhe kërkojnë më pak ujë. Megjithatë, përmbushja e kërkesës në rritje duket më e vështirë sesa në vitet 1960. Urbanizimi dhe nënndarja e pamëshirshme është duke ‘ngrënë’ toka; ndërmjet 1971 dhe 2016 ferma mesatare indiane u përgjysmua në madhësi, nga 2.3 hektarë në 1.1.

Kjo e bën më të vështirë rritjen e produktivitetit, veçanërisht kur puna është e pakët. Mbjellja e farave në rreshta të rregullta, rimbjellja e fidanëve dhe vjelja e tyre është një punë e vështirë që punëtorët aziatikë kanë gjithnjë e më shumë mjetet për t’i shpëtuar. Uji, një tjetër kontribut i madh, është më i pakët. Në shumë vende tokat janë varfëruar dhe helmuar nga përdorimi i tepërt i plehrave dhe pesticideve.

Dhe asnjë kulturë nuk është aq e ndjeshme ndaj ngrohjes globale sa orizi, thonë shkencëtarët në irri. Një studim i vitit 2004 zbuloi se një rritje prej 1°C në temperaturat minimale çon në një rënie prej 10% të rendimentit. Rritja e nivelit të detit, një tjetër rezultat i ngrohjes, tashmë po shkakton ndërhyrje të kripës në zonat e ulëta të deltës së Mekong, duke gërryer rendimentet e orizit atje. Përmbytjet masive vitin e kaluar në Pakistan, eksportuesi i katërt më i madh në botë i orizit, vlerësohet se kanë shkatërruar 15% të të korrave të tij.

Kontributi i Rajs në ngrohjen globale përfaqëson një lak reagimi pozitiv të nënvlerësuar. Ujitja e fushave me rërë e vret tokën e poshtme të oksigjenit. Kjo inkurajon bakteret që lëshojnë metan të lulëzojnë. Rrjedhimisht, prodhimi i orizit është përgjegjës për 12% të emetimeve totale të metanit dhe 1.5% të emetimeve totale të gazrave serrë, të krahasueshme me sektorin e aviacionit. Fushat me orizin e Vietnamit prodhojnë shumë më tepër ekuivalent karboni sesa transporti i vendit.

Cilësia ushqyese e orizit është një tjetër shqetësim në rritje. Kokrra është e lartë në glukozë, e cila kontribuon në diabetin dhe obezitetin, dhe e ulët në hekur dhe zink, dy mikronutrientë të rëndësishëm. Në Azinë Jugore, prevalenca e diabetit dhe kequshqyerjes mund të gjurmohet në varësinë e tepërt nga orizi.

Adresimi i kaq shumë problemeve është i ndërlikuar. Nëse revolucioni i parë i gjelbër kishte të bënte me produktivitetin, thotë Jean Balié, drejtor i përgjithshëm i irri, revolucioni i ardhshëm duhet të përqendrohet në “sistemet dhe jo në zgjidhjet në nivelin e fabrikës ose parcelës”. Kjo kërkon politika më të mira të orizit, si dhe varietete.

Ndërhyrjet e dobëta ose të vjetruara të qeverisë janë në themel të shumicës së shqetësimeve të produktivitetit dhe mjedisit. Ata shtrembërojnë tregjet dhe zbehin stimujt për ndryshim. Merrni parasysh rastin e Sandeep Singh-ut të Bassi Akbarpurit, një fshat i vogël në shtetin verior indian të Haryanës. Megjithëse kultivon oriz, ai preferon të hajë roti, një bukë e bërë me grurë, një kulturë shumë më e përshtatshme për klimën e nxehtë dhe të thatë të Haryanës. Megjithatë, zoti Singh, si miliona fermerë të tjerë indianë, është shtyrë në një cikël të prodhimit të orizit dhe grurit nga stimujt e qeverisë.

India blen oriz nga fermerët me një çmim të garantuar, shpesh të vendosur mbi normën e tregut. Të korrat më pas u shiten të varfërve me një çmim të subvencionuar, duke nxitur konsumin e orizit. Subvencionohen edhe plehrat dhe uji. Ndërhyrje të tilla janë të përhapura në të gjithë Azinë. Shumica u prezantuan në një kohë të pasigurisë ushqimore të vazhdueshme, kur diabeti dhe kostot mjedisore ishin shumë më pak shqetësuese sesa sot.

Zgjidhja e nyjeve politike që janë shtrënguar gjatë dekadave është jashtëzakonisht e vështirë. Fermerët janë banka të rëndësishme votimi që qeveritë nuk guxojnë t’i kundërshtojnë. Partia qeverisëse e Indisë Bharatiya Janata, e cila krenohet me zbatimin e masave të ashpra, por të nevojshme, e mësoi këtë në vitin 2021 kur u detyrua të tërhiqte reformat në bujqësi përballë protestave të fermerëve.

Megjithëse nuk ka asnjë zgjidhje të vetme për krizën në rritje të orizit, ka shumë të pjesshme. Në pjesë të Azisë ku rendimentet janë të ulëta, si Mianmari dhe Filipinet, është e mundur të rritet produktiviteti duke përdorur më shumë plehra dhe pesticide pa shkaktuar dëme serioze mjedisore.

Shkencëtarët në irri dhe grupe të tjera kërkimore kanë zhvilluar varietete orizi rezistente ndaj përmbytjeve, thatësirës dhe nxehtësisë. Ata gjithashtu kanë prodhuar shtame më ushqyese. Këto ndryshime, të kombinuara me risitë në kultivim, si mbjellja direkte – një metodë mbjelljeje që kërkon më pak ujë dhe punë – mund të zvogëlojë dëmtimin mjedisor dhe të rrisë rendimentet.

Eksperimentet në të gjithë Azinë e kanë konfirmuar këtë. Në fermerët e Bangladeshit të prirur ndaj përmbytjeve që rritin Sub1, një varietet orizi tolerant ndaj përmbytjeve, gëzonin 6% rendimente më të larta dhe 55% fitime më të mëdha, sipas një studimi të botuar në revistën Food Policy në 2021. Një përmbledhje e provave në terren në Global Food Security sugjeron se varietetet e orizit rezistente ndaj thatësirës gëzojnë një avantazh rendimenti prej 0,8-1,2 ton për hektar.

Sfida është të merren fara dhe metoda të përmirësuara të miratuara në shkallë. Shumë fermerë nuk e dinë se ekzistojnë. Disa nuk duan të provojnë diçka të re. Një studim mbarëkombëtar i fermerëve të orizit në Indi në 2017-18 zbuloi se vetëm 26% kishin adoptuar varietete të lëshuara që nga viti 2004.

Qeveritë mund të luajnë një rol të madh në nxjerrjen në pah të përfitimeve të varieteteve dhe metodave të reja. Vietnami po udhëheq rrugën. Kohët e fundit ai njoftoi një plan ambicioz për të kultivuar oriz “me pak karbon” në 1 milion hektarë. Ai e promovon këtë si një mjet për të kursyer fuqinë punëtore dhe për të përmirësuar efikasitetin. Është thelbësore të shmanget zbutja e emetimeve të reklamave si një barrë për fermerët, thotë Bjoern Ole Sander, një shkencëtar klimatik në Irri.

Një revolucion më i gjelbër
Një qasje nga poshtë-lart është gjithashtu e rëndësishme. Punëtorët e sektorit të bujqësisë mund të luajnë një rol të madh në transmetimin e njohurive, por shpesh neglizhohen nga politikëbërësit. Shumica e shpenzimeve publike bujqësore shkojnë për subvencione dhe ujitje, të cilat priren të përfitojnë fermerët më të pasur me toka më të mëdha.

Qeveritë gjithashtu duhet të bëjnë shumë më tepër për të reduktuar varësinë e njerëzve nga orizi. Me kërkesë të Indisë, OKB-ja e ka shpallur vitin 2023 si vit të miletit. India shpreson të shesë fermerët dhe konsumatorët me këtë kulturë, e cila është shumë më ushqyese se orizi ose gruri dhe kërkon shumë më pak ujë. Indonezia po bën diçka të ngjashme. Sot, vetëm hipsterët e kujdesshëm për shëndetin në Delhi do të zgjidhnin një biryan meli në vend të një orizi. Por aty ku udhëheqin elitat, shpesh ndjekin masat. Nëse do të shfaqej një treg i madh, do të joshte disa fermerë që të ndërroheshin dhe madje edhe kultivuesit e zjarrtë të orizit të diversifikoheshin.

Revolucioni i parë i gjelbër shmangi një katastrofë aziatike. Situata mund të mos jetë aq e pasigurt sot, por sfida është në një farë mënyre më e madhe. Vendet duhet të prodhojnë më shumë me më pak dhe me kujdes shumë më të madh për mjedisin. Kjo do të përbënte një “revolucion të vërtetë të gjelbër”, thotë zoti Balié, shefi i Irri.

Shpërblimet mund të jenë gjithashtu të mëdha të paprecedentë. Kultivimi më i qëndrueshëm dhe rritja e rendimenteve do t’u jepte fermerëve të ardhura më të larta dhe më të qëndrueshme. Do t’i ndihmonte ata të përshtateshin me ndryshimet klimatike dhe do të kontribuonte më pak në të. Ky sukses, në asnjë mënyrë i siguruar, do të ndihmonte në garantimin e sigurisë ushqimore për aziatikët dhe botën.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist