MENU
klinika

Nga dehidratimi te mosha

Urinimi i shpeshtë/ Çfarë e shkakton?

24.03.2023 - 13:14

Çfarë konsiderohet si urinim i shpeshtë?

Urinimi i shpeshtë është nevoja për të urinuar më shumë se zakonisht. Dëshira mund të vija papritur dhe të bëjë që të humbni kontrollin e fshikëzës . Mund të ndihet e sikletshme, pasi fshikëza është jashtëzakonisht e mbushur.

Urinimi i shpeshtë është simptoma kryesore e gjendjes së fshikëzës tepër aktive (OAB), dhe termat ndonjëherë përdoren në mënyrë të ndërsjellë. Infeksionet e traktit urinar (UTI) janë një tjetër shkak i zakonshëm i urinimit të shpeshtë.

Urinimi i shpeshtë është kur duhet të shkoni të paktën 8 herë në një periudhë 24-orëshe.

Çelësi për trajtimin e urinimit të shpeshtë është adresimi i shkakut themelor.

Shkaqet e urinimit të shpeshtë

Shkaqet e OAB, të cilat mund të çojnë në urinim të shpeshtë, përfshijnë:

 • lëndime në zona të tilla si fshikëza, shtylla kurrizore dhe legeni
 • gjendjet neurologjike, të tilla si goditja në tru dhe skleroza e shumëfishtë (MS)
 • duke pasur mbipeshë, e cila ushtron presion shtesë mbi fshikëzën

UTI-të ndodhin kur bakteret hyjnë në fshikëz përmes uretrës. Faktorët e zakonshëm të rrezikut përfshijnë:

 • mosha më e madhe
 • dehidratim
 • duke mbajtur urinën për periudha të gjata kohore ose duke mos e zbrazur plotësisht fshikëzën
 • ndryshime në strukturën e sistemit urinar
 • gjendjet kronike mjekësore që ndikojnë në sistemin imunitar

Simptomat që lidhen me urinimin e shpeshtë

Ajo që konsiderohet një frekuencë normale e urinës mund të ndryshojë nga personi në person. Disa njerëz natyrisht duhet të shkojnë më shumë ose më pak shpesh se të tjerët. Thënë kështu, ekspertët zakonisht e konsiderojnë urinimin të paktën 8 herë në ditë si urinim të shpeshtë.

Çdo simptomë tjetër që keni do të varet nga shkaku i urinimit të shpeshtë.

Nëse keni OAB

Përveç urinimit të shpeshtë, simptomat e tjera të OAB janë:

Urgjenca urinare, ose pamundësia për të shtyrë nevojën për të urinuar

mosmbajtje urinare, ose rrjedhje e urinës

nokturia, ose zgjimi disa herë gjatë natës për të urinuar

Nëse keni OAB, nuk duhet të ndiheni të sëmurë ose të keni dhimbje gjatë urinimit.

Nëse keni një UTI

Simptoma të tjera të një UTI përfshijnë:

 1. mosmbajtje urinare, ose rrjedhje e urinës
 2. dhimbje ose djegie gjatë urinimit
 3. urinë me erë të fortë
 4. gjak në urinë
 5. dhimbje në fund të barkut
 6. ethe
 7. të dridhura
 8. të përziera
 9. Nëse keni një gjendje tjetër

Gjendjet që prekin fshikëzën ose prostatën mund të çojnë gjithashtu në simptoma të tjera urinare, të tilla si urinim i dhimbshëm ose gjak në urinë. Mosfunksionimi i dyshemesë së legenit gjithashtu mund të shkaktojë urinim të dhimbshëm.

Të dyja fazat e hershme dhe të vonshme të kancerit ovarian mund të shkaktojnë urgjencë urinare.

Njerëzit me diabet mund të zbulojnë se urina duket e turbullt ose ka erë të ëmbël.

Në diabetin insipidus, urina zakonisht është e pastër dhe pa erë.

Si të ndaloni urinimin e shpeshtë?

Trajtimi i urinimit të shpeshtë varet nga shkaku. Mjeku fillimisht do të përpiqet të trajtojë çdo gjendje themelore përgjegjëse për urinimin e shpeshtë.

Nëse një infeksion bakterial është fajtor, ata do të përshkruajnë antibiotikë për ta hequr atë.

Medikamentet që kontrollojnë spazmat e muskujve në fshikëz mund të ndihmojnë në reduktimin e mosmbajtjes urinare.

Mjeku mund të sugjerojë gjithashtu të bëni ushtrime të legenit, të tilla si ushtrime Kegel ose ushtrime të ritrajnimit të fshikëzës, për të ndihmuar në vonimin e urinimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN