MENU
klinika

Përfitimet

Zorra e irrituar/ Përdorni xhinxher, bën “mrekulli”

25.03.2023 - 18:41

A mund të përdorni xhinxher për të trajtuar simptomat e zorrës së irrituar?

Xhinxheri është ilaçi më i zakonshëm në shtëpi i përdorur nga njerëzit me sindromën e zorrës së irrituar (IBS).

Shumë njerëz raportojnë se xhinxheri ndihmon në qetësimin e simptomave, por në këtë kohë, shumica e provave janë anekdotike. Meqenëse nuk ka kurë për IBS, trajtimi përfshin shënjestrimin e simptomave specifike me të cilat po përballeni. Trajtimi përfshin një kombinim të ndryshimeve të stilit të jetesës, ndryshimeve dietike, ilaçeve shtëpiake dhe medikamenteve.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë se si xhinxheri mund të ndihmojë në trajtimin e simptomave të IBS, duke përfshirë:

  • dhimbje barku
  • fryrje
  • kapsllëk
  • ngërçe
  • diarreja
  • gazi

A mund të ndihmojë xhinxheri në lehtësimin e simptomave të IBS?

Për shkak të efekteve të tij anti-inflamatore dhe antioksiduese, mendohet se xhinxheri mund të lehtësojë simptomat e IBS. Studimet kanë zbuluar se ai ka një sërë përfitimesh të mundshme për shëndetin e tretjes, duke përfshirë:

  • reduktimin e ngërçeve të zorrëve
  • parandalimi i dispepsisë
  • reduktimin e fryrjes
  • duke reduktuar gazin

Llojet dhe doza e xhinxherit për IBS

Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar përfitimet e mundshme të xhinxherit për trajtimin e simptomave të IBS. Në këtë kohë, nuk ka konsensus për dozën ose formën më të mirë. Shumë studime përdorin doza ditore prej 1 deri në 2 gram në ditë.

Nëse keni zgjedhur të merrni xhinxher për të trajtuar simptomat e IBS, mund ta merrni atë në cilëndo formë që ju pëlqen më shumë. Çaji i xhinxherit, pluhuri, rrënja e freskët dhe kapsulat janë të gjitha opsione të disponueshme gjerësisht.

Nëse vendosni të pini çaj xhinxheri, mund të dëshironi ta bëni atë me pluhur xhinxheri në mënyrë që të dini se sa po konsumoni.

IBS është një çrregullim i zakonshëm i tretjes që shkakton simptoma të tilla si fryrje, diarre, kapsllëk, gazra dhe ngërçe. Ndërsa nuk ka kurë për IBS, trajtimi përfshin shënjestrimin e simptomave specifike për ju.

Disa njerëz zbulojnë se xhinxheri ndihmon në zbutjen e disa prej simptomave të IBS, por nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar përfitimin e tij të mundshëm dhe dozën më të mirë ditore.

Konsumimi i tij është përgjithësisht i sigurt dhe rrallë shkakton efekte anësore serioze. Mund të merrni 1 ose 2 gram xhinxher në ditë për të parë nëse ju ndihmon të menaxhoni simptomat tuaja.

Nëse simptomat e IBS përkeqësohen, ndryshojnë ose prishin jetën tuaj të përditshme, është mirë të shihni një mjek për të diskutuar planet e mëtejshme të trajtimit.