MENU
klinika

Mjaft fajësuat veten për çdo gjë...

Disa këshilla se si ta bëni më të shëndetshme marrëdhënien tuaj!

08.04.2023 - 09:35

Ndjenja e fajit jo vetëm që pengon mirëqenien tuaj emocionale, por gjithashtu ndikon në marrëdhënien tuaj. Faji është një emocion që ju bën të ndiheni të parëndësishëm dhe prish mendimet tuaja. Në përgjithësi, ekspertët e kategorizojnë vetëfajësinë edhe si diçka “të shëndetshme” dhe si “të pashëndetshme”.

Njohja e llojit të fajit që po përjetoni është thelbësore sa herë që ju godet, sepse vetëm pas kësaj ju mund ta trajtoni atë në mënyrën më të mirë të mundshme. Ndonjëherë, ne fajësojmë veten për gabimet që nuk i kemi bërë. Le të hedhim një vështrim në mënyrat se si mund të përballeni me vetëfajësimin dhe të përmirësoni marrëdhënien tuaj…

1. Konsideroni se nuk keni bërë asgjë të gabuar

Ju duhet të pranoni se faji juaj shpesh ju dërgon mesazhin e gabuar. Merrni parasysh mundësinë që, pavarësisht besimit tuaj instinktiv, nuk keni bërë asgjë të gabuar dhe se, pavarësisht bindjes suaj se personi tjetër është i zemëruar me ju, ata nuk janë. Kjo do ta bëjë më të fortë marrëdhënien tuaj me partnerin, si dhe me veten tuaj.

2. Punoni për të përmirësuar veten

Megjithëse nuk mund t’i zhbëni veprimet tuaja, gjithmonë mund të përpiqeni të përmirësoheni. Puna për të forcuar aspekte të veçanta të personalitetit tuaj do t’ju ndihmojë të përmirësoni vetëvlerësimin tuaj. Për disa njerëz, kjo do të thotë të merreni me probleme serioze si menaxhimi i zemërimit. Nëse luftoni me zemërimin dhe lëndoni tjetrin, duhet të punoni në teknikat e menaxhimit të zemërimit.

3. Mësoni të falni veten për gabimet tuaja

Ndjenja e fajit është një përgjigje e zakonshme kur jeni të vetëdijshëm se keni bërë diçka të papërshtatshme. Por ju nuk duhet të ndiheni të mjerë për pjesën tjetër të jetës tuaj. Është thelbësore të jeni në gjendje të falni veten për gabimet tuaja dhe të lini pas vetes të kaluarën. Shprehni pendimin sa më shpejt që të mundeni për t’i treguar partnerit se ju intereson.

4. Kuptoni se është në rregull të bëni gabime

Ndonjëherë ndiheni në faj sepse i keni vendosur vetes disa standarde jorealiste. Kjo mund t’ju bëjë të ndiheni fajtorë për gjërat që nuk i keni bërë ose nuk i keni bërë siç duhet, edhe nëse nuk është faji juaj. Prandaj, është e rëndësishme të kuptoni vlerën tuaj për të pasur një marrëdhënie të shëndetshme me gjysmën tuaj më të mirë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN