MENU
klinika

Ja çfarë duhet të shmangni

Ngjyrat që duhet të vishni në një intervistë pune

10.04.2023 - 11:13

Sigurisht që rezymeja e strukturuar mirë luan një rol të rëndësishëm në intervistën punës, por ka shumë detaje të tjera që mund të ndihmojnë në marrjen e një pune. Një prej tyre është ngjyra e veshjeve që do të preferojë çdo kandidate.

Hulumtimi që jep zgjidhjen

Në një anketë me 2786 persona, punonjës të punësuar së fundmi dhe kandidatë të intervistuar së fundmi. Të gjithëve iu bë e njëjta pyetje: Çfarë kishin veshur në kontaktin e tyre më të fundit me punëdhënësin e ardhshëm të mundshëm dhe nëse kjo luajti një rol në rezultatin e intervistës.

Rezultatet u përpunuan nga Resume.io dhe Psikologu dhe Konsulenti i Mirëqenies Lee Chambers për të dalë me disa përfundime shumë specifike. Sipas rezultateve të sondazhit, 81% e atyre që zgjodhën rroba blu, 72% e atyre që kishin veshur ngjyrë vjollce dhe 69% e atyre që kishin veshur të zeza u punësuan. Përkundrazi, vetëm 3% e atyre që preferuan ngjyrën kafe, 13% për ata që vendosin gri dhe 28% për kandidatët me diçka portokalli në pamjen e tyre.

Siç tha Dr. Dhomat e zeza dhe bluja blu janë gjithmonë dy baza shumë të mira. Bluja është një zgjedhje që nxjerr qetësi, besim dhe autoritet, por në nuancat e saj më të lehta mund të tregojë mungesë dinamizmi dhe kreativiteti. E zeza “tregon” cilësi drejtuese, elegancë dhe seriozitet, por ekziston edhe rreziku i shfaqjes së pabesueshme apo edhe kërcënuese. Vjollca nga ana tjetër dëshmon për autenticitetin, inovacionin dhe guximin, duke treguar një person krijues që mund të mos jetë shumë i adaptueshëm me kultura të caktuara të korporatës.

Grija përsëri është ngjyra e logjikës dhe sigurisë dhe tregon se kandidati ka aftësinë për të analizuar të dhënat dhe situatat, por ende duhet të forcojë disa aspekte të tjera të personalitetit të tij. E kafta nga ana tjetër mund të jetë një ngjyrë dheu dhe e fortë, por duket se i mungon energjia. Megjithatë, nëse përdoret si duhet, mund të jetë mjaft efektiv.

“Është fakt se çdo ngjyrë mund të ketë efekte pozitive dhe negative në psikologjinë dhe disponimin e personit që keni përballë, madje duke dhënë disa informacione të rëndësishme për personalitetin dhe ambiciet e tyre”, thekson Dr. Dhomat.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN