MENU
klinika

Ja si ta kuptoni!

A keni goditje nga nxehtësia ose lodhje nga nxehtësia?

28.05.2023 - 13:05

Lodhja nga nxehtësia ndodh kur trupi humbet sasi të tepërta të ujit dhe kripës, zakonisht nga djersitja. Nga ana tjetër, goditja nga nxehtësia është një urgjencë serioze mjekësore që ndodh kur trupi nuk është në gjendje të kontrollojë temperaturën e tij të brendshme.

Ndërsa moti bëhet më i ngrohtë, ne priremi të kalojmë më shumë kohë jashtë nën diellin e nxehtë. Është e rëndësishme të dini ndryshimin midis goditjes nga nxehtësia dhe lodhjes nga nxehtësia.

Njohja e shenjave dhe simptomave të këtyre dy gjendjeve mund të shpëtojë jetën tuaj ose të një personi të dashur.

Simptomat
Simptomat që lidhen me goditjen nga nxehtësia ose lodhja nga nxehtësia mund të jenë shumë serioze. Zhvillimi i ngërçit të muskujve mund të jetë treguesi i parë që ju po zhvilloni një sëmundje të lidhur me nxehtësinë.

Mbani në mend se goditja nga nxehtësia mund të jetë shumë më serioze sesa lodhja nga nxehtësia dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor për të parandaluar komplikimet.

Shkaqet
Si goditja nga nxehtësia ashtu edhe lodhja nga nxehtësia shkaktohen nga paaftësia e trupit për tu ftohur.

Djersa është mjeti natyral i trupit për t’ju ftohur. Nëse ushtroni ose punoni fort në mot të nxehtë ose në një dhomë të nxehtë, trupi mund të ketë vështirësi të prodhojë mjaft djersë për t’ju mbajtur të freskët.

Shkaqe të tjera të lodhjes nga nxehtësia dhe goditjes nga nxehtësia përfshijnë:
dehidratim
jeni veshur me rroba më të rënda dhe të ngushta
duke konsumuar alkool

Nëse jeni duke përjetuar lodhje nga nxehtësia për një periudhë të gjatë kohore, kjo mund të çojë në goditje nga nxehtësia. Goditja e nxehtësisë mund të ndodhë shpejt nëse është shumë nxehtë ose jeni duke e mbingarkuar veten. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të filloni trajtimin në shenjat e para të lodhjes nga nxehtësia.

Mjekimi
Nëse filloni të përjetoni simptoma të lodhjes nga nxehtësia, përpiquni të gjeni një vend më të freskët nëse është e mundur. Për shembull, nëse jeni jashtë, kërkoni një zonë me hije. Nëse jeni brenda, hiqni një shtresë veshjeje ose ndizni kondicionerin.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të shtriheni, ose nëse kjo nuk është e mundur, ndaloni së kryeri ndonjë aktivitet të mundimshëm. Kjo mund të ndihmojë trupin të rregullojë temperaturën.

Pini ujë ose një pije sportive për të ndihmuar në rihidratimin. Pijet sportive kanë elektrolite, të cilat trupi i humbet nga djersitja e tepërt.

Nëse keni të përziera ose të vjella, kërkoni menjëherë ndihmë nga një mjek.

Goditja nga nxehtësia konsiderohet një urgjencë mjekësore. Telefononi menjëherë urgjencën nëse dyshoni se keni një goditje të nxehtësisë.

Mjeku mund t’ju vendosë në një banjë me ujë të ftohtë për të ulur temperaturën shpejt. Ata gjithashtu mund të lagin lëkurën me ujë t’ju mbështjellin me një batanije të veçantë ftohëse.

Nëse i ftohti ju bën të dridheni, mjeku mund t’ju japë ilaçe për të ndaluar dridhjen. Kjo mund të rrisë temperaturën e trupit.

Me trajtim, ju mund të shëroheni plotësisht nga rraskapitja nga nxehtësia. Ndërhyrja e hershme gjithashtu mund ta ndalojë atë të përparojë në goditje të nxehtësisë.

Përjetimi i një goditjeje nga nxehtësia është një emergjencë. Nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë dëme në:
zemër
veshka
muskuj
mëlçi
mushkëritë
trurin

Rreziku për komplikime serioze, duke përfshirë vdekjen, rritet sa më gjatë të vonohet trajtimi.