MENU
klinika

Ja si ndikon

A po jua shkakton alkooli ankthin?

01.05.2023 - 10:44

Cila është lidhja midis ankthit dhe alkolit?

Kur përballeni me ditë stresuese ose situata nervore, mund të tundoheni të pini një gotë verë ose një birrë për të qetësuar nervat. Megjithatë, pirja e alkoolit, veçanërisht shumë dhe për një periudhë të gjatë kohore, në fakt mund të rrisë ankthin.

Pirja e alkoolit mund të ketë pasoja serioze nëse jeni duke u trajtuar për ankth. Pirja e një pije mund të duket si një mënyrë e mirë për të lehtësuar ankthin, por ju mund të bëni më shumë dëm sesa mirë.

‘Çlodhja’ me alkool

Ka disa të vërteta në idenë se alkooli mund të reduktojë stresin. Alkooli është një qetësues dhe depresiv që ndikon në sistemin nervor qendror.

Në fillim, pirja mund të zvogëlojë frikën dhe të largojë mendjen nga problemet. Mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të turpshëm, t’ju japë një nxitje në humor dhe t’ju bëjë të ndiheni përgjithësisht të relaksuar. Në fakt, efektet e alkoolit mund të jenë të ngjashme me ato të ilaçeve kundër ankthit.

Herë pas here heqja dorë nga alkooli nuk është domosdoshmërisht e rrezikshme nëse mjeku e miraton. Por sapo të filloni të pini, mund të krijoni një tolerancë ndaj efekteve de-stresuese të alkoolit. Kjo mund ta bëjë edhe më të vështirë përballimin e ankthit dhe stresit.

Pirja e sasive të tepërta të alkoolit mund të ketë gjithashtu pasoja të dukshme fizike dhe mendore. Me kalimin e kohës, konsumimi i tepërt i alkoolit mund të çojë në ndërprerje, humbje të kujtesës dhe madje edhe dëmtim të trurit (veçanërisht nëse shkakton probleme të tjera shëndetësore, si dëmtimi i mëlçisë). Këto çështje mund të krijojnë më shumë ankth ndërsa përballeni me simptomat e tyre.

Ndjenja e relaksimit që ndjeni kur pini shpesh mund t’i atribuohet përmbajtjes së alkoolit në gjak (BAC). Një rritje e niveleve të BAC çon në ndjenja të përkohshme eksitimi, por ndjenjat e depresionit ndodhin kur nivelet e BAC bien. Si rezultat, është e mundur që pirja e disa pijeve që e bëjnë BAC të rritet dhe më pas të bjerë përsëri në normalitet, mund t’ju bëjë më të shqetësuar se sa keni qenë më parë.

Si alkooli e përkeqëson ankthin?

Alkooli ndryshon nivelet e serotoninës dhe neurotransmetuesve të tjerë në tru, gjë që mund të përkeqësojë ankthin. Në fakt, mund të ndiheni më të shqetësuar pasi alkooli të kalojë.

Ankthi i shkaktuar nga alkooli mund të zgjasë për disa orë, apo edhe për një ditë të tërë pas pirjes.

Përdorimi i alkoolit për të përballuar çrregullimin e ankthit social mund të jetë i rrezikshëm.

Me ankthin social, situatat sociale mund të jenë të padurueshme. Është e zakonshme që njerëzit me çrregullim ankthi social të pinë alkool për të përballuar ndërveprimet sociale. Bërja e kësaj mund të çojë në një varësi nga alkooli, gjë që mund t’i përkeqësojë simptomat e ankthit.

Rreth 20 për qind e njerëzve me çrregullim të ankthit social vuajnë gjithashtu nga varësia ndaj alkoolit.

Përveç nevojës për alkool për t’u ndjerë rehat kur shoqëroheni me njerëz, shenja të tjera të varësisë përfshijnë:

  • keni nevojë për një pije në mëngjes
  • duke pirë shumë katër ose më shumë ditë në javë
  • kërkon një pije çdo mbledhje
  • paaftësia për të ndaluar pirjen
  • pirja e pesë ose më shumë pijeve alkoolike në një ditë

Ekzistojnë shumë mundësi trajtimi për ankthin.

Trajtimi mund të varet nga lloji i ankthit që keni. Nëse keni ankth social ose një fobi sociale, terapia mund të funksionojë më së miri për të reduktuar nivelet e ankthit (e kombinuar me një mjekim të tillë si sertralina ose Zoloft). Nëse keni çrregullim ankthi të përgjithësuar (GAD), një ndjenjë e vazhdueshme shqetësimi ose stresi pa një shkak specifik, mjeku mund të rekomandojë të mësoni sjellje ose aftësi për t’ju ndihmuar të ndaloni shmangien e aktiviteteve për shkak të ankthit (e njohur si terapi konjitive e sjelljes ose CBT) ose duke folur për ankthin me një terapist.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Studimi që paralajmëron rrezikun

“Fast food” ndikon në humbjen e kujtesës?