MENU
klinika

Njihuni me siomptomat e hershme

Çfarë duhet të dini për helmimin nga rrezatimi?

28.05.2023 - 13:01

Helmimi nga rrezatimi ndodh kur jeni të ekspozuar ndaj niveleve jashtëzakonisht të larta të rrezatimit, si ato të shkaktuara nga një shpërthim bërthamor. Simptomat e hershme përfshijnë nauze dhe të vjella. Më vonë shkakton dëmtim të organeve.

Helmimi nga rrezatimi është një gjendje jashtëzakonisht e rrallë që zhvillohet kur jeni të ekspozuar ndaj dozave shumë të larta të rrezatimit.

Rrezatimi është energji që udhëton nëpër hapësirë me shpejtësinë e dritës. Nëse bie në kontakt me të, mund të dëmtojë ADN-në në qelizat tuaja.

Helmimi nga rrezatimi ndodh vetëm kur jeni të ekspozuar ndaj sasive jashtëzakonisht të larta të rrezatimit në një periudhë të shkurtër kohore, si për shembull pas një shpërthimi bërthamor ose kur trajtoni drejtpërdrejt materiale radioaktive.

Sasia e rrezatimit që ju ekspozoheni gjatë rrezeve X, trajtimeve të kancerit dhe procedurave të tjera mjekësore nuk është aq e lartë sa të shkaktojë helmim nga rrezatimi.

Çfarë është helmimi nga rrezatimi?
Helmimi nga rrezatimi është një term që përdoret zakonisht për t’iu referuar sindromës akute të rrezatimit, sëmundja që shfaqet pasi jeni ekspozuar ndaj niveleve toksike të rrezatimit.

Sindroma e rrezatimit akut përcaktohet si një term i gjerë që përshkruan shenjat dhe simptomat e dëmtimit të rëndë të sistemeve të organeve pas ekspozimit të konsiderueshëm ndaj rrezatimit.

Helmimi nga rrezatimi bëhet më i mundshëm dhe më i rëndë në doza më të larta rrezatimi.

Shkencëtarët matin sasinë e rrezatimit të përthithur nga një person me dy njësi të quajtura Grey (Gy) dhe rads. Një dozë rrezatimi prej më shumë se 0.7 Gy ose 70 rad, mund të shkaktojë helmim nga rrezatimi.

Simptomat e lehta të helmimit nga rrezatimi mund të fillojnë me shpejtësi të përthithjes deri në 0.3 Gy, ose 30 rad. Por, duke folur relativisht, ky është një nivel shumë i lartë ekspozimi. Për referencë, 0.75 Gy është afërsisht e barabartë me marrjen e 18,000 rrezeve X të gjoksit në të njëjtën kohë.

Në përgjithësi, helmimi nga rrezatimi nuk ndodh përveç nëse:
Rrezatimi arrin në organet e brendshme.
Një sasi e madhe e trupit është e ekspozuar.
Doza jepet në një periudhë të shkurtër, zakonisht brenda disa minutave

Helmimi nga rrezatimi zhvillohet në katër faza:
Stadi prodromal: Simptomat si të vjella, të përziera ose diarre mund të shfaqen brenda disa minutave deri në ditë pas ekspozimit.
Faza latente: Simptomat zhduken gjatë fazës latente dhe në përgjithësi dukeni dhe ndiheni të shëndetshëm për orë deri në javë.
Faza e manifestuar e sëmundjes: Simptomat zhvillohen përsëri në fazën e manifestimit të sëmundjes. Simptomat varen nga sistemi i organeve të dëmtuara.
Rimëkëmbja ose vdekja: Procesi i rikuperimit mund të zgjasë nga disa javë deri në 2 vjet. Shumica e njerëzve vdesin nëse nuk shërohen brenda disa muajsh.

Simptomat e hershme
Simptomat e helmimit nga rrezatimi shpesh zhvillohen menjëherë pas ekspozimit dhe mund të përfshijnë:
nauze dhe të vjella
dhimbje koke
marramendje
dobësi
lodhje
gjakderdhje
rënia e flokeve
ënjtje
kruarje
skuqje e lëkurës
probleme të tjera të lëkurës

Helmimi nga rrezatimi shkaktohet nga doza të larta rrezatimi si ato nga shpërthimet bërthamore ose nga trajtimi ose konsumimi i drejtpërdrejtë i materialit radioaktiv.

Simptomat e hershme të helmimit nga rrezatimi si nauze, të vjella ose dhimbje koke mund të fillojnë brenda disa minutave deri në ditë.

Shërimi nga helmimi nga rrezatimi mund të zgjasë nga disa javë deri në 2 vjet.

Shanset për të mbijetuar nga helmimi nga rrezatimi zvogëlohen me rritjen e dozave të rrezatimit.