MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini!

Çfarë e shkakton hemangiomën e lëkurës?

28.05.2023 - 13:08

Hemangioma e lëkurës është një grumbullim jonormal i enëve të gjakut në ose nën sipërfaqen e lëkurës. Një hemangiomë mund të duket si një pllakë me ngjyrë vere të kuqe ose luleshtrydhe dhe mund të dalë nga lëkura. Zakonisht largohet me kalimin e kohës.

Hemangioma mund të ndodhë në shtresën e sipërme të lëkurës ose më thellë në trup. Trajtimi varet nga një sërë faktorësh duke përfshirë:
madhësia
vendndodhjen
nëse janë apo jo të ulçeruara

Hemangioma infantile është një lloj specifik i hemangiomës që shfaqet më shpesh në trungun e trupit, por mund të shfaqet edhe në fytyrë ose qafë. Zakonisht ato zhvillohen menjëherë pas lindjes dhe mund të prekin si djemtë ashtu edhe vajzat.

Hemangiomat duken të dhimbshme, por ato zakonisht nuk shkaktojnë ndonjë shqetësim. Pas një periudhe të shkurtër rritjeje të shpejtë, ato shpesh tkurren vetë pa trajtim. Ato janë jo kanceroze dhe komplikimet janë shumë të rralla.

Çfarë e shkakton hemangiomën e lëkurës?
Ekspertët nuk e dinë pse krijohen këto tumore beninje. Megjithatë, ato janë më të zakonshme në:
foshnjat me peshë të ulët të lindjes
foshnjat e parakohshme

Historikisht, hemangiomat infantile mendohej të ishin më të zakonshme tek femrat, por kjo nuk vërehet gjithmonë. Në disa raste, hemangiomat ndodhin në familje. Ato gjithashtu mund të shfaqen spontanisht, kështu që mund të ketë një komponent gjenetik në gjendje.

Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar hemangiomat e lëkurës, sepse shkaku i saktë i tyre nuk dihet.

Cilat janë simptomat e hemangiomës së lëkurës?
Hemangiomat e lëkurës janë përgjithësisht të kuqe të thellë ose blu-vjollcë. Ato shfaqen si lezione të ngritura ose tumore në lëkurë. Sa më e thellë të jetë hemangioma, aq më e errët është ngjyra e saj.

Rritjet në sipërfaqen e lëkurës (hemangioma luleshtrydhe, kapilare ose sipërfaqësore) janë zakonisht të kuqe të thellë. Rritjet nën sipërfaqen e lëkurës shfaqen si masa sfungjerësh blu ose vjollcë të mbushura me gjak.

Hemangiomat janë zakonisht të vogla, por ato mund të rriten deri në mjaft të mëdha. Ato zakonisht fillojnë si njolla të vogla ose njolla të kuqe në lëkurë që formohen gjatë 2 ose 3 javëve të para të jetës. Hemangiomat tek foshnjat priren të rriten me shpejtësi për 4 deri në 6 muajt e ardhshëm.

Pas kësaj periudhe të rritjes, hemangiomat hyjnë në një fazë pushimi. Zakonisht mbeten në të njëjtën madhësi për disa muaj ose vite dhe më pas fillojnë të tkurren.

Cili është trajtimi i hemangiomës së lëkurës?
Hemangiomat sipërfaqësore zakonisht nuk trajtohen. Ndërsa fëmija rritet, shenja tenton të tkurret dhe zakonisht do të zhduket vetë.

Nëse një hemangioma është në një zonë që mund të pengojë shikimin ose frymëmarrjen, trajtimi mund të jetë i nevojshëm. Trajtimi mund të jetë gjithashtu i nevojshëm nëse hemangioma është shumë e madhe ose hapet dhe rrjedh gjak, duke shkaktuar shqetësim.

Trajtimet mund të zvogëlojnë ose heqin rritjen. Kirurgjia me lazer mund të heqë një hemangiomë të madhe të lëkurës që është e pakëndshme ose po shkakton probleme. Trajtimet me lazer gjithashtu mund të zvogëlojnë njollën e mbetur pas shërimit të hemangiomës.

Mjeku mund të përshkruajë gjithashtu timolol maleate për trajtimin e hemangiomave të holla ose sipërfaqësore.

Propranololi oral është trajtimi i linjës së parë për hemangiomat që kanë nevojë për trajtim sistemik.

Nëse hemangioma nuk i përgjigjet në mënyrë adekuate propranololit ose ka një arsye që ky ilaç nuk mund të përdoret, kortikosteroidet, si prednizoni, mund të ngadalësojnë ose ndalojnë rritjen. Ato mund të jepen:
me gojë
aplikuar në mënyrë topike
injektuar në hemangiomë

Efektet anësore të mundshme të steroideve janë serioze dhe mund të përfshijnë:
rritje e dobët
sheqer të lartë në gjak
presionin e lartë të gjakut
kataraktet

Këto efekte anësore merren parasysh me kujdes përpara se të përshkruhen. Efektet anësore të rënda të propranololit mund të përfshijnë:
presionin e ulët të gjakut
sheqer të ulët në gjak
vështirësi në frymëmarrje

Një mjekim i quajtur vincristine, i cili përdoret për lloje të tjera tumoresh, përdoret ndonjëherë edhe për trajtimin e hemangiomave infantile që nuk reagojnë ndaj metodave të tjera të trajtimit.