MENU
klinika

Dilema merr fund!

Cilët burra preferojnë gratë, me apo pa mjekër?!

27.05.2023 - 09:14

A i pëlqen femrave mjekra? Sipas shkencës, po. Nga një këndvështrim evolucionar, qimet e fytyrës përdoren për të demonstruar se një burrë është më i shëndetshëm, më dominues shoqëror dhe më mashkullor se meshkujt e tjerë. Gjatë epokës së lashtë egjiptiane, faraonëve dhe burrave të tjerë të rangut të lartë u rritën qime të trasha dhe me majë në mjekrën e tyre.

Qindra vjet më vonë dhe ne i shohim vikingët me mjekra plot si një mënyrë për të shfaqur natyrën e tyre barbare. Vikingët nuk e dinin se stili i tyre i mjekrës do të frymëzonte burrat nga e gjithë bota në vitin 2023. Sipas shkencës, mjekra është më mashkullore. Një studim i vitit 2016 i botuar në Journal of Evolutionary Biology u përpoq të zbulonte se cilat tipare i bëjnë burrat më tërheqës për gratë.

Studiuesit anketuan mbi 8000 gra. Ata u treguan këtyre grave dy foto nga një koleksion prej 36 burrash, duke pyetur se cilat u duken më tërheqëse. Pa e ditur për pjesëmarrëset, studiuesit manipuluan të dyja fotot në Photoshop për ta bërë njërën më mashkullore se tjetrën (d.m.th. më shumë qime në fytyrë, sy më të ngushtë, mollëza më pak të theksuara).

Ata arritën në përfundimin se gratë i shohin burrat me qime në fytyrë jo vetëm si më mashkullorë, por edhe më të sigurt, punëtorë, bujarë dhe të sinqertë sesa burrat që nuk kanë qime në fytyrë. Për më tepër, studiuesit zbuluan se gratë i vlerësonin mjekrën si më tërheqëse sesa fytyrat e rruara për një marrëdhënie afatgjatë. Gratë priren të lidhin fytyra më mashkullore me forcën fizike dhe sigurinë sociale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Për t'u mbajtur mend

Facebook Mania, komentet

Nga Baggio e Brehme, te Suker e Ronaldo

Plakja nuk kursen, si kanë ndryshuar yjet e futbollit


“Je njeriu më i rëndësishëm në jetën time"

Urimi i ëmbël i Dj PM për Sarah Berishën (Video)

Rikthehen përplasjet mes ish-banorëve të BBV

Olta Gixhari, “Maestro” e Fifi, ja sfida që i bën bashkë

Mungesë organizimi dhe interest të ulët për të marrë pjesë

‘Kënga Magjike’ merr vendimin e papritur!

Pas shkëputjes disa vjeçare

Eni Koçi i rikthehet muzikës