MENU
klinika

Kur bëhet shqetësuese?

Dhimbje stomaku gjatë shtatzënisë, ja si t’i shmangni

02.05.2023 - 16:11

Dhimbjet e lehta të stomakut (barkut) ose ngërçet janë të zakonshme në shtatzëni. Zakonisht nuk janë asgjë për t’u shqetësuar, por ndonjëherë mund të jenë shenjë e diçkaje më serioze.

Flisni me mjekun ose shkoni në urgjencë nëse keni dhimbje stomaku dhe:

  • gjakderdhje ose njolla
  • ngërçe ose shtrëngime të rregullta
  • rrjedhje vaginale që është e pazakontë për ju
  • dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës
  • dhimbje ose djegie kur urinoni
  • dhimbja është e fortë ose nuk largohet pasi të keni pushuar për 30 deri në 60 minuta.

Secila prej këtyre mund të jetë simptoma e diçkaje që duhet të kontrollohet ose trajtohet urgjentisht.

Mos harroni t’i besoni instinkteve tuaja. Kontaktoni mjekun nëse jeni të shqetësuar për ndonjë dhimbje që keni, ose thjesht mendoni se diçka nuk shkon. Është gjithmonë më mirë të kontrolloheni.

Dhimbje stomaku dhe abort

Të kesh dhimbje stomaku nuk do të thotë domosdoshmërisht që të kesh një abort. Por është e rëndësishme të kërkoni ndihmë nëse jeni të shqetësuar.

Shenja më e zakonshme e abortit është gjakderdhja vaginale. Simptoma të tjera përfshijnë:

  • ngërçe dhe dhimbje në pjesën e poshtme të barkut (si dhimbje menstruale)
  • shkarkimin e lëngjeve nga vagina
  • një rrjedhje e indeve nga vagina (kjo mund të duket si një mpiksje gjaku)
  • duke mos përjetuar më simptoma të shtatzënisë, të tilla si ndjesia e sëmundjes në mëngjes dhe ndjeshmëria e gjoksit.

Dhimbje stomaku të padëmshme në shtatzëni

Dhimbja e lehtë e stomakut në shtatzëninë e hershme (gjatë 12 javëve të para) zakonisht shkaktohet nga:

mitra që po zgjerohet

Ligamentet që shtrihen ndërsa barku rritet (ju mund ta ndjeni këtë edhe gjatë tremujorit të dytë)

hormonet

kapsllëk, fryrje ose gaz i bllokuar.

Dhimbja e lehtë e stomakut ndonjëherë mund të ndihet si një ‘qepje’ ose dhimbje e butë e menstruacioneve. Ndoshta nuk është asgjë për t’u shqetësuar nëse dhimbja është e lehtë dhe largohet kur ndryshoni pozicionin, pushoni ose shkoni në tualet.

Ju gjithashtu mund të ndjeni siklete të lehta të ngjashme me periodat ose ngërçe në fund të shtatzënisë. Kjo nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Por flisni me mjekun nëse keni ndonjë shqetësim.

Dhimbje të ligamenteve të rrumbullakëta

Mund të keni dhimbje të mprehta në të dy anët e barkut, të cilat përkeqësohen kur lëvizni. Këto quhen dhimbje të ligamenteve të rrumbullakëta. Këto zakonisht fillojnë në tremujorin e dytë, megjithëse disa gra do t’i kenë më herët.

Ligamentet e rrumbullakëta janë dy litarë të indit lidhës në të dyja anët e mitrës. Ata e lidhin mitrën në legen, duke e mbajtur atë në vend. Ndërsa fëmija rritet dhe mitra bëhet më e madhe, kjo shtrirje mund të shkaktojë që ligamentet e rrumbullakëta të shkojnë në spazëm, duke shkaktuar dhimbje në pjesën e poshtme të barkut ose në zonën e ijeve.

Dhimbja është zakonisht e mprehtë ose therëse. Mund të përkeqësohet nga:

lëvizje të papritura, si p.sh. ngritja nga qëndrimi ulur ose rrokullisja në shtrat

rritja e presionit abdominal të shkaktuar nga teshtitja, kollitja ose e qeshura.

Dhimbjet e ligamenteve të rrumbullakëta nuk do t’ju dëmtojnë ju apo fëmijën dhe nuk janë asgjë për t’u shqetësuar.

Kontraksionet Braxton Hicks

Kontraktimet Braxton Hicks në zonë tregojnë se muskujt e barkut po shtrëngohen, për shkak të hormoneve të shtatzënisë. Kjo mund të ndodhë në fillim të shtatzënisë, por shumica e grave i ndjejnë ato në tremujorin e dytë ose të tretë.

Kontraksionet Braxton Hicks shpesh janë:

të parregullta (më shumë se 10 minuta larg)

jetëshkurtër

e pakëndshme më shumë se e dhimbshme.

Ju nuk keni nevojë të kontaktoni mjekun nëse nuk jeni të shqetësuar, ose kontraktimet bëhen më të forta dhe të rregullta me kalimin e kohës.

Kontraksionet ose ngërçet pas 37-40 javësh mund të jenë shenjë e fazave të hershme të lindjes.

Dhimbje stomaku që mund të shkaktohen nga diçka serioze

Dhimbje të forta në njërën anë të barkut të poshtëm në shtatzëninë e hershme

Kjo lloj dhimbje mund të jetë një shenjë e një shtatzënie ektopike. Kjo ndodh kur një vezë e fekonduar implantohet jashtë mitrës, zakonisht në një nga tubat fallopiane. Zakonisht vërehet midis javëve 4 dhe 12.

Një shtatzëni ektopike mund të jetë kërcënuese për jetën, ndaj është shumë e rëndësishme që ajo të trajtohet shpejt.

Përveç dhimbjes së stomakut, mund të keni:

gjakderdhje vaginale ose një rrjedhje kafe e ujshme

dhimbje në majë të shpatullës

ndjesi të fikët ose marramendje

siklet kur qani ose qeshni

Kontaktoni mjekun nëse keni një kombinim të ndonjë prej simptomave të mësipërme dhe mund të jeni shtatzënë – edhe nëse nuk keni pasur një test pozitiv të shtatzënisë.