MENU
klinika

Shkaqet

Ju dhemb vazhdimisht gjuri gjatë shtatzënisë? Ja përse

18.05.2023 - 13:02

Gratë shtatzëna shpesh përjetojnë dhimbje dhe dhimbje trupi. Ndërsa shtatzënia përparon, pesha e trupit rritet dhe nyjet e kockave bëhen më të buta në përgatitje për lindjen e fëmijëve në fazat e mëvonshme. Të gjithë këta faktorë mund të kontribuojnë në dhimbjen e gjurit gjatë shtatzënisë.

Përveç kësaj, barku në rritje ushtron presion në muskujt e legenit, mitër dhe nyje dhe ligamente, veçanërisht të ekstremiteteve të poshtme. Lexoni këtë postim teksa shpjegojmë shkaqet dhe ndërlikimet e ndryshme të dhimbjes së gjurit tek gratë shtatzëna dhe ju japim disa këshilla për ta menaxhuar atë.

Cilat janë shkaqet e dhimbjes së gjurit gjatë shtatzënisë?

Dhimbja e gjurit ndodh në shumicën e grave, por ka arsye të ndryshme për dhimbjen e gjurit gjatë shtatzënisë.

1.Ndryshimet hormonale: Në tremujorin e tretë, sekretimi i hormonit të relaksinës liron ligamentet dhe tendinat e legenit për t’u përgatitur për lindjen e fëmijës. Ato jo vetëm që do të prekin ligamentet e rajonit të legenit, por gjithashtu do të lirojnë ligamentet dhe tendinat e gjunjëve.

2.Shtimi në peshë: Rritja graduale e peshës gjatë shtatzënisë do të ushtrojë tendosje në gjunjë, duke çuar në dhimbje në gju. Kjo është intensive nëse është shtatzënia juaj e parë, pasi trupi mund të mos jetë në gjendje të përballojë peshën e tepërt.

3.Ushtrime: Stërvitja e tepërt gjatë shtatzënisë gjithashtu mund të dobësojë gjunjët. Squats, veçanërisht, mund të çojnë në dhimbje në gju.

4.Rëniet dhe lëndimet: Rënia e papritur, tendosja ose lëndimet e gjurit si rezultat i ndryshimit të trupit do të rezultojnë gjithashtu në dhimbje gjuri.

5.Ecja ose qëndrimi në këmbë: Dhimbja e gjurit do të zhvillohet gjithashtu për shkak të periudhave të gjata të ecjes ose qëndrimit në këmbë kur gjunjët detyrohen të mbajnë peshë të tepërt për më gjatë.

6.Mungesa e kalciumit: Nevoja për kalcium rritet gjatë shtatzënisë dhe mund të rezultojë në mungesë nëse trupi nuk merr sasitë e duhura. Prandaj, rrit rrezikun e dhimbjeve të gjurit.

A ka ndonjë komplikacion të lidhur me dhimbjen e gjurit gjatë shtatzënisë?

Nëse dhimbja e gjurit nuk trajtohet në kohë, mund të çojë në komplikime të caktuara në të ardhmen.

Osteoartriti, një sëmundje degjenerative e kyçeve, do të zhvillohet në fazat e mëvonshme. Kjo do të çojë në ngurtësim, dhimbje dhe bllokim të nyjeve të gjurit.

Dëmtimi në kërc dhe ligamentet mbrojtëse rreth nyjeve të gjurit mund të çojë në vështirësi në ecje, vrapim dhe përkulje në të ardhmen.

Trajtimi i dhimbjeve të kyçeve gjatë shtatzënisë

Ilaçi më i sigurt pa recetë që mjeku do të përshkruajë është acetaminofeni (paracetamol) që ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve të lehta të kyçeve. Merrni vetëm doza të vogla, ose siç përshkruhet nga mjeku, pasi përdorimi i tepërt shoqërohet me dëmtim të mëlçisë.

Shmangni kremrat dhe pomadat qetësuese që përmbajnë metil salicilate pasi ato mund të shkaktojnë një ndjesi djegieje në lëkurë.

A mund të parandaloni dhimbjen e gjurit gjatë shtatzënisë?

Ju nuk mund ta parandaloni dhimbjen e gjurit nëse nuk është për shkak të rënies ose lëndimit. Mundohuni të ruani peshën tuaj pasi rritja e peshës trupore çon në dhimbje të gjunjëve dhe shkakton dhimbje gjuri. Jepini trupit pushim të mjaftueshëm për të shmangur dhimbjet e kyçeve dhe përfshini ushqime të pasura me kalcium dhe acide yndyrore omega-3 pasi të konsultoheni me mjekun.

Dhimbja e gjurit është një nga shqetësimet e zakonshme fizike të lidhura me shtatzëninë që mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm. Dhimbja e gjurit mund të dëmtojë shtatzëninë nëse është e rëndë. Prandaj, kontrolli i tij është kritik për një shtatzëni të sigurt dhe të suksesshme. Megjithëse dhimbja e gjurit gjatë shtatzënisë është e pashmangshme, ka disa gjëra që mund të bëni për të reduktuar dhimbjen, të tilla si ushtrimet me ndikim të ulët, pushimi i mjaftueshëm, veshja e këpucëve të duhura dhe pesha e duhur. Ndjekja e këtyre hapave bazë mund t’ju ndihmojë të parandaloni çdo ndërlikim pas lindjes, por nëse gjendja nuk përmirësohet, duhet të flisni me mjekun.