MENU
klinika

Ja çfarë të bëni

Kujdes nga “piercing”, mund të shkaktojë infeksion të rrezikshëm

09.05.2023 - 09:40

Si të njohim dhe trajtojmë një infeksion të Piercing në gji?

Shpimi i thithkave të gjirit mund të jetë i rrezikshëm. Ndryshe nga shpimet tradicionale të veshit, të cilat shpohen përmes indeve të dendura, shpimet e thithkave shpojnë lëkurën e ndjeshme që është gjithashtu e lidhur me një sistem kanalesh. Shpimi i lëkurës pret shtresën e parë të mbrojtjes së infeksionit të trupit. Një shpim i thithkave vendos një objekt të huaj pranë strukturave komplekse më të thella brenda gjirit. Kjo rrit rrezikun e komplikimeve.

Nëse keni ose po mendoni të bëni një piercing të thithkave, ky informacion mund t’ju ndihmojë të navigoni ndërlikimet e mundshme dhe të parandaloni infeksionin.

Cilat janë simptomat?

Piercingët e irrituar dhe shpimet e infektuara janë dy çështje shumë të ndryshme. Indet e inflamuara do të duken të kuqe dhe mund të jenë të ndjeshme ndaj prekjes. Thjesht lënia e zonës në qetësi mund të lehtësojë acarimin. Kjo zakonisht largohet brenda disa ditësh pa trajtim.

Zona ka të ngjarë të infektohet nëse acarimi vazhdon ose nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • vendi i shpimit është i nxehtë në prekje
 • zona është jashtëzakonisht e ndjeshme ose e dhimbshme kur preket
 • rrjedhje jeshile, e verdhë ose kafe
 • ënjtje e vendit të shpimit
 • erë e keqe pranë vendit të shpimit
 • skuqje
 • dhimbje trupi
 • lodhje
 • ethe

Çfarë e shkakton infeksionin?

Infeksioni më së shpeshti shkaktohet nga prekja e shpeshtë e vendit të shpimit. Kjo mund të prezantojë bakteret në indet delikate, gjë që rrit rrezikun për infeksion.

Për shkak të vendndodhjes së shpimit, rrobat e ngushta mund të kapin ose irritojnë lehtësisht shpimin. Ekspozimi i piercing ndaj pështymës ose lëngjeve të tjera trupore mund të shkaktojë gjithashtu infeksion.

Faktorët e rrezikut për t’u marrë parasysh

Rreziku i infeksionit është afatgjatë. Nuk përfundon në ditët ose javët e menjëhershme pas kryerjes së piercing. Për sa kohë që keni piercing, mund të përjetoni ndonjë nga këto komplikime:

 • gjakderdhje
 • dëmtimi nervor
 • formimi i shenjave keloide
 • ndërhyrje në nevojat ose procedurat e ardhshme mjekësore
 • ndërhyrje në ushqyerjen me gji

Infeksionet e lokalizuara rreth piercing janë më të zakonshmet. Në raste të rralla, infeksioni mund të përhapet përtej thithkës dhe gjirit dhe të bëhet më i rëndë. Këto infeksione sistemike mund të përfshijnë:

infeksioni i valvulave të zemrës (endokarditi) te njerëzit me një histori të strukturës jonormale të zemrës

infeksion në qarkullimin e gjakut

Si të trajtoni një piercing të infektuar të thithkës?

Nëse vëreni shenja ose simptoma të një piercing të infektuar të thithkës, merrni masa të menjëhershme. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve ose shqetësimeve të mëtejshme.

Asnjëherë mos e kapni, shponi ose prisni vetë zonën në përpjekje për të kulluar një infeksion. Kjo mund të çojë në komplikime të rënda. Këtu janë disa gjëra që mund të bëni që mund të ndalojnë ose pastrojnë një infeksion:

Pastroni zonën

Lani duart, më pas pastroni dhe thani butësisht zonën rreth shpimit. Përdorni sapunë të formuluar për lëkurë të ndjeshme, pasi ato kanë më pak gjasa të irritojnë zonën e prekur. Shmangni përdorimin e:

 • peroksid hidrogjeni
 • pomadat
 • alkoolit
 • sapunë të ashpër, detergjentë ose pastrues

Përdorni një kompresë të ngrohtë ose njomeni me kripë deti

Nëse keni një infeksion të vogël, të lokalizuar, mund të jeni në gjendje të përmirësoni drenimin e infeksionit duke aplikuar një kompresë të ngrohtë në thithkë. Mund ta njomni edhe me ujë të ngrohtë të përzier me kripë deti. Bëni këto dy gjëra për disa minuta dy deri në tre herë në ditë. Më pas, pastroni butësisht, lani dhe thani zonën e shpimit.

Shmangni përdorimin e kremrave ose pomadave antibiotike pa recetë (OTC).

Këto produkte në fakt mund të bllokojnë bakteret në piercing dhe nën lëkurë dhe mund ta përkeqësojnë infeksionin. Përdorni vetëm antibiotikë lokalë të përshkruar nga mjeku.

Kujdes i mirë

Kujdesi i vazhdueshëm i çdo piercing është i rëndësishëm, veçanërisht me një piercing të ri. Ndiqni udhëzimet e tjera të dhëna për rezultate më të mira.

Nëse simptomat përkeqësohen ose vazhdojnë, duhet të konsultoheni me mjekun. Ata mund t’ju japin një antibiotik oral për të pastruar infeksionin.