MENU
klinika

Ja si ta kuptoni

Me siguri s’keni dëgjuar, por disa njerëz kanë alergji agrumet

25.05.2023 - 09:50

Megjithëse është e rrallë, disa njerëz kanë një alergji ndaj agrumeve. Simptomat janë ato të sindromës së alergjisë orale (OAS), duke përfshirë gjëra të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash, kruajtje dhe ënjtje të buzëve.

Alergjitë ndaj agrumeve janë të rralla, por ato ndodhin. Agrumet përfshijnë:

 • portokallet
 • limonët
 • grejpfrut
 • Mund të keni një reaksion alergjik ndaj frutave dhe lëngjeve të freskëta të agrumeve ose ndaj lëvozhgave.

Simptomat e alergjisë ndaj agrumeve

Shumica e njerëzve që kanë një alergji ndaj agrumeve përjetojnë simptoma pasi kanë ngrënë ushqim ose pije të bërë me fruta të papërpunuara agrume. Simptomat shpesh janë të lokalizuara, që do të thotë se ju i ndjeni ato kudo ku fruti i papërpunuar preku lëkurën.

 Simptomat përfshijnë:

 • ndjesi shpimi gjilpërash dhe kruajtjeje të forta të buzëve, gjuhës dhe fytit
 • skuqje dhe ënjtje të lehtë të buzëve dhe mishrave të dhëmbëve

Këto janë simptomat e sindromës së alergjisë orale (OAS). Individët me OAS që kanë reagime ndaj agrumeve zakonisht mund t’i hanë frutat kur janë të gatuara. Simptomat mund të shfaqen më vonë në jetë, edhe nëse i keni ngrënë frutat për vite pa probleme.

Njerëzit që janë alergjikë ndaj lëvozhgës së frutave të agrumeve mund të përjetojnë simptoma të dermatitit të kontaktit nëse bien në kontakt me lëvozhgën e frutave të agrumeve.

Dermatiti alergjik i kontaktit shkaktohet nga lëshimi i kimikateve inflamatore nga lëkura pas kontaktit me një alergjen. Simptomat përfshijnë:

 • skuqje e lëkurës
 • lëkurë që të djeg
 • kruajtje ekstreme
 • lëkurë e thatë, me luspa, e krisur
 • ënjtje
 • flluska

Në raste të rralla, një alergji ndaj agrumeve mund të shkaktojë një reaksion alergjik sistemik, i quajtur gjithashtu anafilaksi. Anafilaksia është një urgjencë mjekësore dhe mund të jetë kërcënuese për jetën.

Simptomat e anafilaksisë përfshijnë:

 • flluska në lëkurë
 • lëkurë të skuqur
 • ënjtje e gojës dhe fytit, e cila mund të vështirësojë frymëmarrjen
 • astma
 • nauze, të vjella ose diarre
 • rënie e presionit të gjakut, duke ju bërë të ndiheni të dobët

Kërkoni ndihmë mjekësore urgjente nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga simptomat e anafilaksisë.

Shkaktarët e alergjive ndaj agrumeve

Një reaksion alergjik është për shkak të faktit se sistemi imunitar mbron gabimisht trupin kundër substancave që zakonisht nuk paraqesin kërcënim për ju. Këto substanca njihen si alergjenë. Kur sistemi juaj imunitar reagon ndaj një alergjeni, ai shkakton një reaksion alergjik.

Reaksionet alergjike ndaj agrumeve të papërpunuara shihen ndonjëherë tek njerëzit që kanë alergji ndaj polenit, në një fenomen të njohur si reaktivitet i kryqëzuar. Njerëz të tjerë mund të përjetojnë një reaksion alergjik pasi vijnë në kontakt me lëvozhgat e agrumeve.

Ka edhe raste të dokumentuara të disa agrumeve që shkaktojnë një reaksion të rëndë alergjik të njohur si anafilaksia, megjithëse kjo është shumë e rrallë.

Acidi citrik që gjendet natyrshëm në lëngun e frutave të agrumeve mund të shkaktojë irritim në lëkurën, gojën dhe stomakun tuaj. Megjithatë, nuk shkakton një përgjigje të sistemit imunitar, kështu që nuk ka të ngjarë të jetë përgjegjës për një reaksion alergjik.

Ka raporte se disa njerëz mund të reagojnë ndaj aditivit ushqimor të acidit citrik, sepse ai prodhohet duke përdorur një alergjen të njohur. Acidi citrik shtohet në shumë ushqime dhe pije të përpunuara. Megjithatë, kjo është e ndryshme nga një alergji ndaj agrumeve.

Një tjetër reagim joalergjik ndaj agrumeve quhet fitofotodermatiti. Ky është një skuqje që mund të shfaqet nëse lëngu i agrumeve bie në lëkurë dhe më pas ekspozohet në rrezet e diellit. Drita UV bën që substancat në lëng të irritojnë lëkurën.

Nëse mendoni se ju ose dikush në familjen tuaj ka pasur një reaksion të rëndë alergjik ndaj agrumeve, një dietë eliminuese është mënyra më e sigurt për të shmangur reagimet e ardhshme.

Një dietë e rreptë eliminimi është ndoshta e panevojshme për shumicën e njerëzve me alergji të butë ndaj agrumeve ose ndjeshmëri ndaj agrumeve.

Takimi me një alergolog mund t’ju ndihmojë të sqaroni se cilat agrume duhet të shmangen dhe cilat produkte mund të toleroni.