MENU
klinika

Ja si

Mrekullitë e qelizave staminale: Shërojnë edhe osteoporozën!

25.05.2023 - 08:45

Osteoporoza është një gjendje ku kockat dobësohen, duke i vënë ato në rrezik për t’u thyer më lehtë. Zakonisht trajtohet me medikamente dhe ndryshime të stilit të jetesës.

Një trajtim i ri i mundshëm për osteoporozën është përdorimi i qelizave staminale. Por kërkimi në qelizat staminale për osteoporozën është ende në fazat e hershme.

Çfarë janë qelizat staminale?

Qelizat e trupit tonë kanë një sërë funksionesh të specializuara. Për shembull, një qelizë e kuqe e gjakut (RBC) transporton oksigjen në organet dhe indet e trupit. Por nga vijnë RBC-të tuaja? Këtu hyjnë qelizat staminale.

Qelizat staminale janë qeliza që kanë potencialin të zhvillohen në shumë lloje qelizash. Për shkak të kësaj, ato mund të ndihmojnë në zëvendësimin e qelizave të specializuara, të tilla si RBC, pasi ato vdesin ose dëmtohen.

Ekzistojnë dy lloje të përgjithshme të qelizave staminale:

Qelizat burimore pluripotente: Këto qeliza mund të bëhen në çdo lloj qelize në trupin. Këto gjenden natyrshëm në embrionet në zhvillim. Por tani, shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për të riprogramuar qelizat burimore të rritura për t’u bërë pluripotente.

Qelizat burimore të rritura: Qelizat burimore të rritura mund të bëhen vetëm disa lloje qelizash. Për shembull, qelizat e gjakut si RBC-të vijnë nga qelizat burimore të rritura që gjenden në palcën e eshtrave, të cilat quhen qeliza burimore hematopoietike.

Vetitë unike të qelizave staminale i lejojnë ato të ndahen në mënyrë të përsëritur për të krijuar qeliza të reja. Me ndarje të mëtejshme, ato gjithashtu mund të zhvillohen në lloje të specializuara të qelizave. Këto cilësi i bëjnë ata kandidatë të mirë për përdorim në mjekësinë rigjeneruese.

Si mendojnë studiuesit qelizat staminale mund të ndihmojnë njerëzit me osteoporozë?

Lloji i qelizës burimore që përmendet zakonisht në lidhje me osteoporozën quhet qelizë staminale mezenkimale (MSC). MSC janë qeliza staminale të rritura që gjenden në një shumëllojshmëri të gjerë të indeve, të tilla si:

  • palca e eshtrave
  • ind dhjamor (yndyrë).
  • kordonin e kërthizës
  • placentën
  • muskujt

Si mund të ndihmojnë qelizat staminale me osteoporozën?

Normalisht, kocka e vjetër prishet rregullisht dhe zëvendësohet me kockë të re, duke ndihmuar në mbajtjen e kockave të forta. Por në osteoporozë, më shumë kocka shpërbëhen sesa zëvendësohen. Kjo do të thotë që kockat gradualisht bëhen më të dobëta.

MSC-të mund të bëhen osteoblaste, qelizat që krijojnë kockë të re. Një rishikim i vitit 2020 thekson se MSC-të e palcës së eshtrave kanë potencialin më të lartë për t’u zhvilluar në osteoblaste dhe janë lloji më i zakonshëm i MSC që përdoret në kërkimin e osteoporozës.

Një rishikim i vitit 2021, vëren se osteoporoza është e lidhur ngushtë me MSC në disa mënyra. Këto përfshijnë nivele më të ulëta të MSC-ve dhe një aftësi të reduktuar të MSC-ve për t’u bërë osteoblaste te njerëzit me osteoporozë.

Pra, ideja e përgjithshme këtu është që MSC-të mund të futen në trup, ku ato përfundimisht do të bëhen osteoblaste që krijojnë kocka të reja. Por kjo nuk është e gjitha.

Formimi i kockave nga osteoblastet kontrollohet duke përdorur sinjalizimin me faktorë të ndryshëm të rritjes dhe citokina. Përveç shndërrimit në osteoblaste, MSC mund të sekretojnë edhe faktorë që nxisin formimin e kockave nga osteoblastet ekzistuese.

Kjo do të thotë se jo vetëm që MSC mund të zhvillohen në osteoblaste të reja, por ato gjithashtu mund të ndihmojnë osteoblastet ekzistuese të funksionojnë më mirë.

A janë të miratuara qelizat staminale si trajtim për osteoporozën?

Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (FDA) rregullon produktet e qelizave staminale. Është përgjegjëse për të siguruar që barnat, produktet biologjike dhe pajisjet mjekësore të jenë të sigurta dhe efektive përpara se të vihen në dispozicion për përdorim më të gjerë.

Por nëse jeni të interesuar për terapinë e qelizave staminale për osteoporozën, do t’ju duhet të prisni pak më gjatë. FDA vëren se asnjë terapi e mjekësisë rigjeneruese, e cila përfshin qelizat staminale, nuk është miratuar për trajtimin e shumicës së kushteve ortopedike, përfshirë osteoporozën.

Në fakt, shumë pak terapi të bazuara në qeliza staminale janë miratuar nga agjencia deri më sot. Si e tillë, FDA ka paralajmëruar konsumatorët që të jenë të kujdesshëm ndaj klinikave që reklamojnë terapi me qeliza burimore, pasi ato mund të jenë të pasigurta, joefektive ose të dyja.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN