MENU
klinika

Një shkëndijë dhe shpërthen gjithçka në Mesdhe

Përplasja e Rusisë me NATO, më afër se kurrë

28.05.2023 - 09:00

Ujërat e Detit Baltik, u dukën se ishin së fundmi ujërat më “të trazuar” në botë, për shkak të ndërhyrjeve dhe manovrave të çuditshme të Rusisë, dhe tensionit që vlon gjatë gjithë kohës aty. Megjithatë, tani vëmendja e botës duket se do të kthehet në Detin Mesdhe. Admirali Enrico Credendino, Shefi i Shtabit të Marinës Italiane, ka ngritur alarmin, duke thënë se “rusët në Mesdhe kanë një qëndrim provokues që nuk është parë kurrë në të kaluarën”. Ndonëse nuk përfaqëson një kërcënim të drejtpërdrejtë për territorin kombëtar të Italisë, ai ka paralajmëruar se forca dhe këmbëngulja e Rusisë “rrisin kaq shumë tensionin” me praninë e tyre. Sipas tij, lëvizjet e tyre armiqëre, mund të jetë edhe shkaku i një sërë ngjarjesh shqetësuese, si për shembull “një aksident mes dy anijeve ushtarake nga dy vende kundërshtare që nuk e dimë se ku mund të çojë”, siç tha admirali. Edhe më shqetësuese e bën situatën, fakti qënjëmbëdhjetë anije të marinës italiane po fluturojnë njëkohësisht në ujërat botërore jashtë Mesdheut. Ky është një rekord historik për kapacitetin projeksional të forcës detare italiane. Madje, ky është konsideruar si një moment historik i rëndësishëm për Marinën Italiane pasi ajo zgjeron operacionet e saj përtej “kufijve tradicionalë”. Nga Oqeani Arktik deri në Gjirin e Guinesë, duke kaluar nëpër Detin e Kinës Jugore, Marina është aktive në disa teatro së bashku me aleatët dhe partnerët. Dhe “harta” e lëvizjeve të anijeve aktive në skenarë globalë tregon se sa forca detare e Romës mund të ketë shumë role në koordinim me partnerët e NATO-s.

Detet e Veriut
Përtej kufijve të Mesdheut, Marina është angazhuar të zhvillojë aftësi dhe kompetenca edhe në ujërat e Detit të Veriut. Kërkimi oqeanografik është një burim tradicional i informacionit të brendshëm dhe lidhet me aftësitë tradicionale të flotës. Në detet veriore të planetit, në stërvitjen e NATO-s “Formidable Shield”,fregata“Margiottini”ka si detyrë mbrojtjenndaj raketave. Shkatërruesi “Duilio” gjithashtu lundroi në Detin e Veriut përpara se të pozicionohej në Poloni. Nga ana tjetër, Grupi Ekspeditar Littoral po studion reagimet e mundshme të shpejta ndaj një krize sigurie në një zonë të nxehtë në kufirin midis NATO-s dhe Rusisë. Anijea amfibe “San Marco” ka qenë pjesëe stërvitjes që nga fillimi i majit. Në Amerikën e Veriut, nga ana tjetër, fregata Fasan e cila po operon së bashku me Marinën e Shteteve të Bashkuara.

“Detet e ngrohta”
Paralelisht, marina lundron edhe në dete shumë më të ngrohta, dhe jo vetëm për shkak të kushteve klimatike. Projeksioni i fuqisë së flotës së Romës shikon nga njëra anë konsolidimin e marrëdhënieve me partnerët atlantikë por nga ana tjetër edhe kontrollin e interesave kombëtare në skenarë të integruar me atë të Mesdheut. Nuk është për t’u habitur që një numër i barabartë i anijeve që operojnë në Veri janë vendosur në kontinentim afrikan, një udhëkryq i interesave ekonomike, gjeopolitike dhe të sigurisë. Po flasim për tre anijet patrulluese të klasit Explorer, të vendosura zyrtarisht në MFO, e cila monitoron respektimin e paqes midis Egjiptit dhe Izraelit, por ndalon edhe çdo veprim të mundshëm armiqësor nga rivalët në kampin euroatlantik në një zonë jetike për tregtinë botërore. Për më tepër, prania e Marinës në MFO është funksionale për operacionet e eksfiltrimit si ai që lejoi së fundmi evakuimin e civilëve italianë në Sudan. Nga ana tjetër, në anën e kundërt të Afrikës, dy anije të flotës janë në një mision kundër piraterisë. Në Oqeanin Indian, midis Afrikës dhe Omanit, gjendet fregata Rizzo për kontrollin e aktiviteteve për tregtinë dhe kontrollin e çdo kërcënimi strategjik në Hormuz ose në Gjirin e Adenit. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, ështëmisioni i anijes “Morosini” në Detin e Kinës Jugore, për frenimin antikinez të kërkuar nga Shtetet e Bashkuara. Pra, Marina në këtë fazë po arrin të jetë e pranishme në tre oqeane dhe tre dete, Deti i Kuq, Deti Baltik, Deti i Kinës Jugore, krahas aktivitetit të zakonshëm në Mesdhe, duke treguar si rrallëherë në të kaluarën, se është nga një nga flotat më solide në Atlantik.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e ish-komandantit të lartë të NATO-s

“Administrata Biden do t’i kushtojë vëmendje Ballkanit”

Propozimi ‘bombë’ i SHBA-së për Turqinë

“Dërgoni në Ukrainë sistemin raketor rus!”

Çfarë kishit dëgjuar për Aleksander Solzhenitsyn?

“Kapitalizmi dhe socializmi janë të neveritshëm!”