MENU
klinika

Ju mbron kundër...

Pse është i veçantë qumështi i gjirit? Përfitimet që ka fëmija!

31.05.2023 - 13:12

Qumështi i gjirit është projektuar në mënyrë të përkryer për të ushqyer fëmijën dhe për të mbrojtur atë nga sëmundja kur është në muajt e parë.

Qumështi i gjirit është shumë i lehtë për foshnjën të tretet, dhe është falas dhe në dispozicion sa herë që fëmija dëshiron.

Ushqimi i fëmijës vetëm gji në gjashtë muajt e parë (ushqyerja ekskluzive me gji) është veçanërisht e mirë për të. Ushqyerja ekskluzive me gji i jep fëmijës:

-Çdo lëndë ushqyese që duhet që të lulëzojë dhe të rritet mirë.

-Hormonet për të ndihmuar trupin të funksionojë mirë.

ushqyerja me gji
ushqyerja me gji

-Komponimet për luftimin e sëmundjeve që e mbrojnë atë nga sëmundjet. Foshnjet që ushqehen me qumësht gjiri kanë shumë më pak të ngjarë se foshnjat e ushqyer me formula të vuajnë nga diarrea dhe të vjellat, ftohjet, infeksionet e gjoksit si bronkioliti dhe pneumonia, dhe infeksionet e veshëve.

-Mikrobet që ndihmojnë organet , zorrët, sistemin imunitar dhe trurin për t’u zhvilluar.

Ushqyerja me gji mund të jetë gjithashtu një mbrojtës i jetës.

Foshnjet që ushqehen me qumësht gjiri kanë një rrezik më të ulët të leukemisë së fëmijërisë dhe sindromës së papritur të vdekjes së foshnjave (SIDS).

Qumështi i formulës nuk ka asnjë nga përbërësit unikë që ka qumështi i gjirit.

Si dhe përfitimet shëndetësore, ushqimi ekskluziv me gji mund të përmirësojë aftësinë e të kuptuarit dhe të mësuarit të fëmijës.

Nëse keni alergji në familjen tuaj, ushqyerja me gji mund ta mbrojë fëmijën më gjatë ndaj ekzemës, edhe pse nuk ka gjasa të parandalojë ekzemën krejtësisht.

Fëmija e do erën e lëkurës suaj, dhe do ta ndjeni ngrohtësinë dhe afërsinë tuaj kur e mbani atë. Kur ushqeni me gji, ju lëshoni “hormonin e dashurisë” oxytocin. E gjithë kjo ndihmon ju dhe fëmijën për të zhvilluar një lidhje të fortë përmes dhënies së gjirit.

Qumështi i gjirit përshtatet me nevojat e fëmijës ndërsa rritet. Të qenit i ushqyer me gji mund të ndihmojë fëmijën të qëndrojë më i shëndetshëm kur të jetë edhe më i madh. Foshnjat që ushqehen me qumësht gjiri kanë më pak gjasa se foshnjat e ushqyer me formula të jenë mbipeshë ose obezë në moshë madhore, ose të zhvillojnë diabetin e tipit 2.

Ushqyerja me gji është e mirë edhe për ju, dhe mund t’ju ndihmojë të humbni peshën, për sa kohë që jeni duke ngrënë në mënyrë të shëndetshme dhe duke qënë aktiv.

Në afat të gjatë, ai gjithashtu ju mbron kundër:

-kancerit të gjirit dhe kancerit ovarian;

-mbipeshë ose obezitet;

-zhvillimin e diabetit të tipit 2;

-zhvillimi i endometriozës;

Sa e lehtë është ushqyerja me gji?

Ushqyerja me gji është një aftësi që ju dhe fëmija mësoni së bashku. Asnjëri prej jush nuk e ka bërë atë më parë, kështu që është normale që duhet të praktikoni dhe të këmbëngulni derisa ta arrini siç duhet.

Shumë nga nënat e reja kanë vështirësi gjatë të ushqyerit me gji në fillim.

Nëse po luftoni, nuk jeni vetëm. Bisedoni me maminë ose kërkoni të referoheni tek një specialist për dhënien e gjirit.

Një specialist mund të shikojë mënyrën se si ushqeni fëmijën dhe të sugjerojë mënyra për ta bërë më të lehtë dhe më të rehatuar dhënien e gjirit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN